LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σειρά παίρνουν ΕΛΓΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
6 Ιουλίου 2025
Σφράγισαν beach bar στην Χαλκιδική – Λειτουργούσε χωρίς άδεια
6 Ιουλίου 2025
ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο
6 Ιουλίου 2025
Ξεκινούν οι εγγραφές στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Δήμου Λαμιέων για το σχολικό έτος 2025-2026
6 Ιουλίου 2025
Λαμία: Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατρόκλου τη Δευτέρα 7 Ιουλίου
6 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας
ΓΕΥΣΗ

Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας

Newsroom 20 Μαρτίου 2025
Updated 2025/03/20 at 8:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Το Pangrattato, μια παρασκευή της φτωχικής κουζίνας της Ιταλίας μπορεί να περιγραφεί ως τραγανό, τηγανητό και σκορδάτο τρίμμα φρυγανιάς.

Contents
Υλικά για τη ΣυνταγήΕκτέλεση

Γνωστό και ως mollica di pane στην Καλαβρία και τη Σικελία, χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως φθηνό υποκατάστατο του τυριού, όπου ενώ το πλούσιο τυρί πασπάλιζε τα ζυμαρικά των λίγων, όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να αρκεστούν στην τηγανητή τριμμένη φρυγανιά. 

Η συνταγή βέβαια είναι πολύ παραπάνω από τα μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιού που έχουμε στο νου, καθώς μια κουταλιά από αυτό το γευστικό και τραγανό καρύκευμα θα προσθέσει ένα συναρπαστικό στοιχείο στα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τις σούπες σας.

- Advertisement -

Υλικά για τη Συνταγή

200 γραμμάρια μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση προζυμένιο ή χωριάτικο)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

1. Αρχικά κόψτε το ψωμί με τα χέρια σε κομμάτια και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να δημιουργήσετε χοντροτριμμένα ψίχουλα. Ψιλοκόψτε ή πολτοποιήστε το σκόρδο.

2. Βάλτε το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το λάδι και να μυρίσει το σκόρδο. Προσοχή, καθώς το σκόρδο δεν πρέπει να τηγανιστεί.

3. Στη συνέχεια προσθέστε τα ψίχουλα ψωμιού, το φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη και το αλάτι και ανακατέψτε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα με το αρωματικό λάδι.

4. Αυξήστε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς υψηλή, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην καεί το τρίμμα ψωμιού. Μετά από 5 λεπτά προσθέστε τον μαϊντανό και συνεχίστε να ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Θα χρειαστούν 10-15 λεπτά συνολικά.

5. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε τη φρυγανιά αμέσως σε ταψί για να κρυώσει.

Συμβουλές για την επιτυχία της συνταγής

  • Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο, αλλά όχι στεγνωμένο ψωμί στο φούρνο ή ξερό.
  • Αποφύγετε την υπερβολική επεξεργασία του ψωμιού στο μούλτι. Ένα μίγμα από μεγαλύτερα ψίχουλα και πιο λεπτά ψίχουλα δημιουργεί υπέροχη υφή και τραγανότητα.
  • Σοτάρετε τα ψίχουλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν βαθιά. Συνεχίστε να ανακατεύετε συνεχώς για να μην καούν.

Παραλλαγές

Μπορείτε να αλλάξετε και να απογειώσετε τη γεύση προσθέτοντας:

  • Μερικές κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένο τυρί παρμεζάνα αφού κρυώσει η τριμμένη φρυγανιά.
  • Μια πρέζα κόκκινο πιπέρι ή νιφάδες μπούκοβο ενώ το μαγειρεύετε.
  • Ένα ή δύο φιλέτα γαύρου λιωμένα με το λάδι και το σκόρδο τους για επιπλέον γεύση umami.
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι για μια λεπτή, αρωματική νότα

Διαβάστε επίσης:

Σκαλτσούνια με λουκούμι, της Σαρακοστής

Χταπόδι με ρύζι (συνταγή Πορτογαλίας)

Σαλιγκαράκια σφολιάτας με κακάο, στη φριτέζα αέρος (νηστίσιμα)

​ Read More

Newsroom 20 Μαρτίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σειρά παίρνουν ΕΛΓΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
6 Ιουλίου 2025
Σφράγισαν beach bar στην Χαλκιδική – Λειτουργούσε χωρίς άδεια
6 Ιουλίου 2025
ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο
6 Ιουλίου 2025
Ξεκινούν οι εγγραφές στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Δήμου Λαμιέων για το σχολικό έτος 2025-2026
6 Ιουλίου 2025
Λαμία: Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατρόκλου τη Δευτέρα 7 Ιουλίου
6 Ιουλίου 2025

You Might Also Like

ΓΕΥΣΗ

Συνταγή: Σούπα γκασπάτσο

4 Ιουλίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Αυγά «en cocotte»

19 Ιουνίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Λουκουμάδες με γιαούρτι φρούτων (επιδόρπιο) και σταφίδες

18 Ιουνίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Μανιτάρια γεμιστά με φέτα και θυμάρι σε air fryer ή συμβατικό φούρνο

17 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?