Κόκκινο χτυπά η κινητικότητα στην αντιπολίτευση και δη την ελάσσονα καθώς εκδηλώνεται μια προσπάθεια για κοινοβουλευτικό μέτωπο, η οποία όμως φαίνεται να πηγαίνει «πακέτο» με τον κομματικό ανταγωνισμό. Άλλοι προσπαθούν να βγουν πιο μπροστά και άλλοι να μην καταγραφεί ότι σύρονται από τους «ανταγωνιστές» τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από όλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες ζήτησε από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να γίνει πρόταση δυσπιστίας άμεσα – να μην υπάρξει δηλαδή αναμονή για το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την έκρηξη στον τόπο του δυστυχήματος. Πρόταση που προσέκρουσε στο «όχι» του ΠΑΣΟΚ το οποίο προβάλει το επιχείρημα πως δεν πρέπει να «καεί» ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά στους 6 μήνες, πριν να έρθει το πόρισμα του ΕΜΠ (στο πλαίσιο της επίσημης δικαστικής έρευνας).
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στη Βουλή και να περάσει η πρόταση. Συγκέντρωσε 43 υπογραφές, αυτές των δικών του βουλευτών (26), της Νέας Αριστεράς (11) και της Πλεύσης Ελευθερίας (6). Το ΚΚΕ διεμήνυσε ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας όποτε γίνει, χωρίς όμως να μπαίνει στη διαδικασία να συνυπογράψει το αίτημα. Κατόπιν αυτών ο Σωκράτης Φάμελλος, το βράδυ από την εκδήλωση για την οπαδική βία μετακινήθηκε στη θέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει πρόταση μομφής όποτε γίνει εφικτό να κατατεθεί αυτή: «Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και όποτε αυτό γίνει εφικτό, με πρόταση των δημοκρατικών κομμάτων, θα συμμετέχουμε και θα το υποστηρίξουμε. Το ζητήσαμε από σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι αποδείξεις υπάρχουν και οι όροι υπάρχουν, όπως και η άποψη της κοινωνίας».
Σημειώνεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, επικοινώνησε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης (Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Κωνσταντοπούλου, Χαρίτση). Είχε επικοινωνήσει μαζί τους και την Κυριακή στο πλαίσιο της πρότασης – αμέσως μετά τα συλλαλητήρια – να γίνει προ ημερησίας για τα Τέμπη.
Ανοιχτοί δίαυλοι
Μπορεί οι συζητήσεις με τους αρχηγούς να μην καταλήγουν πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα οι δίαυλοι πάντως διατηρούνται ανοιχτοί.
Πρόταση δυσπιστίας έχει ζητήσει από την αρχή της εβδομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης και στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης (το ΠΑΣΟΚ, με την προϋπόθεση πως θα έρθει πρώτα το πόρισμα του ΕΜΠ όπως προαναφέρθηκε).
Χθες στην πρόταση αυτή προσήλθε και η Κουμουνδούρου επιχειρώντας να βγει πιο μπροστά, με το επιχείρημα πως αν η πρόταση δυσπιστίας δεν γίνει άμεσα, μπορεί να χαθεί το μομέντουμ και η κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα.
«Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ και την αναμονή του πορίσματος, διότι θεωρούμε πως πρέπει οι πρωτοβουλίες να παρθούν άμεσα, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να κρυφτεί ή να αλλάξει την ατζέντα» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι επιλογή του είναι «η υποβολή κοινού αιτήματος από τα προοδευτικά κόμματα» και πως επιμένει και στην πρόταση για προ ημερησίας για την οποία ζητά να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση ήδη την έχει καθυστερήσει.
Πρόταση Νέας Αριστεράς για συνάντηση αρχηγών
Σημειώνεται, πως μετά τη διαρροή ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία Χαρίτση και Κωνσταντοπούλου σε άμεση πρόταση δυσπιστίας, και διαφάνηκε ότι αυτή δεν ευοδώνεται, η Νέα Αριστερά με διαρροή της έδωσε συνέχεια ζητώντας αυτή τη φορά να υπάρξει συνάντηση των αρχηγών για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους. Θύμισε προηγουμένως ότι «από την πρώτη στιγμή δήλωσε την ανάγκη η αμφισβήτηση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στις συγκλονιστικές συγκεντρώσεις της Κυριακής, να οδηγήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας».
Επισήμανε πως «ο μόνος δρόμος για να είναι αυτή η πρόταση αποτελεσματική είναι η κοινή κατάθεσή της από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» και πως το ζήτημα «δεν είναι μόνο αριθμητικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό». Και αφήνοντας αιχμές κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν ηγεμονισμοί και μικροκομματικοί ανταγωνισμοί.
Καλούμε σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να καθορίσουμε από κοινού τη στάση μας».
Διαβάστε επίσης:
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Θα επιμείνουμε και θα την υποστηρίξουμε