Εάν είστε κάτω των 50 ετών και αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, αιματηρά κόπρανα ή αναιμία, μπορεί να χρειάζεται να υποβληθείτε σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ύπαρξη ενός μόνο από αυτά τα συμπτώματα σχετίζεται με σχεδόν διπλασιασμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute.
Με δύο από αυτά τα συμπτώματα, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου τριπλασιάζεται. Και με τουλάχιστον τρία από αυτά τα συμπτώματα, ο κίνδυνος είναι περισσότερο από 6 φορές υψηλότερος.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι μια ασθένεια που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους. Θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν και να ενεργούν σχετικά με αυτά τα δυνητικά πολύ ενδεικτικά σημάδια και συμπτώματα, ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και δεν λαμβάνουν τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Yin Cao, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του παχέος εντέρου
Περίπου το 13% των εκτιμώμενων 153.000 νέων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαγνωστεί σε άτομα κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Αυτό είναι 9% περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ νεότερων ενηλίκων από ό, τι υπήρχαν το 2020, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση.
Αναγνωρίζοντας τα αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ των νεότερων ενηλίκων, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ το 2021 αναθεώρησε τις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για να παροτρύνει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 45 ετών, αντί να περιμένουν μέχρι τα 50.
Λόγω αυτών των συστάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου και των βελτιωμένων επιλογών θεραπείας, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται εδώ και αρκετές δεκαετίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Ωστόσο, ο πρώιμος καρκίνος του παχέος εντέρου (πριν από την ηλικία των 45 ετών) είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα που ουσιαστικά κρούουν τον συναγερμό.
Συμπτώματα
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα ασφάλισης για 113 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών. Συνέκριναν τα συμπτώματα που παρουσίασαν 5.075 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωσή τους με συμπτώματα κατά την ίδια χρονική περίοδο για παρόμοια άτομα που δεν έπαθαν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Περίπου 1 στα 5 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου εμφάνισε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα μεταξύ τριών μηνών και δύο ετών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, σύμφωνα με τη μελέτη:
Αναιμία
Αιματηρά κόπρανα
Διάρροια
Πόνος στην κοιλιά
Περίπου τα μισά από τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου παρουσίασαν αυτά τα συμπτώματα τους τρεις μήνες πριν από τη διάγνωσή τους.
Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν συμβαίνει μόνο σε ηλικιωμένους, λέει ο Peter Liang, MD, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.
Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα
Η επίσκεψη σε γιατρό δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε μια επεμβατική προληπτική εξέταση, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Samir Gupta, MD , καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Σε πολλές περιπτώσεις, ένας ασθενής και ένας γιατρός μπορεί να αποφασίσουν ότι μια διάγνωση διαφορετική από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι η πιθανή αιτία και να προχωρήσουν με ένα σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας που δεν περιλαμβάνει κολονοσκόπηση», λέει ο Δρ. Gupta. Εάν αυτή η θεραπεία λειτουργήσει μέσα σε ένα ή δύο μήνες, τότε πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν πρόσθετος έλεγχος καρκίνου, επισημαίνει ο Gupta.
Διαβάστε επίσης
«Ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία- Εκατοντάδες παιδιά στα ΤΕΠ – Η αναμονή ξεπέρασε τις 6 ώρες
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr