Ανάχωμα ψάχνει η κυβέρνηση ώστε να μην μετακυλήσουν οι αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια, μπροστά στο ανοδικό σπιράλ των αγορών και υπό τον φόβο ότι θα ζήσουμε έναν πολύ ακριβό χειμώνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά και θέλει να το συζητήσει με τις Βρυξέλλες είναι η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο κοινοτικό κλιμάκιο που έρχεται την επόμενη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Αν το ράλι των τιμών συνεχιστεί η παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, ενώ θα επανέρχεται αν υπάρχει ανάγκη. Ο μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων και αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών χονδρικής ρεύματος στα Βαλκάνια και την Ελλάδα που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά μπλοκάρει τη μεταφορά των επιβαρύνσεων στις τιμές λιανικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρικής για σήμερα έχει μειωθεί στα 184,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα (-14,88%), με αύξηση 105% από την αρχή του μήνα, με το φυσικό αέριο να πρωταγωνιστεί το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 57,66%, τις ΑΠΕ να έχουν περιοριστεί στο 17,68% και τον λιγνίτη να παραμένει σταθερά στα διψήφια ποσοστά που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες (13,03%). Η μέση τιμή του Νοεμβρίου, που καθορίζει εν πολλοίς τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα, είναι έως σήμερα στα 139,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένο περίπου κατά 50% σε σχέση με τον Οκτώβριο ωστόσο δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει το πώς θα κινηθεί η χονδρεμπορική αγορά στις επόμενες ημέρες.
Για τις νέες ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κυβερνητικό σχέδιο ανακούφισης των πολιτών, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (15/11) ο Παύλος Μαρινάκης.
«Εφόσον παρατηρηθεί ανάγκη οριζόντιας επιδότησης για τον επόμενο μήνα, όπως έγινε και τον Αύγουστο, θα υπάρξει στήριξη. Αυτό θα γίνει άμεσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Δεν θα δουν υπέρμετρες αυξήσεις οι καταναλωτές. Όποιο μήνα χρειαστεί να καλύψει το κράτος τις υπέρμετρες αυξήσεις, δηλαδή δεν θα πληρώσουν οι καταναλωτές τις αυξήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται, όπως η άνοδος των τιμών της χονδρεμπορικής, η κυβέρνηση θα παρέμβει», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει του ΑΕΠ για το ηλεκτρικό ρεύμα {…} Όταν υπάρχουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, θα παρέμβουμε», συνέχισε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνο από τα λεφτά των φορολογούμενων, αλλά και από μια σειρά ενέργειες όπως η φορολόγηση υπερκερδών. Η μόνη που το έκανε ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη», εξήγησε.
Μιλώντας γενικότερα για το σύστημα υπολογισμού της χονδρικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπάρχει πρωτοφανής στρέβλωση γι’ αυτό και εκπροσωπώντας μια σειρά χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία περιγράφει την απόλυτη στρέβλωση».
«Η Ελλάδα έχει την 5η μικρότερη αύξηση στις τιμές χονδρικής. Θα θέσουμε το θέμα μετ’ επιτάσεως. Η Ελλάδα κάθεται πλέον στο τραπέζι των λύσεων, όπως έγινε και στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου δίνονται χρήματα για στηρίξεις. Όπως και με τα 40 δισ. ευρώ για την πανδημία, η Ελλάδα δεν διαπιστώνει πλέον, προτείνει και έρχεται να λύσει», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
Στο θέμα των τιμών αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στον Realfm, ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι «το φαινόμενο των τελευταίων τριών ημερών θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι, είναι τελείως παράλογο και απαιτεί αντίδραση άμεση».
Για τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «το φαινόμενο είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, για να υπάρξει ένα μηχανισμός που να προστατεύει την ΝΑ Ευρώπη από την εμφάνιση τόσο υψηλών τιμών».
«Αυτό το φαινόμενο των τελευταίων τριών ημερών, θυμίζει το περασμένο καλοκαίρι, είναι τελείως παράλογο και απαιτεί αντίδραση άμεση. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε προσθέτοντας ότι «υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία σε οριακές καταστάσεις δεν έχουμε αρκετές διασυνδέσεις για να λειτουργήσει σωστά, και πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε αυτές οι δυσλειτουργίες της χονδρικής να μην επιτρέπεται να περνούν στη λιανική αγορά. Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην πρωτοβουλία μας και, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δεν θα αφεθούν να περάσουν στον καταναλωτή».
Πάντως, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, για το είδος της παρέμβασης, και επανέλαβε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, που δεν αντανακλούν πραγματικά κόστη, να περάσουν στον καταναλωτή».
Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας χωρίς αρκετό αέρα με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές στη Β. Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η εικόνα ήταν καλύτερα στις τιμές χονδρικής. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε και έχουμε πάλι φαινόμενο υψηλών τιμών στη Νοτιανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Αυστρίας, σημείωσε. Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι παράλογες και δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια φαινόμενα, υπογράμμισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ Βορειοδυτικής Ευρώπης, που έχει την πυρηνική παραγωγή αλλά και την υψηλή αιολική παραγωγή με την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης ανέφερε ότι το πρόβλημα εντείνεται από έναν… αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη «τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής, ενώ υπάρχει και το οριακό φαινόμενο της Ουκρανίας, που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση».
