Το αγαπημένο γιορτινό γλύκισμα των Ελλήνων, που δεν λείπει από κανένα σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι στην ουσία ένα πληθωρικό σε όλα του και αφράτο κέικ.
Στο εσωτερικό της κρύβει ένα ασημένιο (συνήθως) νόμισμα – φλουρί και όποιος τυχερός το βρει στο κομμάτι του, θα έχει τύχη και υγεία για όλη τη χρονιά. Στη συγκεκριμένη συνταγή η βασιλόπιτα παίρνει τα αρώματά της από το σαλέπι, τη μαστίχα, την κανέλα, το γαρίφαλο αλλά και από το αγελαδινό βούτυρο και είναι σίγουρο ότι η γεύση της θα μείνει αξέχαστη στους καλεσμένους σας.
Υλικά για τη Συνταγή
235 ml κρόκους αυγών
325 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
175 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης, με όλα τα λιπαρά
5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
75 γραμμάρια βούτυρο κλαριφιέ, αγελαδινό
250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
10 γραμμάρια σαλέπι σκόνη
5 γραμμάρια μαστίχα σκόνη
5 γραμμάρια κανέλα
2 γραμμάρια γαρύφαλλο
1 νόμισμα, πλυμένο και τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση
1.Αρχικά αφήστε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C, στις αντιστάσεις.
2. Στον κάδο του μίξερ τοποθετήστε το εξάρτημα με το φτερό και αφρατέψτε ελαφρά τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους των αυγών.
3.Στη συνέχεια προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο (πολύ μαλακό – σχεδόν λιωμένο) και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
4.Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά, κοσκινίστε τα και προσθέστε τα στο μίγμα των αυγών. Αναμίξτε τα μέχρι να ενσωματωθούν καλά και αυτά.
5.Αδειάστε το μίγμα σε τσέρκι ή σε φόρμα μιας χρήσης κατά προτίμηση, και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά. Μην ξεχάσετε να βάλετε στη ζύμη το φλουρί.
6.Αφήστε την βασιλόπιτα να κρυώσει, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και διακοσμήστε την όπως επιθυμείτε.
Η παράδοση υπαγορεύει ότι ο γηραιότερος άνδρας της οικογένειας κόβει τη βασιλόπιτα, ονομάζοντας τα κομμάτια – το πρώτο είναι για τον Χριστό, το δεύτερο για την Παναγία, το τρίτο για το σπίτι κ.λπ. για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Διαβάστε επίσης:
Αλμυρά χριστουγεννιάτικα κεριά
Παλιομοδίτικες τρουφόμπαλες με κονιάκ
Χριστουγεννιάτικο Turron (μαντολάτο από την Ισπανία)
Cucina Povera | topontiki.gr