Αν και η παράδοση θέλει τα κόκκινα αυγά να συμβολίζουν τη ζωή και την Ανάσταση, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πόσα μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να ρισκάρουμε την υγεία μας.
Ειδικά αν τα συνδυάζουμε με τσουρέκι κι έχουμε ευαισθησίες, ή διατροφικούς περιορισμούς λόγω υγείας.
Πάμε να δούμε αναλυτικά την ποσότητα των θερμίδων, ζάχαρης, λιπαρών και χοληστερίνης που προσλαμβάνουμε από τα δύο αυτά πασχαλινά εδέσματα…
Κόκκινα αυγά
Τα κόκκινα αυγά -το πιο χαρακτηριστικό έθιμο του Πάσχα- εκτός από θρησκευτικό συμβολισμό, έχουν και …. θερμίδες.
- Ένα μέτριο αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και 210 mg χοληστερόλης.
Για όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα ή έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται σε 1-2 αυγά. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, λένε οι γιατροί.
Μια καλή επιλογή είναι να τα συνδυάσουμε με μια ελαφριά σαλάτα ή λαχανικά, κάτι που βοηθά στην εξισορρόπηση της διατροφής.
Μύθος ή αλήθεια η συσχέτιση των αυγών με τη χοληστερίνη;
Το ζήτημα της κατανάλωσης αυγών και η συσχέτιση με τη χοληστερίνη έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών τα τελευταία χρόνια. Οι απόψεις για το θέμα είναι πιο περίπλοκες από όσο πιστεύαμε παλιότερα.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2008, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν είχε αρνητική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Ακόμα και για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αντιθέτως, η μελέτη υποστηριξε ότι τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι ωφέλιμα για την υγεία, χωρίς να αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).
Ωστόσο, η American Heart Association και άλλοι οργανισμοί υγείας συνιστούν τη μέτρια κατανάλωση αυγών. Κι αυτό αφορά κυρίως τα άτομα που είναι ήδη σε κίνδυνο για καρδιοπάθειες ή έχουν υψηλή χοληστερόλη. Πρόκειται για την προστασία του συνολικού διατροφικού προφίλ των ασθενών, λένε οι ειδικοί.
Σε γενικές γραμμές, η μέτρια κατανάλωση αυγών (1-2 αυγά την ημέρα) δεν φαίνεται να βλάπτει τα επίπεδα χοληστερόλης στους περισσότερους ανθρώπους, και τα αυγά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου ή ιατρικές συμβουλές που επιβάλλουν περιορισμό.
Πασχαλινό τσουρέκι
Από την άλλη, το τσουρέκι είναι ο απόλυτος πειρασμός του Πάσχα. Αν και δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το τσουρέκι είναι αρκετά θερμιδικό.
- 100 γραμμάρια τσουρέκι αποδίδουν περίπου 386 θερμίδες και περιέχουν 12,4 γραμμάρια λιπαρών και 101 mg χοληστερόλης.
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά το καθιστά αρκετά πλούσιο, γι’ αυτό η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μια φέτα τσουρέκι το πρωί, μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι, μπορεί να είναι μια ευχάριστη και σχετικά ελαφριά επιλογή για το πρωινό της γιορτής.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να απολαύσουμε το Πάσχα χωρίς τύψεις.
Ενώ τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια έχουν τη θέση τους στο γιορτινό τραπέζι, είναι σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα και να εντάξουμε και άλλες υγιεινές επιλογές, όπως φρέσκα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.
Αντί να υπερκαταναλώνουμε, μπορούμε να επιλέξουμε μικρές ποσότητες αυτών των παραδοσιακών εδεσμάτων και να τα απολαύσουμε με τη συνοδεία μιας ισχυρής δόσης προσοχής στη διατροφή μας.
Το Πάσχα μπορεί να είναι γιορτή της ζωής, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία μας είναι το πιο πολύτιμο «δώρο» που μπορούμε να έχουμε.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινό τραπέζι: Ποιο κρέας «χτίζει» μυς και «προστατεύει» την καρδιά
Μαγειρίτσα: 8 συμβουλές για να προλάβεις τις ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τη νηστεία