Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμφύτευμα που μετατρέπει τις σκέψεις σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο. Αν και η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά, η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή θα μπορούσε κάποια στιγμή να δώσει φωνή σε όσους έχουν χάσει την ικανότητα ομιλίας.
Μια νέα μελέτη περιγράφει τη δοκιμή της συσκευής σε μια 47χρονη γυναίκα με τετραπληγία η οποία έχασε τη φωνή της μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, πριν από 18 χρόνια. Οι γιατροί τοποθέτησαν το εμφύτευμα στον εγκέφαλό της κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.
«Μετατρέπει την πρόθεσή της να μιλήσει σε άπταιστες προτάσεις», δήλωσε ο Γκοπάλα Ανουμαντσιπάλι, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience».
Έρευνες έχουν δείξει ότι άλλες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) για την παραγωγή ομιλίας παρουσιάζουν συνήθως μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ των σκέψεων και της λεκτικής διατύπωσης από τον υπολογιστή. Τέτοιες καθυστερήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τη φυσική ροή της συζήτησης, οδηγώντας ενδεχομένως σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη πρόοδο στον τομέα μας», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπρούμπεργκ του Εργαστηρίου Ομιλίας και Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Μια επιστημονική ομάδα στην Καλιφόρνια κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια, ενώ εκείνη σχημάτιζε προτάσεις σιωπηλά στον εγκέφαλό της. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα σύστημα σύνθεσης ομιλίας και ηχογραφήσεις της γυναίκας πριν τον τραυματισμό της, προκειμένου να δημιουργήσουν τη φωνή που παράγει το μηχάνημα. Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει τη νευρική δραστηριότητα σε ήχο.
Ο Ανουμαντσιπάλι εξήγησε ότι η τεχνολογία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα υπάρχοντα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την απομαγνητοφώνηση συνεδριάσεων ή τηλεφωνικών κλήσεων σε πραγματικό χρόνο. Το εμφύτευμα τοποθετείται στο κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου, επιτρέποντάς του να ακούει και να μεταφράζει τα σήματα σε κομμάτια ομιλίας. Ο ερευνητής περιέγραψε αυτό ως μια «προσέγγιση ροής», σύμφωνα με την οποία, κάθε τμήμα ομιλίας 80 χιλιοστών του δευτερολέπτου – περίπου μισή συλλαβή – καταγράφεται.
«Δεν περιμένει να τελειώσει μια πρόταση. Την επεξεργάζεται εν κινήσει» πρόσθεσε.
Ο Μπρούμπεργκ δήλωσε ότι η γρήγορη μετατροπή των σκέψεων σε ομιλία έχει τη δυνατότητα να συμβαδίζει με τον γρήγορο ρυθμό της φυσικής ομιλίας.
Παρά τη μερική χρηματοδότηση του έργου από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ο Ανουμαντσιπάλι δήλωσε ότι το έργο δεν επηρεάζεται από τις πρόσφατες μειώσεις του προϋπολογισμού του NIH. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού η τεχνολογία είναι έτοιμη για ευρεία χρήση, αλλά με «συνεχείς επενδύσεις», θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς μέσα σε μια δεκαετία, δήλωσε ο ερευνητής.
ΠΗΓΗ: AP
www.ertnews.gr