Ξηροφθαλμία, κούραση, θολωμένη όραση, αίσθημα καύσου (κάψιμο), δακρύρροια και πονοκέφαλοι συχνά συνοδεύουν το πολύωρο διάβασμα, ιδιαίτερα μπροστά σε μία οθόνη.
Μάλιστα αυτά τα συμπτώματα απειλούν ιδιαίτερα αυτή την εποχή τους μαθητές, που διαβάζουν για τις εξετάσεις των πανελλαδικών.
Το σύνδρομο ψηφιακής κόπωσης των ματιών είναι πολύ συχνό και όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ και κινητά, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να το εκδηλώσει.
«Το σύνδρομο είναι μία συλλογή οφθαλμολογικών και οπτικών συμπτωμάτων που οφείλονται κυρίως στην αδιάκοπη εστίαση των ματιών στην οθόνη που οδηγεί σε ελλιπές βλεφάρισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τέσσερις έως επτά στους δέκα μαθητές Λυκείου και φοιτητές που διαβάζουν για τις εξετάσεις τους παρουσιάζουν συμπτώματα χαρακτηριστικά του συνδρόμου», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το συνεχές διάβασμα σε μία οθόνη, όμως, δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια» προσθέτει ο καθηγητής και συνεχίζει:
«Εξίσου επιβαρυντικό είναι και το πολύωρο, χωρίς διακοπή διάβασμα από βιβλία και συγγράμματα. Ρόλο μπορεί επίσης να παίξουν το έντονο άγχος, η έλλειψη άσκησης, η φτωχής ποιότητας διατροφή, η υπερκατανάλωση καφεΐνης ή/και η έλλειψη ύπνου, καθώς δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ξηροφθαλμία και θολώνει την όραση».
Ευτυχώς οι νέοι μπορούν να κάνουν πολλά για να προστατεύσουν τα μάτια και την όρασή τους, κάνοντας συχνά διαλείμματα, επισημαίνει ο γιατρός και δίνει τις παρακάτω χρηστικές συμβουλές για να ξεκουράζονται τα μάτια σας.
Μάτια και σπονδυλική στήλη
Με τις συχνές διακοπές μαζί με τα μάτια θα ξεκουράζεται λίγο και η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας και η πλάτη, που επίσης υποφέρουν τις μέρες του διαβάσματος ή της εργασίας υπό μεγάλη ένταση.
«Σε τέτοιες συνθήκες δύσκολα προσέχει κανείς τους βασικούς εργονομικούς κανόνες της άνετης θέσης καθίσματος, της χαλάρωσης του αυχένα, της καλής εργονομίας μεταξύ οθόνης, φωτισμού, ματιών, αυχένα, σώματος κ.λπ. Το επακόλουθο είναι να καταπονείται ο κορμός και να εκδηλώνονται συχνά πόνοι και ενοχλήματα στον αυχένα, τους ώμους και τη μέση», προσθέτει.
Τα βλεφαρίσματα
Εξίσου σημαντικό είναι να βλεφαρίζετε τακτικά: «Τα βλέφαρα πρέπει να ανοιγοκλείνουν κάθε 2 δευτερόλεπτα, αλλά κατά το πολύωρο διάβασμα αυτό μειώνεται σε 10 δευτερόλεπτα ή και σπανιότερα ακόμα. Η συνέπεια είναι να “στεγνώνουν” περισσότερο τα μάτια, διότι εκτίθενται επί περισσότερη ώρα στο περιβάλλον», συνεχίζει ο κ. Κανελλόπουλος.
Η σωστή υγρασία του χώρου όπου διαβάζει ο μαθητής και η θερμοκρασία είναι δύο ακόμα παράγοντες που πρέπει να προσέξει. Χώροι με πολύ χαμηλή υγρασία καταπονούν περισσότερο τα μάτια. Το ίδιο και χώροι με σκόνη.
Άλλες καλές στρατηγικές
Για να ξεκουράζετε τα μάτια σας καλό είναι να εναλλάσσετε το διάβασμα στην οθόνη με διάβασμα από βιβλία.
Φροντίστε επίσης να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο για λίγα λεπτά ανά δύο κεφάλαια επανάληψης που τελειώνετε. Να αποφεύγετε, όμως, να διαβάζετε σε υπαίθριους χώρους με ηλιοφάνεια, διότι ο υπερβολικός φωτισμός προκαλεί λάμψεις στην οθόνη που καταπονούν τα μάτια.
Μπορείτε όμως να διαβάζετε έξω το απόγευμα, σε σκιερό χώρο, εφ’ όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Προσοχή στη φωτεινότητα της οθόνης
Να προσαρμόζετε επίσης την φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης του υπολογιστή / λάπτοπ σας, ώστε να μην αισθάνεστε ότι πιέζονται τα μάτια σας. Προσπαθήστε ακόμα να κάθεστε με ίσια πλάτη και με την οθόνη σε επαρκή απόσταση (τουλάχιστον 50 εκατοστά) από τα μάτια σας. Αντίστοιχα, μην σκύβετε πάνω από το βιβλίο όταν διαβάζετε: πρέπει να απέχετε τουλάχιστον 25 εκατοστά από αυτό.
Να αποφεύγετε να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή στο πάτωμα, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα απέχουν αρκετά τα βιβλία και οι οθόνες από τα μάτια σας.
Οι φακοί επαφής
Πολύ σημαντική είναι και η σωστή φροντίδα των φακών επαφής. Κατ’ αρχάς, εφ’ όσον διαβάζετε στο σπίτι, είναι προτιμότερο να φοράτε τα γυαλιά σας. Είναι επίσης σημαντικό να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες συντήρησης που ορίζει ο κατασκευαστής τους.
Οι βρώμικοι φακοί επαφής, εγκυμονούν κινδύνους όπως λοίμωξη ή φλεγμονή των ματιών.
Εάν είναι στεγνά τα μάτια σας όταν τους φοράτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα και πάντα να τους βγάζετε πριν κοιμηθείτε.
Οι μαθητές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η καθημερινή υγιεινή είναι πρωταρχικής σημασίας για ένα δυνατό οργανισμό.
Διαβάστε επίσης:
Ιστορικό ψήφισμα από τον ΠΟΥ: Παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τις σπάνιες παθήσεις
Ουλίτιδα: Τι δείχνει για την υγεία μας;
Το InnoHealth forum 2025 στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST για 3η χρονιά