LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Πώς θα είναι το καλοκαίρι του 2025: Η τάση που αλλάζει μετά από 2 χρόνια
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Λαμία: Κατασκευή Ιστοσελίδων με αξιοπιστία και εντυπωσιακό σχεδιασμό από την 19CLOUDS
6 Ιουλίου 2025
Διονύσια 2025 στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας – Δείτε το πρόγραμμα
6 Ιουλίου 2025
επιμελητήριο φθιώτιδας
Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Παρουσίαση του προγράμματος «ΕΥΤΟΠΙΑ»
6 Ιουλίου 2025
Έλον Μασκ: Aνακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος
6 Ιουλίου 2025
«Τι να σου πω μαμά, ότι με βίασαν;» – Συγκλονίζει η περιγραφή της 14χρονης
6 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ > Πώς θα είναι το καλοκαίρι του 2025: Η τάση που αλλάζει μετά από 2 χρόνια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς θα είναι το καλοκαίρι του 2025: Η τάση που αλλάζει μετά από 2 χρόνια

Newsroom 6 Μαρτίου 2025
Updated 2025/03/06 at 4:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Καλοκαίρι 2025

Το καλοκαίρι του 2023 υπήρξε το πιο ζεστό καλοκαίρι που είχε καταγραφεί τα τελευταία 2.000 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2024 κατέρριψε ξανά το ρεκόρ, σημειώνοντας για πρώτη φορά μέση παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τα προβλεπόμενα ανεκτά όρια της Σύμβασης του Παρισιού. Τι θα συμβεί το 2025;

Contents
Επιπτώσεις στην υγεία μας και ευάλωτες ομάδεςΑυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Το 2025, μπορεί να μην συνεχίσει την πορεία κλιμάκωσης των δύο τελευταίων ετών, καθώς προβλέπεται να είναι λίγο πιο ψυχρό από τα 2023-2024, αλλά θα είναι ένα από τα τρία θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, μετά τα «απανωτά ρεκόρ» των ετών 2023-2024. Μελέτη του Met Office, τονίζει μια «υποκείμενη τάση» που κάνει όλα τα έτη πιο ζεστά: την κλιματική αλλαγή.

- Advertisement -

Η κλιματική αλλαγή αναντίρρητα αποτελεί μια πραγματικότητα, μια θλιβερή συνθήκη την οποία οι άνθρωποι δημιουργήσαμε, όμως αρνούμαστε να αναστρέψουμε. Από τις πιο απτές επιπτώσεις του φαινομένου είναι τα κύματα καύσωνα που ολοένα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, τα καλοκαίρια θερμαίνονται δραματικά. Ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι ενώ τα δύο τελευταία καλοκαίρια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, είναι ίσως πιθανό να ήταν ταυτόχρονα και από τα πιο κρύα καλοκαίρια που θα δει ο πλανήτης στο άμεσο ή απώτερο μέλλον!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κρίσιμο στοιχείο που εισφέρει η κλιματική αλλαγή δεν είναι η ζέστη, ούτε οι καύσωνες. Είναι τα πιο έντονα και παρατεταμένα κύματα καύσωνα. Είναι τα πιο συχνά και ακραία καιρικά φαινόμενα. Με άλλα λόγια, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο και το μέγεθος ορισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν, ότι τόσο σφοδρά και μακράς διάρκειας κύματα καύσωνα είναι 2 έως 4 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτήν.

Στη «γειτονιά» μας, η Ευρώπη αποτελεί την ήπειρο που έχει θερμανθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η Μεσόγειος είναι από τις περιοχές που πλήττονται τα μέγιστα από την κλιματική κρίση.

Όμως, στην πράξη, γιατί μας ενδιαφέρει τόσο η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη; Η ακραία ζέστη είναι υπεύθυνη για δύο κύρια δεινά:

  • αφενός είναι αφ’ εαυτής θανατηφόρα
  • αφετέρου αναπόφευκτα διογκώνει τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επιπτώσεις στην υγεία μας και ευάλωτες ομάδες

