Κραυγή αγωνίας βγάζουν τα άτομα με αναπηρία, οι ασθενείς με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις που εξαιτίας της ακρίβειας έχουν αναγκαστεί να κάνουν περικοπές στα τρόφιμα, στα ρούχα, στις διαγνωστικές εξετάσεις ακόμα και στα φάρμακα.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ( Ε.Σ.Α.με.Α) για να περιγράψει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της πιο ευάλωτης κατηγορίας ανθρώπων της χώρα μας, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης της, που παρουσίασε στις 3 Δεκέμβριου 2024, που εξακολουθούν να βασανίζουν και σήμερα τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
- Το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του. Το ποσοστό ατόμων με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από το κόστος της υγείας σε βάρος βασικών αναγκών διαβίωσης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος και είναι αυξημένο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
- Το 31% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
- Το 34% στερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, το 33% στερήθηκαν υπηρεσίες αποκατάστασης και το 30% στερήθηκαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
- Το 43% βρέθηκε να στερείται αναγκαίας οδοντιατρικής φροντίδας, το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και το 39,5% δεν είχε πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά σε αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Επίσης τις δημόσιες δομές υγείας, μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο προσβασιμότητας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγράφηκαν από τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σπάνιες παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, τύφλωση, νευρομυϊκές παθήσεις και κινητική αναπηρία.
Η γενική εικόνα που προκύπτει από τις αξιολογήσεις των διαφόρων κατηγοριών παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύει χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης στην πλειονότητα των παραμέτρων που αξιολογήθηκαν. Ο γενικός μέσος όρος αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο 5,2/10.
Αναφορικά με τη Νοσοκομειακή περίθαλψη η μέση τιμή αξιολόγησης για το σύνολο των παραμέτρων της νοσοκομειακής περίθαλψης που αξιολογήθηκαν που είναι το 4,7/10. Ο θετικότερος βαθμός ικανοποίησης εκφράστηκε για την παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση από το προσωπικό, με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια, την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα των νοσηλευόμενων, με μέση βαθμολογία 6,34/10.
Καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι βρέθηκαν να είναι οι συμμετέχοντες ιδιαίτερα από:
1. Τον χρόνο αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), με το 56,5% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3.
2. Την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το 55% να εκφράζει ικανοποίηση από 1 έως 3.
3. Την επάρκεια υλικού φροντίδας νοσηλευομένων ασθενών (κλινοσκεπάσματα κ.λπ.) (48,4% βαθμός ικανοποίησης από 1 έως 3).
4. Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων και οργανωμένων κέντρων διάγνωσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και θεραπείας, που να καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της πάθησης, το γενικό ποσοστό των αρκετά και πολύ ικανοποιημένων υπολογίστηκε σε 38%.
- Προσωπικός Γιατρός: Σε περίπτωση που χρειάστηκαν να απευθυνθούν σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας για να εξεταστούν ή/και να λάβουν ιατρική συμβουλή για κάποιο όχι οξύ ή επείγον πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισαν, μόνο οι μισοί από τους υπαχθέντες στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, απευθύνθηκαν σε προσωπικό γιατρό.
Το μήνυμα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Παράλληλα η ΕΣΑμΑ αναφέρεται και στο μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένο στο υψηλό ποσοστό θανάτων των νεογέννητων και των μητέρων τους το οποίο είναι: «Υγιή ξεκινήματα, ελπιδοφόρο μέλλον» (Healthy beginnings, hopeful futures).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μητέρες και μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να προληφθούν. Αυτό που θα έπρεπε να είναι στιγμές χαράς -το να δημιουργείς και να καλωσορίζεις μια νέα ζωή- συχνά γίνονται τραγωδίες βουτηγμένες στη σιωπή.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια κρίση υγείας: είναι μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει ο ΠΟΥ και καλεί τα έθνη, τις κοινότητες και τον καθένα μας ξεχωριστά να αναγνωρίσουμε μια δύσκολη αλήθεια: Πάρα πολλές μητέρες και νεογνά εξακολουθούν να πεθαίνουν από αιτίες που γνωρίζουμε πώς να προλάβουμε.
«Η φετινή εκστρατεία είναι μια κραυγή για να τερματιστούν οι θάνατοι μητέρων και βρεφών, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν, και να δοθεί προτεραιότητα στην μακροπρόθεσμη υγεία των γυναικών και των παιδιών τους σε κάθε στάδιο της ζωής» καταλήγει ο ΠΟΥ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΣΥ: Γιατί φεύγουν οι γιατροί – Υγειονομικά ακάλυπτα τα νησιά και αυτό το καλοκαίρι (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, από το ΕΔΔΙΠΠΥ, υπό τη αιγίδα του ΙΣΑ, στο Μαρούσι