Νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή που επέρχεται στην ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gut Microbes Reports, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή ανέπτυσσαν πολύ διαφορετικά μοντέλα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μια τυπική δυτική διατροφή. Οι αλλαγές αυτές στα βακτήρια συσχετίστηκαν με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μια δυτική διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη.
Οι βακτηριακές αυτές αλλαγές συνδέθηκαν με βελτιωμένες επιδόσεις σε δοκιμασίες λαβυρίνθου που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της μνήμης και της μάθησης.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως του Bifidobacterium, συσχετίστηκαν με χειρότερη λειτουργία της μνήμης.
Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής παρουσίασε επίσης καλύτερη γνωστική ευελιξία -μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας σε σύγκριση με την ομάδα της δυτικής διατροφής. Είχε επίσης χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στο μικροβίωμα και στα αποτελέσματα γνωστικής λειτουργίας σε σχέση με τη δυτική διατροφή σε μοντέλο τρωκτικών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νεαρούς αρουραίους με ηλικία αντίστοιχη ενός 18χρονου ανθρώπου για να μοντελοποιήσουν τις επιδράσεις της διατροφής κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξη.
Η μεσογειακή διατροφή έδειξε σαφή οφέλη για τη γνωστική ευελιξία, τη μνήμη και την υγεία του εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει πως μπορεί να υπάρχουν αντίστοιχα δυνητικά οφέλη και για νεαρούς ενήλικες των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα εξακολουθούν να ωριμάζουν.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές επιδράσεις της θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων ή τις εργασιακές επιδόσεις των νεαρών ενηλίκων, ανέφερε ο δρ Demetrius M. Maraganore. «Αν και τα ευρήματα βασίζονται σε ζωικά μοντέλα, απηχούν μελέτες σε ανθρώπους που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με τη βελτίωση της μνήμης και τη μείωση του κινδύνου άνοιας», πρόσθεσε.
(Πηγή: iatropedia.gr)
Διαβάστε επίσης:
Κατανάλωση αλκοόλ: Αυξάνει τον κίνδυνο για 7 τύπους καρκίνου – Αποτελεί την 3η κύρια αιτία
Ουρολοίμωξη: Τα φρούτα που μειώνουν τον κίνδυνο – Αρκούν 36 χιλιοστογραμμάρια τη μέρα
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr