Έχετε προβλήματα με το μυοσκελετικό σας; Μια από τα πιο συχνές προτάσεις των Ορθοπαιδικών, σε όσους υποφέρουν από αυχενικό, ισχιαλγία ή οσφυαλγία είναι να κάνουν pilates.
Πρόκειται για μια ήπιας έντασης άσκηση, που γυμνάζει όλο το σώμα κυριολεκτικά, από τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών. Οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, «ξεκλειδώνουν» το κορμί που αποκτά σιγά-σιγά ευλυγισία και καλύτερη ισορροπία, γι’ αυτό και η άσκηση αυτή ενδείκνυται και για γυναίκες και άνδρες που έχουν περάσει τα 50plus.
Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Κασσάνδρα Θανοπούλου, με μεταπτυχιακό στην κινησιολογία, γυμναστήρια στα προγράμματα άθλησης του Δήμου Γλυφάδας, αποκαλύπτει στο topontiki.gr τους λόγους για να ξεκινήσετε pilates, τη γυμναστική που εστιάζει στην παράλληλη άσκηση του σώματος και του μυαλού!

Τι είναι το pilates;
Το pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης με ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων που περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης το οποίο αποτελείται από ασκήσεις εδάφους με μοναδική αντίσταση το σωματικό βάρος, ασκήσεις με όργανα (π.χ. μπάλες, λάστιχα κ.α.) αλλά και ασκήσεις στο κρεβάτι Pilates (Reformer). Όλες οι ασκήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε ασκούμενου ξεχωριστά, γεγονός που καθιστά μοναδική αυτήν την μέθοδο. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή επικεντρώνεται στον έλεγχο, στην αναπνοή, στην ροή και στην συγκέντρωση.
Για ποιους λόγους κάποιος μπορεί να επιλέξει αυτό το είδος της γυμναστικής;
Πληθώρα ατόμων επιλέγει τη συγκεκριμένη μέθοδο γυμναστικής για πολλούς και ποικίλους λόγους. Αναλυτικότερα, αποτελεί ίσως την πιο ασφαλή μέθοδο εκγύμνασης και ενδυνάμωσης τόσο των άνω όσο και των κάτω άκρων. Ο συνδυασμός της σωστής καθοδήγησης και του όγκου προπόνησης μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού του ασκούμενου πράγμα που το καθιστά κατάλληλο για όλους για ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης και προπονητικής ηλικίας.
Ποια μέρη του σώματος γυμνάζει;
Το pilates είναι μία μέθοδος άσκησης που κατά την διάρκεια της εκγύμνασης χρησιμοποιεί όλο το μυϊκό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, από τον αυχένα έως και τα άκρα των δακτύλων των ποδιών. Ουσιαστικά λοιπόν, η μέθοδος αυτή ενδυναμώνει όλο το σώμα του ανθρώπου.
Μπορεί κάποιος άνω των 50-60 ετών που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το pilates να ξεκινήσει; Τι χρειάζεται για αρχή;
Η μέθοδος pilates είναι συγκεκριμένη και ενδείκνυται για ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών αλλά και παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικία δεν αποτελεί επιβραδυντικό λόγο για την επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου εκγύμνασης. Βασικό μέλημα του γυμναστή θα πρέπει να είναι η σωστή και η πολύπλευρη αξιολόγηση του ασκούμενου καθώς και η επιλογή των ασκήσεων σε συνδυασμό με τις αδυναμίες και τις στοχοθεσίες του ασκούμενου.
Τι προσφέρει το ειδικό κρεβάτι για pilates;
Όπως και το Pilates mat έτσι και το Pilates Reformer (κρεβάτι) θα ενδυναμώσει τους μύες όλου του σώματος, τους μύες της πλάτης με αποτέλεσμα την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης αλλά και την καλύτερη στάση του σώματος.
Σε ποιους το συστήνετε;
Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να γυμναστούν άτομα κάθε ηλικίας, επιπέδου φυσικής κατάστασης και σωματικής διάπλασης. Ακόμα, μπορούν να γυμναστούν γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και με άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει διότι το pilates έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καθενός.
Άνθρωποι με μυοσκελετικά προβλήματα (αρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στον αυχένα, τη μέση την πλάτη κλπ). μπορούν να βοηθηθούν από αυτό το είδος της γυμναστικής;
Ναι, γιατί το pilates μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ατόμου και μέσω εξειδικευμένων ασκήσεων το σώμα ενδυναμώνει, γίνεται πιο λειτουργικό και αποκτά μια αίσθηση ευεξίας.
Ποια είναι η φιλοσοφία του pilates;
Η φιλοσοφία της μεθόδου Pilates εστιάζει στην παράλληλη άσκηση του μυαλού και του σώματος, με αποτέλεσμα όσο δυνατόν την καλύτερη κατάσταση του ατόμου πνευματικά αλλά και σωματικά.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΕΔΗΝ για νοσηλευτές: «Ήρωες στα… λόγια – Μας έμεινε το χειροκρότημα»
Παγκόσμια έρευνα: 1 στους 7 ενήλικες στην Ελλάδα έχει βιώσει σεξουαλική βία κατά την παιδική ηλικία