Μια πεντανόστιμη συνταγή για σπιτικά νιόκι πατάτας με απλά υλικά, που συνδυάζονται υπέροχα με σοταρισμένο κρεμμύδι, καπνιστό μπέικον και σάλτσα καρμπονάρας.
Μπορείτε να δημιουργήσετε το πιάτο από την αρχή ή να χρησιμοποιήσετε αγοραστά νιόκι, για εξοικονόμηση χρόνου.
Υλικά για τη Συνταγή
Για τα νιόκι
500 γραμμάρια πατάτες, με τη φλούδα τους, κατά προτίμηση αμυλώδους ποικιλίας
250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
1 αυγό
Αλάτι κατά βούληση
Για τη σάλτσα
120 γραμμάρια μπέικον, κομμένο σε μικρές λωρίδες
50 γραμμάρια κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κρόκοι αυγών
50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
30 γραμμάρια ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
1. Αρχικά, πλύντε καλά τις πατάτες εξωτερικά και βράστε τις με τη φλούδα τους για να διατηρήσετε το άμυλο. Ελέγξτε τις, τρυπώντας τις με τη λάμα ενός μαχαιριού και όταν είναι έτοιμες αφαιρέστε τις από το νερό. Με τη βοήθεια γαντιών, καθαρίστε τις όσο είναι ζεστές, διότι αν κρυώσουν θα αποκτήσουν κολλώδη υφή.
2. Πολτοποιήστε τις χλιαρές με ένα μηχάνημα πρες πουρέ, χτυπήστε το αυγό και ζυμώστε απαλά με την πρέσα, ενσωματώνοντας το αυγό στη ζύμη.
3. Με απαλές κινήσεις ζυμώματος, ξεκινήστε να προσθέτετε το αλεύρι σε δόσεις, μέχρι να έχετε μια πυκνή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και θα μπορεί να μαζευτεί σε μπάλα.
4. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πάρτε κομμάτια από τη ζύμη, πλάστε τα σε μπαστούνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια με ένα μαχαίρι. Για να τους δώσετε το σχήμα νιόκι πιέστε με το δάκτυλό σας στο κέντρο του κάθε κομματιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εσοχή.
5. Βράστε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, για 5 περίπου λεπτά ή μέχρι να ανέβουν όλα στην επιφάνεια και να επιπλέουν. Αφαιρέστε τα σε πιάτο με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Κρατήστε μερικές κουταλιές από το νερό του βρασμού, για να αραιώσετε τη σάλτσα.
6. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπήστε τους κρόκους και ανακατέψτε τους με την τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Βάλτε 1-2 κουταλιές από το χλιαρό νερό του βρασμού, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη.
7. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, ώσπου να γίνει διάφανο και προσθέστε το μπέικον μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αλατοπιπερώστε ελαφρά και προσθέστε τα βρασμένα νιόκι που έχετε αφήσει στην άκρη. Σοτάρετέ τα όλα μαζί για λίγα λεπτά, να χρυσίσουν τα νιόκι, ανακατεύοντας απαλά.
8. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τη σάλτσα, ανακατέψτε με απαλές κινήσεις για να καλυφθούν ομοιόμορφα τα νιόκι με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηκτή, αραιώστε την με λίγο ακόμα νερό από το βρασμό των νιόκι.
Διαβάστε επίσης:
Μπράουνις με καρδιά καραμελωμένου γάλακτος, στη φριτέζα αέρος
Μπουρεκάκια με γέμιση τσίζμπεργκερ
Βουτήματα πτι φουρ (petit fours), γεμιστά με μαρμελάδα
Cucina Povera | topontiki.gr