Η ικανότητα να εκφράζουμε ένα συναίσθημα ενώ βιώνουμε ένα άλλο είναι μια εγγενής πτυχή της ανθρώπινης κατάστασης. Ωστόσο, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς ψυχολογικές συνέπειες, όπως άγχος ή κρίσεις πανικού. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Penn State παρουσίασαν έναν καινοτόμο φορετό αισθητήρα, ικανό να εντοπίζει τα κρυμμένα συναισθήματα, ακόμα και όταν η εξωτερική εικόνα ενός ατόμου υποδηλώνει ότι όλα πάνε καλά.
Η νέα συσκευή, ένα ελαστικό επίθεμα περίπου στο μέγεθος ενός τσιρότου, παρακολουθεί τις φυσικές ενδείξεις που συνδέονται με τα συναισθήματα: τη θερμοκρασία του δέρματος, την υγρασία, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Αυτά τα σήματα, σε συνδυασμό με δεδομένα έκφρασης του προσώπου, διευκολύνουν τη διαφοροποίηση μεταξύ των αυθεντικών και των τεχνητών συναισθημάτων.
«Αυτή είναι μια νέα και βελτιωμένη μέθοδος για να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας, εξετάζοντας πολλαπλά σήματα του σώματος ταυτόχρονα», εξηγεί ο Χουάνιου Τσενγκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Συχνά, οι άνθρωποι δεν λένε πώς νιώθουν πραγματικά, γι’ αυτό και συνδυάζουμε την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου με άλλες σημαντικές φυσιολογικές ενδείξεις, που οδηγούν τελικά σε καλύτερη παρακολούθηση και υποστήριξη της ψυχικής υγείας» προσθέτει.
Πώς λειτουργεί η συσκευή
Η συσκευή λυγίζει και κάμπτεται με ευκολία, χάρη στη χρήση λεπτών, ευλύγιστων μετάλλων όπως ο χρυσός και η πλατίνα, που έχουν διαμορφωθεί σε κυματιστά σχέδια. Η συσκευή περιλαμβάνει επίσης πολλαπλά ανεξάρτητα σετ αισθητήρων που μπορούν να μετρούν ταυτόχρονα πολύπλοκα σήματα χωρίς παρεμβολές. Αυτά τα δεδομένα μεταδίδονται ασύρματα σε smartphone ή σε διακομιστή cloud, επιτρέποντας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ατόμων σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας ότι δεν καταγράφονται προσωπικές ή αναγνωριστικές πληροφορίες.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ανιχνεύει τόσο τα αυθεντικά όσο και τα ψεύτικα συναισθήματα χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο. Σε μια δοκιμή, ζητήθηκε από εθελοντές να αναπαράγουν έξι κοινές εκφράσεις προσώπου (ευτυχία, θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία και θλίψη). Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έδειξε εντυπωσιακό επίπεδο ακρίβειας, αναγνωρίζοντας σωστά αυτά τα συναισθήματα σε ποσοστό 96,28% των περιπτώσεων.
Κατά την αξιολόγηση των αυθεντικών συναισθημάτων, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν συναισθηματικά φορτισμένα βίντεο ενώ φορούσαν τον αισθητήρα. Το σύστημα κατηγοριοποίησε τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις με ακρίβεια σχεδόν 89%, καταγράφοντας υποκείμενες φυσιολογικές αλλαγές, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος κατά τη διάρκεια έκπληξης και θυμού.
«Κατασκευάσαμε αυτή τη συσκευή για να μετράμε αυτά τα διαφορετικά σήματα ανεξάρτητα, χωρίς να επηρεάζουν το ένα το άλλο, παρέχοντας μια πολύ πιο καθαρή και ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια», εξηγεί ο Λίμπο Γκάο, συν-υπεύθυνος συγγραφέας της μελέτης.
Μελλοντικές εφαρμογές
«Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά ίσως δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς με τους άλλους ή ακόμη και με τον εαυτό τους για το πόσο τους βασανίζουν», δήλωσε ο Γιάνγκο Γιαν, συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Μέσω της παρακολούθησης αυτών των σημάτων, θα μπορούσε να είναι δυνατό να ανιχνευθούν προβλήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη νωρίτερα στην πορεία τους» πρόσθεσε.
«Αυτός ο αισθητήρας μπορεί να εξυπηρετήσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη γεφύρωση των κενών στην πρόσβαση στη φροντίδα», δήλωσε ο Τσενγκ. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αυξανόμενα επίπεδα άγχους στη σύγχρονη κοινωνία, η δυνατότητα παρακολούθησης των συναισθημάτων μπορεί να προσφέρει πρώιμους δείκτες εξουθενωτικών καταστάσεων και να επιτρέψει την προληπτική υποστήριξη» κατέληξε ο ερευνητής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
www.ertnews.gr