Το Pangrattato, μια παρασκευή της φτωχικής κουζίνας της Ιταλίας μπορεί να περιγραφεί ως τραγανό, τηγανητό και σκορδάτο τρίμμα φρυγανιάς.
Γνωστό και ως mollica di pane στην Καλαβρία και τη Σικελία, χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως φθηνό υποκατάστατο του τυριού, όπου ενώ το πλούσιο τυρί πασπάλιζε τα ζυμαρικά των λίγων, όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να αρκεστούν στην τηγανητή τριμμένη φρυγανιά.
Η συνταγή βέβαια είναι πολύ παραπάνω από τα μπαγιάτικα ψίχουλα ψωμιού που έχουμε στο νου, καθώς μια κουταλιά από αυτό το γευστικό και τραγανό καρύκευμα θα προσθέσει ένα συναρπαστικό στοιχείο στα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τις σούπες σας.
Υλικά για τη Συνταγή
200 γραμμάρια μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση προζυμένιο ή χωριάτικο)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
1. Αρχικά κόψτε το ψωμί με τα χέρια σε κομμάτια και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να δημιουργήσετε χοντροτριμμένα ψίχουλα. Ψιλοκόψτε ή πολτοποιήστε το σκόρδο.
2. Βάλτε το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το λάδι και να μυρίσει το σκόρδο. Προσοχή, καθώς το σκόρδο δεν πρέπει να τηγανιστεί.
3. Στη συνέχεια προσθέστε τα ψίχουλα ψωμιού, το φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη και το αλάτι και ανακατέψτε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα με το αρωματικό λάδι.
4. Αυξήστε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς υψηλή, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην καεί το τρίμμα ψωμιού. Μετά από 5 λεπτά προσθέστε τον μαϊντανό και συνεχίστε να ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Θα χρειαστούν 10-15 λεπτά συνολικά.
5. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε τη φρυγανιά αμέσως σε ταψί για να κρυώσει.
Συμβουλές για την επιτυχία της συνταγής
- Χρησιμοποιήστε μπαγιάτικο, αλλά όχι στεγνωμένο ψωμί στο φούρνο ή ξερό.
- Αποφύγετε την υπερβολική επεξεργασία του ψωμιού στο μούλτι. Ένα μίγμα από μεγαλύτερα ψίχουλα και πιο λεπτά ψίχουλα δημιουργεί υπέροχη υφή και τραγανότητα.
- Σοτάρετε τα ψίχουλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν βαθιά. Συνεχίστε να ανακατεύετε συνεχώς για να μην καούν.
Παραλλαγές
Μπορείτε να αλλάξετε και να απογειώσετε τη γεύση προσθέτοντας:
- Μερικές κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένο τυρί παρμεζάνα αφού κρυώσει η τριμμένη φρυγανιά.
- Μια πρέζα κόκκινο πιπέρι ή νιφάδες μπούκοβο ενώ το μαγειρεύετε.
- Ένα ή δύο φιλέτα γαύρου λιωμένα με το λάδι και το σκόρδο τους για επιπλέον γεύση umami.
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι για μια λεπτή, αρωματική νότα
Διαβάστε επίσης:
Σκαλτσούνια με λουκούμι, της Σαρακοστής
Χταπόδι με ρύζι (συνταγή Πορτογαλίας)
Σαλιγκαράκια σφολιάτας με κακάο, στη φριτέζα αέρος (νηστίσιμα)