Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου και της καρδιαγγειακής υγείας.
Με βάση 16 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000 και 2023, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα από έξι χώρες, η έρευνα αποκάλυψε πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ανεπαρκής διάρκεια του ύπνου, ιδίως όταν οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Ο ύπνος που διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αυτό.
Τα σημάδια υπέρτασης που συνήθως αγνοούνται
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου, δηλαδή ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 7%.
Όταν η διάρκεια του ύπνου μειώνεται σε λιγότερο από πέντε ώρες, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται στο 11%.
Ένα περίεργο εύρημα της μελέτης ήταν η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα έχουν 7% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους άνδρες.
Αν και η διαφορά αυτή είναι στατιστικά σημαντική, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για την κατανόηση των λόγων αυτής της ανισότητας και των επιπτώσεών της στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.
Η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς. Ο κυριότερος είναι ότι η διάρκεια του ύπνου δηλώθηκε από τους συμμετέχοντες, γεγονός που μπορεί να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις πραγματικές συνήθειες ύπνου.
Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε διαφορές στους ορισμούς της «μικρής διάρκειας ύπνου» μεταξύ των διαφόρων μελετών που αναλύθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια τυποποίηση των εν λόγω ορισμών θα ήταν χρήσιμη για να γίνουν οι συγκρίσεις πιο συνεπείς και αξιόπιστες.
Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμάστε καλύτερα και να προστατεύετε την καρδιά σας
Η εξασφάλιση καλής ποιότητας ύπνου είναι θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση του ύπνου και, κατά συνέπεια, της καρδιαγγειακής υγείας:
Ρουτίνα ύπνου
Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Αποφεύγετε τις διεγερτικές ουσίες
Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και αποφύγετε τα βαριά γεύματα τις ώρες πριν από τον ύπνο.
Κατάλληλο περιβάλλον ύπνου
Διατηρήστε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό, ήσυχο και άνετο.
Χαλαρώστε
Το διάβασμα, ο διαλογισμός ή άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματος και του νου για έναν ξεκούραστο ύπνο.
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο. Υιοθετήστε υγιεινές πρακτικές ύπνου και φροντίστε την καρδιά σας.
Η σημασία του ύπνου στην πρόληψη της υπέρτασης
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του ύπνου για τη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας. Η υιοθέτηση συνηθειών που ευνοούν τον καλό ύπνο μπορεί να αποτελέσει μια από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και την προώθηση μιας πιο υγιούς ζωής.
Επιπλέον, οι πρακτικές αυτές δεν συμβάλλουν μόνο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα ζωής γενικότερα, καθιστώντας την καρδιαγγειακή υγεία πιο ισχυρή και προλαμβάνοντας τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Οι καλύτερες συμβουλές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ελεγχθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, ο έλεγχος του βάρους και η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον, η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνού και η διαχείριση του άγχους συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης, προλαμβάνοντας σοβαρές επιπλοκές.
(Πηγή: onmed.gr)
Διαβάστε επίσης:
Πώς το έντερο μπορεί να βελτιώσει μνήμη και μυαλό μέσω της διατροφής
Κατανάλωση αλκοόλ: Αυξάνει τον κίνδυνο για 7 τύπους καρκίνου – Αποτελεί την 3η κύρια αιτία
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr