Με δεδομένο ότι το επόμενο δεκαήμερο ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πόση βάση έχει το σενάριο που θέλει το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου να βρίσκεται δυνατά πάνω στο τραπέζι.
Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό το θέμα μέσα στις γιορτές έχει ανοίξει δυνατά την συζήτηση για τα οφέλη που θα έχει για το κυβερνών κόμμα μία τέτοια κίνηση.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν τελικά ο πρωθυπουργός καταλήξει σε μία τέτοια υποψηφιότητα θα έχει κάνει κίνηση ματ, καθώς στην πραγματικότητα θα έχει ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επιτύχει την αναβίωση του αντιΣύριζα μετώπου, ενώ θα έχει σύρει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε μία αναγκαστική συνθηκολόγηση με την ΝΔ.
Στην περίπτωση, δηλαδή, που ο πρωθυπουργός προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να τον ψηφίσει. Σε αυτή την περίπτωση το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί δέσμιο των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είναι, δηλαδή, πολύ δύσκολο στην περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, ο Νίκος Ανδρουλάκης να πει όχι στην συγκυβέρνηση.
Παράλληλα, μία τέτοια υποψηφιότητα θα δώσει λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ αποδυναμώνοντας το αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη ότι αποτελεί την εναλλακτική κυβερνητική δύναμη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να μπαίνει σε μία τέτοια συζήτηση, προφανώς έχει μετρήσει και τις τριβές στο εσωτερικό του κόμματος του, που δεν αναμένονται μεγάλες. Και αυτό γιατί στο παρελθόν – όπως είναι άλλωστε γνωστό – το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε συγκυβερνήσει με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Άρα, δεν αναμένονται προβλήματα από τον σκληρό δεξιό πυρήνα του κόμματος του, ενώ παράλληλα θα έχει καταφέρει να τονίσει ακόμα περισσότερο το κεντροδεξιό προφίλ του.
Για την ιστορία να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι ψηφοφορίες στη Βουλή.
Με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 32), η εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ξεκινά έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του/της εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (λήγει 13 Μαρτίου) και προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες για να βγει «λευκός καπνός».
Η ορκωμοσία τοποθετείται στις 13 Μαρτίου και στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για τη… «δεύτερη πρόκληση».
Διαβάστε επίσης:
Χάρης Δούκας: «Ας χτίσουμε μία κοινωνία περισσότερο φωτεινή και ευημερούσα για όλες και όλους»
Μάλαμα: «Απαράδεκτες οι ανακοινώσεις για μετατροπή δημοσίων σχολείων σε σχολεία “ευεργέτη”»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr