Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, μπισκότα και χοτ ντογκ, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Πάρκινσον, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Εξετάζοντας την υγεία χιλιάδων 40άρηδων τους οποίους παρακολούθησαν επί 26 χρόνια διαπίστωσαν πως όσο πιο πολύ βασιζόταν η διατροφή τους σε έτοιμα φαγητά του εμπορίου, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να έχουν πρόδρομα συμπτώματα της νόσου.
Τα πρόδρομα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν αρχίζει η εκφύλιση των νευρικών κυττάρων που οδηγεί τελικά στη νόσο. Αρχίζουν να αναπτύσσονται χρόνια ή και δεκαετίες πριν από την έναρξη των τυπικών κινητικών συμπτωμάτων της, όπως οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία) και ο τρόμος (τρέμουλο). Στα πρόδρομα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον συμπεριλαμβάνονται:
- Μειωμένη όσφρηση
- Διαταραχή στον ύπνο
- Δυσκοιλιότητα
- Καταθλιπτικά συμπτώματα
- Πόνοι στο σώμα
- Διαταραχή της έγχρωμης όρασης
- Υπερβολική υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 42.853 εθελοντές. Το 59% ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης η μέση ηλικία τους ήταν τα 48 έτη. Κανένας συμμετέχων δεν έπασχε αρχικά από νόσο Πάρκινσον.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εθελοντές υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας. Κάθε 2 έως 4 χρόνια, εξ άλλου, συμπλήρωναν ημερολόγια διατροφής, στα οποία κατέγραφαν οτιδήποτε έτρωγαν και σε ποιες ποσότητες. Οι επιστήμονες εξέτασαν την τυχόν συσχέτιση της νόσου Πάρκινσον με ορισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα:
- Σάλτσες, αλείμματα και συνοδευτικά όπως το κέτσαπ και η μαγιονέζα
- Συσκευασμένα γλυκά
- Σνακ ή επιδόρπια
- Ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά
- Ζωικής προελεύσεως τρόφιμα
- Γιαούρτι και επιδόρπια γαλακτοκομικών
- Συσκευασμένα αλμυρά σνακ
Τα τρόφιμα αυτά υπολογίστηκαν σε μερίδες. Ενδεικτικά, μία μερίδα ισοδυναμούσε με ένα από τα εξής:
- Ένα κουτάκι αναψυκτικό
- 30 γραμμάρια πατατάκια
- Μία φέτα προσυσκευασμένο κέικ
- Ένα χοτ ντογκ
- Μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσες μερίδες από αυτά τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν καθημερινά οι εθελοντές τους. Ύστερα τους ταξινόμησαν σε πέντε ομάδες. Εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα έφταναν ή ξεπερνούσαν τις 11 μερίδες την ημέρα. Όσοι έτρωγαν τα λιγότερα περιορίζονταν σε κάτω από 3 μερίδες ημερησίως.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν καθημερινά 11 μερίδες ή περισσότερες από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Πάρκινσον.
Επιπλέον, τα πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως σχεδόν όλων των πρόδρομων συμπτωμάτων, με εξαίρεση τη δυσκοιλιότητα.
«Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την προστασία από τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Xiang Gao, καθηγητής και κοσμήτορας του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τη νόσο Πάρκινσον».
Τα νέα ευρήματα, πάντως, δεν σημαίνουν πως αυτά τα τρόφιμα είναι η αιτία της νόσου, διευκρίνισαν οι ερευνητές. Υποδεικνύουν απλώς ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση.
Πηγή: iatropedia
Photos By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Το αυτοάνοσο που προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες
Δωρεά οργάνων από 44χρονο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο αξιόπιστες είναι τελικά οι ηλεκτρονικές εφαρμογές διάγνωσης δερματοπαθειών;