LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Παραδοσιακή μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
«Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ξεχώρισε στον δημόσιο βίο της χώρας» – Τα συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής​
24 Αυγούστου 2025
Έστησαν ενέδρα σε οδηγό στο Ζεφύρι – Του έκλεισαν τον δρόμο, τον ξυλοκόπησαν και του έκαψαν το αυτοκίνητο​
24 Αυγούστου 2025
Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Τη βίαζε συνέχεια για να μην τον χωρίσει» – Η σοκαριστική αποκάλυψη της αδελφής της 36χρονης για τον 40χρονο​
24 Αυγούστου 2025
Επιστροφή αδειούχων του Αυγούστου: Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών – Κορίνθου, χαμηλές ταχύτητες από Κινέτα μέχρι Μέγαρα​
24 Αυγούστου 2025
Ταλαιπωρία για επιβάτες του οδοντωτού στα Καλάβρυτα – Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης​
24 Αυγούστου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > Παραδοσιακή μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΓΕΥΣΗ

Παραδοσιακή μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

18 Απριλίου 2025 316 Views
Updated 2025/04/18 at 9:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το
Η κλασική συνταγή για μαγειρίτσα με όλα τα μυστικά για την αγαπημένη γεύση της Ανάστασης που θα απολαύσετε!

Υλικά

Για τη μαγειρίτσα

- Advertisement -
Ad image

1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 αντεριά από μικρό αρνί
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 ματσ. μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)
1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα έντερα και τη συκωταριά.

Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό.

Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.

Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.

Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.

Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).

Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.

Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα.

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.

Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.

Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.

Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.

Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.

Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά.

Αν θέλετε να τη ξανά ζεστάνετε αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.

Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.

Μυστικά
Πολύ σημαντικό στη μαγειρίτσα είναι το καλό καθάρισμα στα εντεράκια. Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και να τα ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.

Καλό είναι να αφήσετε τα καθαρισμένα εντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Έτσι, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.

Για να ψιλοκόψετε τα εντεράκια πιο εύκολα, μπορείτε να τα πλέξετε πρώτα κοτσίδα.

Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε το καθάρισμα στα εντεράκια, να το κάνετε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.

Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.

Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά αφού τα καθαρίσουμε, για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.

Για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα, χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλάστρες ακόμη καλύτερα.

Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.

Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.

Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

Η μαγειρίτσα φτιάχνεται παραδοσιακά την παραμονή του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα σε διάφορες εκδοχές. Στην Πελοπόννησο, σε περιοχές της Λακωνίας και στην Κεφαλλονιά φτιάχνουν μαγειρίτσα κοκκινιστή. Στην Κέρκυρα φτιάχνουν τα κερκυραϊκά τσιλίχουρδα, μια νόστιμη μαγειρίτσα χωρίς μαρούλι, που δεν είναι σούπα, έχει πηχτή υφή και τρώγεται με πιρούνι.

Πηγή: argiro.gr

​ Read More

Newsroom 18 Απριλίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας ξεχώρισε στον δημόσιο βίο της χώρας» – Τα συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής​
24 Αυγούστου 2025
Έστησαν ενέδρα σε οδηγό στο Ζεφύρι – Του έκλεισαν τον δρόμο, τον ξυλοκόπησαν και του έκαψαν το αυτοκίνητο​
24 Αυγούστου 2025
Γυναικοκτονία στον Βόλο: «Τη βίαζε συνέχεια για να μην τον χωρίσει» – Η σοκαριστική αποκάλυψη της αδελφής της 36χρονης για τον 40χρονο​
24 Αυγούστου 2025
Επιστροφή αδειούχων του Αυγούστου: Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών – Κορίνθου, χαμηλές ταχύτητες από Κινέτα μέχρι Μέγαρα​
24 Αυγούστου 2025
Ταλαιπωρία για επιβάτες του οδοντωτού στα Καλάβρυτα – Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης​
24 Αυγούστου 2025

Σας ενδιαφέρουν

ΓΕΥΣΗ

Παραδοσιακή κυκλαδίτικη ρεβυθάδα στον φούρνο

24 Αυγούστου 2025
ΓΕΥΣΗ

Φίλια Γη: Ένα ταξίδι στις γεύσεις και στις ιστορίες πίσω από τα κρασιά της Καρδίτσας

23 Αυγούστου 2025
ΓΕΥΣΗ

Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

23 Αυγούστου 2025
ΓΕΥΣΗ

Χοιρινό σνίτσελ, μπαρμπούνια τηγανητά και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, ξεχωρίζουν στο μενού της επόμενης εβδομάδας

23 Αυγούστου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?