Η Κρήτη είναι ένας τόπος ευλογημένος. Ένας τόπος που σταμάτησε το χρόνο και έκανε την ομορφιά και την ιστορία του αθάνατη. Κάθε γωνιά του νησιού έχει ιστορίες να σου αφηγηθεί και μοναδικές εικόνες να σου προσφέρει.
Τα ήθη και τα έθιμά της δεν είναι απλώς συνήθειες· είναι τρόπος ζωής, το αποτύπωμα του παρελθόντος που συνοδεύει αγέρωχο το παρόν. Εδώ όλα έχουν ψυχή. Και μέσα στην Κρητική ψυχή, κρύβονται αιώνες ιστορίας και τιμής.

Έτσι οι παραδόσεις του νησιού, η αρχοντιά των οποίων ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, διατηρούνται αναλλοίωτες στο χρόνο και προκαλούν πάντα θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη του νησιού. Κάνοντας μια αναδρομή στις ρίζες ενός σπουδαίου πολιτισμού, θα γνωρίσουμε όλες τις παραδόσεις αλλά και την κρητική κουλτούρα.
Κρήτη: Τα ήθη και έθιμα του νησιού που μαρτυρούν την ιστορία της
Το Κρητικό Μαχαίρι
Η κρητική φορεσιά είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της λαογραφικής παράδοσης της Κρήτης. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο να την συναντήσεις ακόμη σε κάποιους ντόπιους, συνήθως στα χωριά.

Ένα στοιχείο που δε λείπει από τη γνήσια παραδοσιακή ανδρική φορεσιά είναι το κρητικό μαχαίρι. Θα το βρείτε σε κάθε σπίτι του νησιού, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση της Κρήτης και είναι ένα σύμβολο διαχρονικής αξίας.
Κάθε μαχαίρι φέρει μια ιστορία, και τα συνοδεύουν μύθοι, μαντινάδες, δοξασίες και δημοτικά τραγούδια. Ιστορικά, η τέχνη του ξεκινά ήδη από τη Μινωική εποχή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αξιόλογα δείγματα κρητικού μαχαιριού, πραγματικά έργα τέχνης, φτιάχνονταν για επιφανείς προσωπικότητες, με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και διακόσμηση.

Ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας, η τέχνη άκμασε στην πόλη των Χανίων. Εκεί μάλιστα, οι πιο ξακουστοί τεχνίτες έδωσαν στο δρόμο όπου βρίσκονταν το όνομα Μαχαιράδικα. Σήμερα τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη, υπάρχουν λίγοι τεχνίτες που συνεχίζουν την παράδοση.
Στιβάνια
Ακόμη ένα στοιχείο που παρατηρεί κανείς στην κρητική φορεσιά είναι οι χειροποίητες, ψηλές, μαύρες μπότες, τα στιβάνια.

Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός τους αλλά και η κατασκευή τους έχουν κάνει τα στιβάνια παγκοσμίως γνωστά. Πρόκειται για 100% χειροποίητα υποδήματα που σήμερα θα δείτε με διάφορες παραλλαγές.

Μαντινάδες
Ήθελα μόνο μια στιγμή τση θάλασσας να μοιάσω, για να μπορέσω ολόκληρη την Κρήτη ν’ αγκαλιάσω
Οι μαντινάδες δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Με ρίζες από την αρχαιότητα, τα αυτοσχέδια αυτά στιχάκια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του νησιού. Η μαεστρία και η ευκολία με την οποία η Κρητικοί «θα σου πουν μια μαντινάδα» είναι εντυπωσιακή. Και φυσικά τα θέματα που αγγίζουν είναι πάντα βγαλμένα από τη ζωή: ο έρωτας, η φιλία, οι χαρές, οι λύπες. Ένας πραγματικός θησαυρός, μέσο έκφρασης.
Κρητική λύρα
Η μουσική είναι μία από τις τέχνες που χαρακτηρίζουν την Κρήτη. Η κρητική λύρα, το τρίχορδο, τοξωτό μουσικό όργανο, κατέχει κεντρική θέση στην παραδοσιακή μουσική του νησιού. Θεωρείται η πλέον δημοφιλής παραλλαγή της βυζαντινής λύρας που χρησιμοποιείται σήμερα. Αποτελείται από το κοίλο μέρος, το «καυκί» και το πρόσθιο μέρος, το «καπάκι», από σπάνιο ξύλο.

Ο ήχος της μαγευτικός, οι μελωδίες της συνοδεύουν κάθε σημαντική στιγμή, χαρές και λύπες και πάντα προσφέρει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, με το μοναδικό της χαρακτήρα.
Οι χοροί της Κρήτης
Η πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης χαρακτηρίζεται έντονα από τη χορευτική της παράδοση. Οι αρχοντικοί αυτοί χοροί είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι και διδάσκονται (και φυσικά χορεύονται) μέχρι και σήμερα, σε όλη την Ελλάδα. Συρτό, πεντοζάλη, σούστα, μαλεβιζιώτη, σιγανό και άλλοι συνοδεύουν και απογειώνουν τα κρητικά γλέντια, τους γάμους, τις χαρές και δίνουν «ζωντάνια» σε κάθε περίσταση.

Κρητικός γάμος
Ακόμη κι αν δεν έχεις βρεθεί σε Κρητικό γάμο, το ταξίδι σου στην Κρήτη, πιθανότατα να επιφυλάσσει μια τέτοια εμπειρία! Άλλωστε οι Κρητικοί δεν «λογαριάζουν» από προσκεκλημένους και μη. Στις χαρές τους, γλεντάει όλο το χωριό (μπορεί και περισσότερα) και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, οπότε αν βρεθείς κοντά, σίγουρα θα θελήσουν να σε κεράσουν και σε βάλουν στην παρέα τους.
Αν πάλι έχεις πάει σε Κρητικό γάμο, και συγκεκριμένα γλέντι, τα λόγια είναι περιττά. Πώς να περιγράψει κανείς το γαμήλιο γλέντι που κρατά τρία μερόνυχτα με ατέλειωτη χαρά, φαγητό και χορό; Ο παραδοσιακός κρητικός γάμος βρίθει από πρωτοτυπία και έθιμα, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται έως και σήμερα.

Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και ντουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης. Εκεί ακολουθεί μια μαντινάδα αφιερωμένη στη νύφη, η οικογένεια της οποίας ανοίγει την πόρτα για να την παραδώσει στο γαμπρό.
Στην Κρήτη, η τέχνη είναι παράδοση
Το μεράκι διαφαίνεται σε κάθε πτυχή της Κρήτης. Οι τέχνες άκμαζαν ανά τα χρόνια στο νησί, χάρη στους δημιουργικούς ανθρώπους και την γενναιοδωρία της φύσης και της γης.

Αξιοσημείωτες είναι η καλαθοπλεχτική, η υφαντική, η κεραμική που ασκούνται για αιώνες. Από την Κρήτη φεύγεις πάντα με αναμνηστικά: συναισθήματα, εικόνες και «σουβενίρ» που φέρουν την ιστορία τους.
Κρητικές παραδόσεις: Πώς ενσωματώνονται στο σήμερα
Οι παραδόσεις της Κρήτης δεν ανήκουν στο παρελθόν — ζουν, εξελίσσονται και συνεχίζουν να αποτελούν θεμέλιο της ταυτότητας του τόπου. Η κρητική διάλεκτος, οι μαντινάδες, ο γαστρονομικός πλούτος, οι τέχνες και η φιλοξενία παραμένουν σήμερα αναλλοίωτα και τα συναντά κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται το νησί. Στα καφενεία, στα γλέντια, στην καθημερινή τους ζωή, τα ήθη και έθιμα της Κρήτης «κοσμούν» κάθε πλευρά της.
Οι περισσότεροι κρητικοί γάμοι διατηρούν τις παραδόσεις, τα ρακοκάζανα, το γλέντι και το μοίρασμα της ρακής, στις τοπικές γιορτές και πανηγύρια, οι νέοι χορεύουν πεντοζάλη δίπλα στους παππούδες τους, με την ίδια περηφάνια.

Οι νεότερες γενιές δεν απαρνιούνται την παράδοση· την παντρεύουν με το σήμερα. Οι παραδόσεις της Κρήτης δεν απλώς είναι μουσειακά εκθέματα, αλλά ένας ζωντανός πολιτισμός — σύγχρονος και σπουδαίος.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το incrediblecrete.gr


The post Ρίζες αναλλοίωτες, ψυχή ζωντανή: Τα ήθη και έθιμα της Κρήτης – Οι παραδόσεις στο σήμερα appeared first on Travelstyle.