Σημείωσε ότι για τα δύο πρώτα ζητήματα, απαιτείται χρόνος και θεσμικές παρεμβάσεις και πρόσθεσε πως ενδιάμεσα χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό είναι η βασική συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και πλέον αποκτά χαρακτήρα επείγοντος, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 22 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Κομισιόν ώστε να συζητηθεί το θέμα.
Από τον Σεπτέμβριο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζητούν από την Κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία σε περιπτώσεις που οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται δυσανάλογα. Με το υπάρχον ευρωπαικό πλαίσιο μέτρα, πέρα από τις επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών, επιτρέπονται μόνο αν οι υψηλές τιμές παραμείνουν για 3 μήνες.
Πυρά από την αντιπολίτευση
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό, προσέγγισε τη νέα εκτίναξη της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με υπαινιγμούς στήριξης των καταναλωτών, με “εάν και εφόσον” και με αναφορές στο πόσο χαμηλότερες είναι οι αυξήσεις σε σχέση με άλλες χώρες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Πληροφορούμε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την περίπτωση που δεν το έχει καταλάβει, ότι το πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα ακρίβειας των κατοίκων της δικής μας χώρας, που αφορά, εκτός των άλλων, τρόφιμα, βασικά αγαθά, ενοίκια, υγεία, παιδεία και ενέργεια, δεν αντιμετωπίζεται με συγκριτικούς πίνακες, δικαιολογίες και μισόλογα», σημειώνει και συνεχίζει:
«Οι πολίτες δεν αναζητούν παρηγοριά, αξιώνουν λύσεις. Λύση δεν είναι μια πιθανότητα επιδότησης, που την τελευταία φορά έδωσε ενισχύσεις έως… 8 ευρώ ανά λογαριασμό. Λύση δεν είναι η πολιτική κρατικής αγαθοεργίας, η οποία υφίσταται, “εάν και εφόσον”, μόνο και μόνο για να αφήνει στο απυρόβλητο την ενεργειακή αισχροκέρδεια και για να μην λαμβάνονται ριζικά μέτρα. Λύση δεν είναι να καταγγέλλει η κυβέρνηση στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με επιστολές στην ΕΕ, αλλά να αφήνει ανέγγιχτο το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, που η ίδια έχει ορίσει τους όρους λειτουργίας του. Λύση δεν είναι να αφήνονται ελεύθερες οι ενεργειακές εταιρείες να διαμορφώνουν τις τιμές όπως τις βολεύουν».
«Ακόμη και η κυβερνητική κοροϊδία προς την κοινωνία πρέπει να έχει κάποιο όριο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φραγκίσκος Παρασύρης, για τις μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του ρεύματος. « ….η Κυβέρνηση έπεται των εξελίξεων και συνειδητά πλέον, μόνο παρακολουθεί την κατάσταση. Οι υψηλές τιμές στη μεγαβατόρα ανάγκασαν τον υπουργό να ανακοινώσει τη λήψη έκτακτων μέτρων», σχολίασε ο κ. Παρασύρης σε δήλωσή του και τόνισε: «Όμως, τα επιδόματα δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δεν την άλλαξαν εδώ και τρία χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιμένει στην ίδια αναποτελεσματική επιδοματική πολιτική, προσπαθώντας να καλύψει το κόστος του ρεύματος».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ακόμη πως «τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν απροστάτευτα, όσο τα χρωματιστά και κυμαινόμενα τιμολόγια διαμορφώνουν την αγορά ενέργειας. Τα πράσινα τιμολόγια πρέπει να μετατραπούν σε σταθερά. Το επιζητούν οι καταναλωτές. Μόνο τότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Έστω και τώρα, το υπουργείο, να δει την αποτυχία του μοντέλου του και να ακολουθήσει έναν πιο αποτελεσματικό δρόμο».
«Η κυβερνητική προσπάθεια εφησυχασμού για τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, μοναδικό σκοπό έχει να θεωρήσει ο λαός ως δεδομένες τις υψηλές τιμές και κυρίως την πολιτική που τις διαμορφώνει και να αρκείται σε κάποιες ελάχιστες επιδοτήσεις που τελικά επιδοτούν τα ρεκόρ κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και καταλήγει τονίζοντας:
«Αυτό που απαιτείται είναι η σύγκρουση με την πολιτική της ‘πράσινης’ μετάβασης και της ‘απελευθέρωσης’ της αγοράς ενέργειας, την οποία έχουν υπηρετήσει προσηλωμένα η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και η απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που έχουν και τέτοιες επιπτώσεις. Αυτά θα βρεθούν στην προμετωπίδα των αιτημάτων και της γενικής απεργίας της Τετάρτης 20 Νοέμβρη».
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ: Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω ΕΣΠΑ
Μεγάλος αριθμός αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης – έως τις 23 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr