Ψυχιατρικοί ασθενείς, που μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνοι για τους ίδιους αλλά και τους άλλους νοσηλευόμενους, παραμένουν πολλές ώρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), μέχρι να εξεταστούν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επίβλεψης από το αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο προσωπικό.
Στη εξαιρετικά δύσκολη αυτή κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και η εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ) που επιβάλει στους ψυχίατρους, να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα περιστατικά που μεταφέρουν οι αστυνομικοί στα ΤΕΠ, μετά από εισαγγελική εντολή. Ουσιαστικά υποχρεώνουν τους γιατρούς να μην ολοκληρώσουν την εξέταση όσων προηγούνται, με συνέπεια οι άλλοι ψυχιατρικοί ασθενείς, να παραμένουν ακόμα και μέρες στα ΤΕΠ, καθώς διακομίζονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κλίνη για να κάνουν εισαγωγή! Η πολυήμερη αναμονή πυροδοτεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για πολλούς από αυτούς τους ασθενείς, που πολλές φορές γίνονται επιθετικοί προς το προσωπικό ή κάνουν απόπειρες αυτοκτονίες.
Πρόσφατο μάλιστα παράδειγμα ήταν αυτό που συνέβη στο Θριάσιο Νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες, όπως καταγγέλλει ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρων Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Γιάννης Γαλανόπουλος ο οποίος αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του: «Την επόμενη φορά θα σκοτωθεί ασθενής, γιατρός ή νοσηλευτής;».
Η απόπειρα αυτοκτονίας στο Θριάσιο
Σύμφωνα με τον κ. Γαλανόπουλο, ένα ακόμα τραγικό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αυτά των τελευταίου διαστήματος που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών αλλά και των εργαζομένων στις μονάδες ψυχικής υγείας.
Την προηγούμενη Παρασκευή 9 Μαΐου, στην εφημερία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝ Ελευσίνας Θριάσιο, στις 3 :30 π.μ. τα ξημερώματα, την ώρα που οι 2 μοναδικοί ειδικευμένοι γιατροί της εφημερίας εξέταζαν εισαγγελικό περιστατικό που είχε προσέλθει συνοδεία της αστυνομίας, ασθενής ο οποίος περίμενε από 8/5 από τις 10 μ.μ. να εξεταστεί αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από ύψος στο χώρο του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
«Μόλις μια εβδομάδα πριν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου στη συνάντηση με τον διευθυντή του 2ου ΠΕΔΙΨΥ προειδοποιούσαν για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της δραματικής υποστελέχωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου, της ακαταλληλότητας του χώρου του τμήματος επειγόντων περιστατικών της αλλαγής του τρόπου εφημέρευσης, αλλά και της εγκυκλίου της ΓΑΔΑ και του Υπουργείου προστασίας του πολίτη για την οποία ο υπουργός υγείας μήνες μετά δεν έχει πάρει απολύτως καμία θέση και σύμφωνα με την οποία οι εφημερεύοντες γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα εισαγγελικά περιστατικά ανεξάρτητα από τη συμπτωματολογία και τη βαρύτητα, διαφορετικά απειλούνται με αναφορές και μηνύσεις από την αστυνομία για παράβαση καθήκοντος», αναφέρει ο κ. Γαλανόπουλος.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ εξηγεί ότι αντί οι εφημερεύοντες ψυχίατροι να εξετάζουν απερίσπαστοι, αναλώνονται σε διαβουλεύσεις με τους αστυνομικούς , οι οποίοι εκτελώντας εντολές, απαιτούν να αφήσουν τον φερόμενο ως ψυχιατρικό ασθενή πριν καν ξεκινήσει η εξέταση και ανεξάρτητα από το αν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι για νοσηλεία σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία.
Εκρηκτικό μείγμα
Το μείγμα είναι εκρηκτικό και ισχύει για όλες τις ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ.
Οι κλίνες για νοσηλεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, η προσέλευση έχει αυξηθεί λόγω της αύξησης της νοσηρότητας αλλά και της παντελούς έλλειψης των κατάλληλων δημόσιων ψυχιατρικών δομών σε επίπεδο ΠΦΥ ψυχιατρικοί ασθενείς που έχει κριθεί ότι χρήζουν νοσηλείας γιατί είναι δυνητικά επικίνδυνοι λόγω της ψυχοπαθολογίας τους για αυτό η ετεροκαταστροφική συμπεριφορά, διανυκτερεύουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που δεν προορίζονται για βραχεία νοσηλεία, χωρίς να μπορεί να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να διακομιστούν την επόμενη μέρα το πρωί σε άλλο νοσοκομείο μήπως σταθούν τυχεροί και βρουν κρεβάτι. Η τύχη δεν είναι πάντα με το μέρος τους με αποτέλεσμα ασθενείς να κάνουν τουρ στα νοσοκομεία για 3 και 4 μέρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι για νοσηλεία.
«Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι διοικήσεις και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση μας εκφράζουν τη συμπόνοια τους στη χειρότερη περίπτωση κατηγορούν ευθέως τους γιατρούς για τις αναμονές και για τα αποτελέσματα της πολιτικής που υλοποιούν. Είναι θέμα χρόνου να συμβούν τα χειρότερα αν άμεσα δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών κλπ.», προειδοποιεί ο γιατρός.
Τι ζητούν οι ψυχίατροι
Ο κ. Γαλανόπουλος με μια σειρά από ερωτήματα ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον υφυπουργό Υγείας να πάρει άμεσα θέση δημόσια και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα όπως οφείλει.
- Είναι άρνηση εκτέλεσης νόμιμης υπηρεσίας’ από τον εφημερεύοντα ψυχίατρο η παραπομπή ενός ασθενούς για εργαστηριακό έλεγχο για να αποκλειστεί πριν αποφασιστεί η εισαγωγή του στην ψυχιατρική κλινική, ότι η κλινική εικόνα που παρουσιάζει είναι οργανικής αιτιολογίας;
- Αν κρίνουν οι εφημερεύοντες ψυχίατροι ότι χρειάζεται ο ασθενής να διακομισθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο για να εξεταστεί από άλλες ειδικότητες και εκκρεμεί η απάντηση στην εισαγγελική παραγγελία, η αστυνομία θα αποδεσμεύεται; Και αν ναι, πως θα εξασφαλίζεται η μεταφορά του; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν ο ασθενής εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας του διαφύγει πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου;
- Αν, όπως συμβαίνει κατά κόρον, η αστυνομία παρόλο που έχει ενημερωθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μεταφέρει τον ασθενή σε νοσοκομείο που δεν έχει διαθέσιμες κλίνες και ο ψυχίατρος αφού τον εξετάσει κρίνει ναι μεν ότι χρειάζεται νοσηλεία αλλά δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή στην κλινική γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί; Τι θα απογίνει ο ασθενής;
- Από που και ως που στην παραπάνω περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η μη εισαγωγή του ασθενούς είναι άρνηση παραλαβής του περιστατικού και άρνηση εκτέλεσης νόμιμης υπηρεσίας; Από που και ως που υποχρεώνεται ο εφημερεύον ψυχίατρος να υπογράφει την έγγραφη αναφορά της αστυνομίας, με την οποία δε συμφωνεί, διαφορετικά απειλείται με προσαγωγή;
«Δε θα γίνουμε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της δραματικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, ο ίδιος ο Υφυπουργός Υγείας έχουν στο ακέραιο την ευθύνη.» τονίζει ο γιατρός και συνεχίζει: «Απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει άμεσα λύση. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου Βαρτζόπουλου. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκτέλεση των ακούσιων νοσηλειών σε όλα τα στάδια από σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, μόνο έτσι εξασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και όχι με φιρμάνια που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και βάζουν επιπρόσθετα εμπόδια στο ήδη επιβαρυμένο έργο των γιατρών.
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια έρευνα: 1 στους 7 ενήλικες στην Ελλάδα έχει βιώσει σεξουαλική βία κατά την παιδική ηλικία
Γεωργιάδης: Έρχονται αυξήσεις στους νοσηλευτές και λύσεις για τους ογκολογικούς ασθενείς
Επέκταση των άγονων περιοχών για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