Οι συσκευές παρασκευής καφέ που οι περισσότεροι έχουν στη δουλειά τους μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τη χοληστερόλη τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Και αυτό διότι παράγουν τον καφέ με τρόπο που αυξάνει την περιεκτικότητά του σε ορισμένες επιβλαβείς ουσίες.
Οι εν λόγω ουσίες είναι η καφεστόλη και η καβεόλη (kahweol), δύο διτερπένια που εξάγονται από τους κόκκους του καφέ. Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με αύξηση στα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας πήραν δείγματα από 14 συσκευές καφέ σε ισάριθμους χώρους εργασίας. Για την παραγωγή του καφέ χρησιμοποιούσαν πέντε διαφορετικές μάρκες του ροφήματος.
Όπως διαπίστωσαν, αναλόγως με το είδος του καφέ που παρήγαγαν οι συσκευές, άλλαξε και η συγκέντρωση των δύο ουσιών. Ειδικότερα, ήταν μέγιστη στις συσκευές που λειτουργούσαν χωρίς φίλτρο (π.χ. εσπρέσο), καθώς και στον καφέ που παράγεται σε πρέσα ή φλιτζάνι με καυτό νερό.
Κοινό χαρακτηριστικό με αυτές τις μεθόδους είναι ότι η σκόνη ή οι κόκκοι του καφέ εκτίθενται στο καυτό νερό και πίνουμε απ’ ευθείας το παραγόμενο διάλυμα.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το φιλτράρισμα του καφέ είναι σημαντικό για την προστασία μας από την καφεστόλη και την καβεόλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Iggman, από το Κέντρο Κλινικής Έρευνας Dalarna του πανεπιστημίου.
Όπως εξήγησε, οι συγκεντρώσεις των δύο ουσιών δεν ήταν ίδιες σε όλες τις συσκευές που εξέτασαν. Στις περισσότερες όμως βρίσκονταν σε επίπεδα αρκετά για να επηρεαστεί η LDL χοληστερόλη των εργαζομένων που τα κατανάλωναν. Κατ’ επέκτασιν βρίσκονταν σε επίπεδα ικανά να επηρεάσουν τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, πρόσθεσε ο Dr. Iggman.
Ποιος είναι ο καλύτερος καφές
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ στον χώρο εργασίας μπορεί να αποτελεί έναν άγνωστο έως τώρα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Για όσους πίνουν καθημερινά πολύ καφέ στη δουλειά τους, είναι σαφές ότι καλύτερος είναι ο φιλτραρισμένος καφές», σημειώνουν στο άρθρο τους. Και αυτό διότι το φίλτρο περιορίζει στο ελάχιστο τις συγκεντρώσεις των επιβλαβών ουσιών.
Η χοληστερόλη είναι μία ουσία που εκ φύσεως παράγει το ήπαρ. Επιτελεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Μεταξύ άλλων συμμετέχει στην ορμονική παραγωγή και στη σύνθεση της βιταμίνης D.
Αν και σε ποσοστό περίπου 80% παράγεται από τον οργανισμό μας, το υπόλοιπο 20% καθορίζεται από τη διατροφή μας. Τα πλούσια σε κορεσμένα ή/και σε τρανς λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Είναι το είδος που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στενώσεις. Με αυτό τον τρόπο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΕΔΗΝ: «Προσλήψεις, χρηματοδότηση και αξιοκρατία ζητούν οι εργαζόμενοι και όχι ψηφιακό βοηθό»
Ανδρόπαυση ή ανδρική κλιμακτήριος και τα κρουστικά κύματα
Ζητούνται παθολόγοι και γενικοί γιατροί σε 16 νησιά του Αιγαίου για το Πάσχα