Μία γυναίκα 54 ετών πέθανε στη ΜΕΘ της νοσηλευτικής μονάδας Πύργου, τα ξημερώματα του Σαββάτου (15/2), με επιβεβαιωμένη μηνιγγίτιδα, το ίδιο στέλεχος που είχε μολύνει και τον νεαρό φοιτητή στην Πάτρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Σπύρου Πολίτη στο Patrisnews, η γυναίκα παρουσίασε ξαφνικά συμπτώματα το πρωί του Σαββάτου. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Πύργου με υψηλό πυρετό, και τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Παρά τις άμεσες ιατρικές προσπάθειες, η κατάσταση της επιδεινώθηκε ραγδαία.
Οι γιατροί την διασωλήνωσαν αμέσως και την εισήγαγαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου δυστυχώς κατέληξε το απόγευμα της ίδιας ημέρας
Μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης, ενημερώθηκαν άμεσα οι συγγενείς της 54χρονης, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που τη μετέφερε, καθώς και οι συνάδελφοί της, ώστε να λάβουν την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη.
Η τραγική αυτή εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία, ενώ οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων.
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προφυλάσσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Πρόκειται για μια βαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα, που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.
Προκαλείται από διάφορα αίτια (μικρόβια, ιούς, παράσιτα, φάρμακα, κακοήθειες, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.). Τα μικρόβια (βακτήρια) προκαλούν συνήθως μηνιγγίτιδα (προσβολή μηνίγγων) ενώ τα υπόλοιπα αίτια προκαλούν κυρίως εγκεφαλίτιδα (διαταραχή επιπέδου συνειδήσεως). Τα μη μικροβιακά αίτια (με χαρακτηριστική εξαίρεση την βαριά ερπητική εγκεφαλίτιδα) έχουν συνήθως ήπια και αρκετές φορές αυτοιώμενη κλινική πορεία.
Σε αντιδιαστολή, οι μικροβιακές μηνιγγίτιδες είναι άκρως επείγουσες και βαριές καταστάσεις. Εξάλλου, για τις μικροβιακές μηνιγγίτιδες υπάρχει ειδική θεραπεία (αντιβιοτικά) και αποτελεσματική πρόληψη (εμβόλια). Για το λόγο αυτό, στη συνέχεια θα αναφερθούμε σχεδόν αποκλειστικά στη μικροβιακή μηνιγγίτιδα.
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η αυχενική δυσκαμψία, ο πυρετός, ο βίαιος εμετός («ρουκετοειδής») και η δυσανεξία στο φως και στους θορύβους. Μερικές φορές συνοδεύεται από χαρακτηριστικό μικροκηλιδώδες εξάνθημα, όταν το αίτιο είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα σε βαριά σηπτική κατάσταση. Αν η κλινική εικόνα συνοδεύεται από υπνηλία και διαταραχές του επιπέδου συνειδήσεως, τότε μιλάμε για μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Όπως λοιπόν φαίνεται, τα πιο πολλά συμπτώματα δεν είναι ειδικά, όταν όμως είναι ασυνήθιστα και έντονα, πρέπει να εγείρουν την κλινική υποψία των ιατρών προς τη διάγνωση (ή αποκλεισμό) της μηνιγγίτιδας.
Ποια είναι τα συνήθη παθογόνα
Τα πιο σημαντικά αίτια είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντσας. Διάγνωση – αντιμετώπιση Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπεία. Η πιο σημαντική εξέταση (μετά την κλινική εξέταση) είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η έγκαιρη διάγνωση απαιτείται, γιατί η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα και να προκαλέσει:
Άμεσο θάνατο (σήψη, εγκολεασμό του στελέχους, αιμορραγίες κλπ.)
Απώτερες χρόνιες νευρολογικές επιπλοκές (μετά τη θεραπεία).
Η αντιμετώπιση είναι με κατάλληλα αντιβιοτικά. Και πάλι τονίζουμε την σπουδαιότητα της έγκαιρης χορήγησής τους.
Αν ο ασθενής με υποψία βακτηριακής μηνιγγίτιδας πρόκειται να μεταφερθεί σε κάποια μονάδα υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας), η αντιβίωση πρέπει να χορηγηθεί άμεσα (εντός 20-30΄) και πριν ξεκινήσει ο ασθενής για το νοσοκομείο.
Διαβάστε επίσης:
Πεντέλη: Ακραίο τροχαίο με όχημα που εμβόλισε στάση λεωφορείου – 4 τραυματίες, 2 παιδιά