Το κουνουπίδι καπαμά είναι μια κλασική μεσογειακή συνταγή που ετοιμάζεται με λίγα μόνο υλικά, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες και αποτελεί ένα ελαφρύ, υγιεινό και θρεπτικό πιάτο.
Η λέξη καπαμά περιγράφει τον τρόπο παρασκευής, δηλαδή το σιγανό ψήσιμο του φαγητού σε μια κατσαρόλα με κλειστό καπάκι. Η παρεξηγημένη, αλλά τόσο νόστιμη αυτή τροφή σερβίρεται ως συνοδευτικό δίπλα σε χορταστικά πιάτα με κρέας ή σαν κυρίως γεύμα τις μέρες της νηστείας δίπλα σε φρέσκο ζυμωτό ψωμί, ρύζι ή πατάτες.
Υλικά για τη Συνταγή
1 μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μπουκετάκια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
Λίγη ζάχαρη
1 κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ή 2-3 ντομάτες στον τρίφτη με μια κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 δαφνόφυλλο
1 κανελόξυλο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Λίγο μαϊντανό για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
1. Αρχικά χωρίστε το κουνουπίδι σε μέτρια μπουκετάκια, πλύντε το και βάλτε το σε στραγγιστήρι.
2. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις ροδέλες καρότων, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε λίγη ζάχαρη και προσθέστε το στραγγισμένο κουνουπίδι, φέρνοντάς το μερικές βόλτες να σοταριστεί κι αυτό.
3. Έπειτα ρίξτε τα τοματάκια, το φύλλο δάφνης, το κανελόξυλο και αλατοπιπερώστε το φαγητό.
4. Βάλτε λίγο νεράκι από τον βραστήρα και βράστε το φαγητό σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 20 περίπου λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι (αλλά να μην λιώσει) και να μελώσει η σάλτσα.
5.Σερβίρετε το πιάτο ζεστό ή κρύο, με λίγο πασπαλισμένο μαϊντανό.
Συμβουλή
- Μπορείτε να το σερβίρετε με φέτες λεμονιού και μαϊντανό ψιλοκομμένο δίπλα σε αφράτο πιλάφι μπασμάτι.
- Αν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε στο τελευταίο βράσιμο μερικές ελιές Καλαμών και αν δεν νηστεύετε να πασπαλίσετε το πιάτο με τρίμματα φέτας.
Διαβάστε επίσης:
Νηστίσιμα πιροσκί φούρνου με γέμιση μήλου