Αν θέλετε να ξανανιώσει ο εγκέφαλός σας και ταυτοχρόνως να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση, ίσως πρέπει να αλλάξετε τη χρήση που κάνετε στο κινητό σας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η απενεργοποίηση του Ίντερνετ στο κινητό τηλέφωνο έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως κατά μέσον όρο οι σύγχρονοι κάτοικοι της Δύσης αφιερώνουν σχεδόν πέντε ώρες την ημέρα στο σερφάρισμα στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους. Αν και αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, υπάρχουν δυνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία.
Οι επιπτώσεις αυτές έχουν καταδειχθεί σε πολλές μελέτες παρατήρησης. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επαρκώς πως υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Για να την διερευνήσουν, οι ερευνητές σκέφτηκαν να κάνουν ένα αντίστροφο πείραμα. Έκοψαν την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε ομάδα εθελοντών και τους παρακολούθησαν για μερικές εβδομάδες για να δουν πως θα επηρεαζόταν η νευροψυχολογική λειτουργικότητά τους.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS Nexus. Όπως γράφουν, στη μελέτη συμμετείχαν 467 εθελοντές. Όλοι δέχτηκαν να τοποθετηθεί στο κινητό τους μία εφαρμογή (app) που «έκοβε» την πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν πρώτα την εφαρμογή στους μισούς από αυτούς για δύο εβδομάδες, για να τους συγκρίνουν με τους άλλους μισούς. Ύστερα, οι ρόλοι των δύο ομάδων αντιστράφηκαν.
Τα ευρήματα
Η μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς Ίντερνετ στο κινητό απεδείχθη δύσκολη. Από τους 467 εθελοντές που είχαν συμφωνήσει να τοποθετηθεί η εφαρμογή στο τηλέφωνό τους, μόνο 226 την άντεξαν τελικά. Από αυτούς, μόλις οι 119 κατόρθωσαν να μείνουν χωρίς σύνδεση για 10 ή περισσότερες ημέρες.
Ακόμα και λίγες ημέρες αποχής, όμως, είχαν σημαντικό όφελος. Κατ’ αρχάς μειώθηκε στο μισό ο χρόνος που αφιέρωναν κοιτάζοντας τις οθόνες. Από τα 314 λεπτά ημερησίως που ήταν χωρίς την εφαρμογή, ο χρόνος αυτός έπεσε στα 161 λεπτά με την τοποθέτησή της.
Επιπλέον, ανέφεραν πως ένιωθαν σημαντικές βελτιώσεις στην ευεξία και την ψυχική υγεία τους. Μάλιστα η βελτίωση στην ψυχική διάθεσή τους ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που συνήθως επιφέρουν τα φάρμακα στους ασθενείς με κατάθλιψη!
Εξίσου σημαντική ήταν και η βελτίωση στην ικανότητα συντηρούμενης προσοχής, η οποία μετρήθηκε αντικειμενικά με ειδικά τεστ. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η ικανότητα ενός ατόμου να εστιάζει και να διατηρεί την προσοχή του σε ένα προκαθορισμένο ερέθισμα, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Η βελτίωση στην ικανότητα συντηρούμενης προσοχής ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ήταν σαν να είχε μειωθεί κατά μία 10ετία η σχετιζόμενη με την ηλικία έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων.
Έχει διάρκεια
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που είχαν μείνει χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο για τις πρώτες 2 εβδομάδες του πειράματος, συνέχισαν να έχουν βελτιωμένη ψυχική διάθεση και ευεξία και τις δύο επόμενες, όταν είχαν επιστρέψει στην κανονική σύνδεση.
Που οφείλονται τα οφέλη αυτά; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποσύνδεση από το διαδίκτυο μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον αληθινό κόσμο. Έτσι αυξάνει την κοινωνική σύνδεσή μας με άλλα άτομα.
Επιπλέον, επειδή μειώνεται ο χρόνος που σπαταλάμε στις οθόνες, κοιμόμαστε περισσότερο. Ανακτάμε τέλος και μία αίσθηση αυτοελέγχου, αφού σταματά ο πειθαναγκαστικός έλεγχος του κινητού σε κάθε ειδοποίηση.
Όλ’ αυτά ωφελούν τόσο την ψυχική διάθεση, όσο και την εγκεφαλική λειτουργία μας, καταλήγουν.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Γιατί δε θυμόμαστε τη ζωή μας ως μωρά
Ποιες είναι οι διατροφικές παγίδες που κρύβει η Τσικνοπέμπτη- Πώς θα τις αποφύγουμε