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής συνιστά αναμφίβολα έναν επιβαρυντικό παράγοντα, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη, με τους θανάτους από αιτίες σχετικές με τον καύσωνα να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Ακραία υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε θερμική εξάντληση (με συμπτώματα ναυτίας και ζάλης) και θερμοπληξία (με συμπτώματα παραληρήματος, ζεστού και ξηρού δέρματος και απώλειας συνείδησης). Ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες με χρόνιες ασθένειες κ.λπ.), αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βέρνης επισημαίνει ότι το 60% των θανάτων που προκλήθηκαν από τη ζέστη το καλοκαίρι του 2022 αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχαμε τέτοια έντονη άνοδο των θερμοκρασιών εξαιτίας ακριβώς της κλιματικής κρίσης. Οι πληθυσμοί μάλιστα που διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, ενώ έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες και δη οι ηλικιωμένες είναι πολύ πιο ευεπίφορες σε παθήσεις σχετικές με τον καύσωνα, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

Οργάνωση από ηλικιωμένες γυναίκες από την Ελβετία, αισθανόμενες ότι βάλλονται δυσανάλογα από την κλιματική αλλαγή, αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια αποτελεσματικότερη απόκριση της χώρας τους απέναντι στην κλιματική κρίση και εν τέλει δικαιώθηκαν με μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που εκδόθηκε τον Απρίλιο 2024 κατά της Ελβετίας (KlimaSeniorinnen v. Switzerland).

Παράλληλα, υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καταγράφονται στις χώρες της Μεσογείου που πλήττεται βαρύτατα από την άνοδο της θερμοκρασίας. Χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι θάνατοι λόγω καύσωνα παρατηρήθηκαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, το καλοκαίρι του 2022, με αισθητή την απόκλιση ανάμεσα στον γυναικείο και τον αντρικό πληθυσμό.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Η αύξηση των θερμοκρασιών συχνά επιφέρει και την αυξανόμενη εκδήλωση πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με μειωμένες βροχοπτώσεις, κατά τη διάρκεια όλου του έτους αλλά ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, συνθέτουν μια ιδιαίτερα «εύφλεκτη» εικόνα.

Στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται αυξημένες περίοδοι ξηρασίας και σταθερά αυξανόμενες θερμοκρασίες, ιδίως τα καλοκαίρια. Από τη δεκαετία του 1960, η ένταση, η διάρκεια και ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί κατά 6 έως 8 φορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Copernicus, όπως αποτυπώνονται στα κάτωθι γραφήματα, οι βροχοπτώσεις κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να αγγίζουν και το μηδέν, ενώ οι ημέρες με παρατεταμένα ακραίες θερμοκρασίες αυξάνονται δραματικά. Ο συνδυασμός μείωσης των βροχοπτώσεων και αύξησης των θερμοκρασιών, δημιουργούν αλλά και συντηρούν άνυδρες, ξηρές συνθήκες εδάφους, που με τις σειρά τους συνιστούν πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Ανωμαλία στον αριθμό των «τροπικών νυχτών» για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2024, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 1991-2020. Πηγή δεδομένων: E-OBS. Πηγή: KNMI/C3S/ECMWF.
Ανωμαλία στον αριθμό των «υγρών ημερών» (βροχόπτωση ≥ 1 mm) για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2024, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 1991-2020. Πηγή δεδομένων: E-OBS. Πηγή: KNMI/C3S/ECMWF.

The post Πώς θα είναι το καλοκαίρι του 2025: Η τάση που αλλάζει μετά από 2 χρόνια appeared first on ieidiseis.gr.

Read More

Newsroom 6 Μαρτίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμία: Κατασκευή Ιστοσελίδων με αξιοπιστία και εντυπωσιακό σχεδιασμό από την 19CLOUDS
6 Ιουλίου 2025
Διονύσια 2025 στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας – Δείτε το πρόγραμμα
6 Ιουλίου 2025
επιμελητήριο φθιώτιδας
Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Παρουσίαση του προγράμματος «ΕΥΤΟΠΙΑ»
6 Ιουλίου 2025
Έλον Μασκ: Aνακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος
6 Ιουλίου 2025
«Τι να σου πω μαμά, ότι με βίασαν;» – Συγκλονίζει η περιγραφή της 14χρονης
6 Ιουλίου 2025

You Might Also Like

ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την Πορτογαλία έως την Ελλάδα η Νότια Ευρώπη βράζει

29 Ιουνίου 2025
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις διακοπές και τον τουρισμό στην Ελλάδα

20 Ιουνίου 2025
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θερινό ηλιοστάσιο 2025: Έρχεται η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου – Πότε είναι

18 Ιουνίου 2025
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκατοντάδες γιγαντιαίοι ιοί ανακαλύφθηκαν στους ωκεανούς

15 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?