Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο αποθετήριο HAL, διερεύνησαν πώς η χρήση ελαστικών υλικών σε ογκομετρικές οθόνες μπορεί να επιτρέψει την αλληλεπίδραση με τρισδιάστατα γραφικά.
«Έχουμε συνηθίσει την άμεση αλληλεπίδραση με τις οθόνες αφής των κινητών μας. Αυτό το έργο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια φυσική και διαισθητική αλληλεπίδραση με τρισδιάστατα γραφικά, αξιοποιώντας τις εγγενείς ικανότητές μας στην τρισδιάστατη όραση και χειρισμό» εξήγησε ο Άσιερ Μάρτζο, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Πληροφορικής στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ναβάρρα στην Ισπανία.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά ολογράμματα τα οποία οι χρήστες μπορούν μόνο να δουν, αυτό το σύστημα επιτρέπει τη φυσική αλληλεπίδραση -όπως το πιάσιμο και την επανατοποθέτηση ενός εικονικού κύβου- χωρίς να προκαλείται ζημιά στην οθόνη. Για να το επιτύχουν αυτό, οι επιστήμονες χρειάστηκε να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας της ολογραφίας. Η τεχνολογία αιχμής που ανέπτυξαν βασίζεται σε ένα εξάρτημα που ονομάζεται διαχύτης, ένα ταχέως κινούμενο φύλλο πάνω στο οποίο προβάλλονται χιλιάδες εικόνες σε διαφορετικό βάθος προκειμένου να σχηματιστεί μια τρισδιάστατη εικόνα. Συνήθως, αυτά τα φύλλα είναι άκαμπτα και ως εκ τούτου, η επαφή κατά τη χρήση θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην οθόνη ή ακόμη και τραυματισμό.
Η ομάδα έλυσε αυτό το πρόβλημα με τη χρήση ενός εύκαμπτου υλικού — του οποίου η σύνθεση δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη — το οποίο μπορεί κάποιος να αγγίξει χωρίς να προκαλέσει φθορές. Για να αντιμετωπίσουν την παραμόρφωση της εικόνας κατά την αφή, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν μια λειτουργία διόρθωσης εικόνας ώστε το ολόγραμμα να προβάλλεται σωστά.
Αν και η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει πολλές εφαρμογές.
«Χρησιμοποιούμε τις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών για εργασία, εκπαίδευση ή ψυχαγωγία. Η δυνατότητα χειρισμού τρισδιάστατων γραφικών θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στην εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα στην οπτικοποίηση και συναρμολόγηση εξαρτημάτων ενός κινητήρα», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. «Επιπλέον, πολλοί χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτούνται συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Αυτές οι οθόνες θα ήταν ιδανικές για μουσεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να προσεγγίσουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο».
Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε βίντεο που επιδεικνύει την τεχνολογία.
ΠΗΓΗ: Live Science
www.ertnews.gr