Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (Π.Ο.ΕΡΓ.Ι.) απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις και συνολικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι η επιστολή αυτή «δεν αποτελεί μία ακόμη συντεχνιακή διεκδίκηση, αλλά φέρνει στο φως ένα μείζον κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα: την ανάγκη άρσης των χρόνιων στρεβλώσεων στον προϋπολογισμό της υγείας και την υποστήριξη ενός βασικού πυλώνα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».
Στην επιστολή τεκμηριώνεται με στοιχεία η ασφυκτική πίεση που δέχονται σήμερα περίπου 2.500 εργαστηριακά ιατρεία και 50.000 εργαζόμενοι, ενώ αποτυπώνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης των υπηρεσιών στην ελληνική περιφέρεια, ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, κατατίθεται πρόταση για ουσιαστική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και σταδιακή κατάργηση του clawback.
Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
- Περίπου 2.500 εργαστηριακά ιατρεία και 50.000 εργαζόμενοι πλήττονται οικονομικά.
- Οι εργαστηριακοί ιατροί, που δεν συνταγογραφούν, αλλά υφίστανται τις υπερβάσεις, καλούνται να χρηματοδοτήσουν το σύστημα υγείας.
- Οι πολίτες της ελληνικής Περιφέρειας, όπου τα εργαστήρια είναι κρίσιμη υποδομή, απειλούνται με υποβάθμιση των υπηρεσιών.
Η Π.Ο.ΕΡΓ.Ι ζητάει από τον υπουργό
- Μείωση του clawback και σταδιακή κατάργησή του, με άμεση εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων – ιδίως για τον ασυμπτωματικό πληθυσμό – που σέβονται την ιατρική πράξη και την ανάγκη ελέγχου της δαπάνης.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2025.
- Να αναγνωρίσει ότι η αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους εργαστηριακούς ιατρούς είναι όχι μόνο κοινωνικά δίκαιη αλλά και αναπτυξιακά απαραίτητη.
Διαβάστε επίσης
Ηράκλειο: Ομαδική παραίτηση Παθολόγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς – Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών
Ανακοπή καρδιάς: Έξι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο