Μια πλούσια συνταγή για τηγανίτες, που ετοίμαζαν συνήθως τα παλιά χρόνια με ότι είχε απομείνει από προζύμι μετά την παρασκευή του ψωμιού.
Μπορείτε να σερβίρετε τις απλές αυτές τηγανίτες ως γλυκό στο πρωινό ή απογευματινό σνακ, πασπαλισμένες με αχνοζάχαρη ή ραντισμένες με σιρόπι μελιού.
Υλικά για τη Συνταγή
- 500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
- 400 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 70 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φακελάκι (7 γραμμάρια) ξηρή μαγιά στιγμής
- 2 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (κατά προτίμηση κλαριφιέ), για το τηγάνισμα ή ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Αρχικά, κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανακατέψτε το με τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και αφήστε αυτά τα στέρεα υλικά στην άκρη.
2. Κόψτε το βούτυρο σε κομμάτια και λιώστε το σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το γάλα, να ζεσταθεί λίγο και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Ρίξτε το χλιαρό γάλα μαζί με το βούτυρο και τα αυγά στα στέρεα υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και ζυμώστε για 5 λεπτά. Η ζύμη θα είναι αρκετά αραιή, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ ή να την ανακατέψετε καλά με ένα κουτάλι. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το μίγμα να φουσκώσει για 30 λεπτά.
4. Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ρίξτε τα στο φουσκωμένο χυλό και ανακατέψτε. Η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης.
5. Τηγανίστε μικρές τηγανίτες (περίπου μία κουταλιά της σούπας ζύμη) στο καυτό βούτυρο μέχρι να ροδίσουν, περίπου για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά.
6. Τοποθετήστε τις τηγανίτες σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίστε τις με ζάχαρη άχνη και σερβίρετέ τις ζεστές.
Διαβάστε επίσης:
Τορτελίνι σαλάτα με λιαστές και φρέσκες ντομάτες και απλό μεσογειακό ντρέσινγκ
Γλυκά σφολιατίνια κανέλας (παλμιέ) σε σχήμα πεταλούδας
Ριζότο με πράσινα σπαράγγια και παρμεζάνα