Το μπαρμπούνι είναι ένα ημιλιπαρό ψάρι με λεπτή και διακριτική, αλλά πολύ χαρακτηριστική, γεύση. Ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να ετοιμάσετε το πεντανόστιμο αυτό ψαράκι είναι στο φούρνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλές πρώτες ύλες και έναν ιχθυοπώλη που να καθαρίζει σωστά τα ψάρια, εξοικονομώντας σας κόπο και χρόνο, για να έχετε έτσι ένα υπέροχο πιάτο έτοιμο σε χρόνο μηδέν.
Υλικά για τη Συνταγή
6 μικρά κόκκινα μπαρμπούνια
4-5 κλωνάρια μαϊντανού
2 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από 1 λεμόνι
2-3 φύλλα δάφνης
45 ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση
1.Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε τα μπαρμπούνια, αν δεν το έχει ήδη κάνει ο ιχθυοπώλης σας. Ξελεπιάστε τα με το ειδικό εργαλείο, κόψτε τα πτερύγια με ψαλίδι κουζίνας και στη συνέχεια κάντε μια τομή στο στομάχι τους. Καθαρίστε τα καλά από τα εντόσθια, αδειάζοντας το εσωτερικό τους κάτω από τη βρύση, με άφθονο τρεχούμενο νερό.
2.Αλατοπιπερώστε τα καλά εσωτερικά και εξωτερικά και αφήστε τα στην άκρη.
3.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
4.Πλύντε τον μαϊντανό και ξεχωρίστε τα φύλλα από τα κοτσάνια. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου και αφαιρέστε το πράσινο στέλεχος από το εσωτερικό τους. Ψιλοκόψτε τα σε φετάκια.
5.Σε ένα γουδί κοπανίστε τα φύλλα μαϊντανού, το σκόρδο και λίγο αλάτι. Ρίξτε το ελαιόλαδο και μια πιτσιλιά χυμό λεμονιού και δημιουργήστε μια σάλτσα (ντρέσινγκ).
6.Αλείψτε τον πάτο ενός ταψιού για το φούρνο με λίγο από το ντρέσινγκ. Τοποθετήστε από πάνω τα φύλλα δάφνης και τα μπαρμπούνια. Καλύψτε τα ψάρια με την υπόλοιπη ποσότητα ντρέσινγκ.
7.Ψήστε σε μέτρια ένταση για περίπου 10 λεπτά ή και παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθός των ψαριών. Σε γενικές γραμμές το ψάρι είναι έτοιμο όταν τα μάτια γίνουν αδιαφανή και η σάρκα του διαχωρίζεται εύκολα από το κεντρικό κόκαλο.
Συμβουλή
-Μπορείτε να συνοδέψετε το φαγητό με μια πλούσια σαλάτα, πατάτες πουρέ ή ρύζι.
-Για πιο έντονη γεύση εσπεριδοειδών, προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού στο ντρέσινγκ.
Διαβάστε επίσης:
Ρυζογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μαύρη σοκολάτα
Μπέργκερ με χαλούμι και ελαφρώς πικάντικη μαγιονέζα