Προσλήψεις προσωπικού, αξιοκρατία, περισσότερη χρηματοδότηση και όχι ψηφιακό βοηθό χρειάζονται οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες με τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικά: «Η ορθή αξιολόγηση δεν θα έρθει με το ρομποτικό σύστημα, αλλά με αξιοκρατικούς διορισμούς και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών με την συμβολή του ψηφιακού βοηθού, ο κ. Γιαννάκος σχολίασε αρνητικά την άφιξη του ρομποτικού συστήματος στο ΕΣΥ δηλώνοντας απαισιόδοξος.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα που δόθηκε από την κυβέρνηση και αφορούσε «μία νοσοκομειακή μονάδα που εντός του τρέχοντος έτους μπορεί να πετύχει με τον ψηφιακό βοηθό σημαντικούς στόχους, όπως η μείωση της αναμονής στα επείγοντα (εξωτερικά ιατρεία τα λένε στο παράδειγμα) 20% βελτίωση της ικανοποίησης των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εκπαίδευση όλου του προσωπικού σε πρώτες βοήθειες».
Σχολιάζοντας το παραπάνω παράδειγμα ο κ. Γιαννάκος επεσήμανε ότι δεν θεωρεί ότι η ψηφιακή ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων, αρκεί για να λειτουργούν κανονικά και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειαζόμαστε όχι τον ψηφιακό βοηθό αλλά περισσότερο προσωπικό και χρήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Επίσης τόνισε ότι είναι ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων των νοσοκομείων να εξοφλήσουν άδειες παρελθόντων ετών στο προσωπικό τους εξαιτίας της υποστελέχωσης. Όπως εξήγησε: «Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει προσωπικό οφείλονται δεκάδες ημέρες άδειες και ρεπό στο προσωπικό» και συνέχισε: «Στους περισσότερους συναδέλφους οφείλονται πάνω από 100 ημέρες ρεπό και άδειες».
Μάλιστα ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε «κοροϊδία την επίκληση εργαλείων αξιολόγησης στο δημόσιο, όταν έχουν να γίνουν επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων 15 χρόνια. Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων των νοσοκομείων είναι όλοι με αναθέσεις των Διοικητών».
Αναξιοκρατία, ρουσφέτια και κομματικά κριτήρια
Αναφερόμενους στους διορισμούς και τις απομακρύνσεις ο κ. Γιαννάκος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει έλεγχος, αλλά γίνονται «με ρουσφετολογικά, κομματικά κριτήρια».
Ειδικότερα, ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις προϊσταμένων που καθαιρέθηκαν αλλά δικαστικά δικαιώθηκαν. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν να επανατοποθετηθούν και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να «τους ξαναξηλώνουν».
Για του λόγου το αληθές ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιστατικό με την Διευθύντρια Νοσηλευτικής του ΑΧΕΠΑ, η οποία είχε λάβει εύσημα και από τον πρωθυπουργό για το έργο της την περίοδο της πανδημίας: «Κέρδισε την επανατοποθέτηση στο δικαστήριο, ο διοικητής εφάρμοσε για μισή ώρα την απόφαση και την ξανaξήλωσε. Το έγκλημα; Υπηρεσιακά ενημέρωσε για προβλήματα στα υλικά χειρουργείου».
Ακόμη ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε τον εκφοβισμό των προϊσταμένων από τους διοικητές: «Για ποιο ψηφιακό βοηθό μιλάτε; Εάν θέλετε αξιοκρατία, έστω 15 χρόνια μετά, κάντε κρίσεις, επιλογές προϊσταμένων οργανικών μονάδων με ανεξάρτητα υπηρεσιακά συμβούλια. Ώστε εργαζόμενοι και πολίτες δουν μια πραγματική αλλαγή του Δημοσίου».
Διαβάστε επίσης
Ανδρόπαυση ή ανδρική κλιμακτήριος και τα κρουστικά κύματα
Ζητούνται παθολόγοι και γενικοί γιατροί σε 16 νησιά του Αιγαίου για το Πάσχα
ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π: «Σκάνδαλο τα 2,2 εκατ. ευρώ στον ΕΕΣ για τα ΤΕΠ τουΕ ΣΥ που καταρρέει»