Στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά τα Αστικά Κέντρα Υγείας, εάν ήταν επαρκώς στελεχωμένα και λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο.
Αυτό αποδεικνύει το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Ζωγράφου στο οποίο, το 2024, προσήλθαν 8.500 έκτακτα περιστατικά και από αυτά μόλις 44 χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν εκεί και με ιατρικές οδηγίες επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι εικόνες ντροπής που βλέπουμε σήμερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όταν εφημερεύουν τα νοσοκομεία, με τα δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους, το συνωστισμό και την απάνθρωπη ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων από τις πολύωρες αναμονές που φτάνουν έως και τις 18 ώρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχαν στελεχωθεί επαρκώς τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Φωτεινά παραδείγματα τα Κ.Υ. Ζωγράφου και Πειραιά
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ) στο Δήμο Ζωγράφου και του Κ.Υ Πειραιά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.
«Στο Κ.Υ. Ζωγράφου προσήλθαν πέρυσι 8.500 έκτακτα περιστατικά και από αυτά μόλις 44 χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν εκεί και με ιατρικές οδηγίες επέστρεψαν στο σπίτι τους. Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά, το οποίο επισκέφθηκαν πέρυσι 550 ασθενείς, εκ των οποίων μόλις 2 χρειάστηκαν διακομιδή», τονίζει με έμφαση.
Η εμπειρία στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δείχνει ότι λιγότερο από το 20% των προσερχόμενων ασθενών εισάγονται τελικά για νοσηλεία αναφέρει ο κ. Γιαννάκος: «Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μπορεί να βοηθήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα Κέντρα Υγείας, στην μείωση των ωρών αναμονής των ασθενών στα Επείγοντα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 10 ώρες», τονίζει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζει πως για να μπορέσουν να αποτελέσουν «ανάχωμα» προς τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας επιβάλλεται να ενισχυθούν με προσωπικό και να διευρύνουν έτσι το ωράριο ασφαλούς λειτουργίας τους.
«Σε πολλές περιπτώσεις, συμβαίνει το αντίθετο: γίνονται δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα νοσοκομεία για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά» καταγγέλλει.
Δεν υπάρχει Προσωπικός γιατρός
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει παταγώδη αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού διαχρονικά, με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος το νοσοκομείο, για τον ασθενή που αδυνατεί να πληρώσει ιδιώτη γιατρό.
Χαρακτηρίζει, ωστόσο, σημαντικό τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, εάν παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται στη γειτονιά τους, με τα πρώτα συμπτώματα και δωρεάν.
Όπως αναφέρει, με τον τρόπο αυτό θα απέφευγαν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία: «Οι πολίτες φοβήθηκαν ότι θα τους κοπεί η συνταγογράφηση και αναγκάστηκαν να εγγραφούν σε προσωπικούς γιατρούς 300 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Φυσικά, κανείς από αυτούς δεν διαθέτει προσωπικό γιατρό», εξηγεί και συνεχίζει: «Σου γράφει ο ιδιώτης γιατρός μια τρίμηνη συνταγή σε ένα σχετικό φθηνό φάρμακο και πληρώνεις περισσότερα στο γιατρό και τη συμμετοχή στα φάρμακα από το να αγοράσεις εξ ολοκλήρου τα φάρμακα».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά επίσης ότι το 55% των ασθενών που προσέρχονται στα Επείγοντα και τελικά εισάγονται για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας είναι εκτός γεωγραφικών ορίων ευθύνης τους.
Λύση η ΠΦΥ και η επαρκής στελέχωση των Κ.Υ.
Όπως αναφέρει, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε εάν:
- Αναπτυσσόταν ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο κάθε πολίτης να είχε τον οικογενειακό του γιατρό δωρεάν.
- Ήταν επαρκώς στελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου για να συγκρατούν ασθενείς και να μην αναγκάζονται να επισκέπτονται τα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων.
- Ήταν επαρκώς στελεχωμένα τα νοσοκομεία στα Επείγοντα και στα άλλα τμήματα.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται γενναία αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγείας και απαιτούνται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις μισθών, ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Σημειώνεται ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Κ.Υ. λειτουργούν έως το μεσημέρι και είναι κλειστά το Σαββατοκύριακο και τις αργίες.
Διαβάστε επίσης:
Όραση: Ποιοι είναι οι 10 τρόποι προστασίας των ματιών
Νέα μελέτη: Μικρή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει την υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου
Έρευνα: Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα