Κάποια Σαββατοκύριακα απλώς σε “γεμίζουν”. Κι αυτό που πέρασα στα Σύβοτα, στο Wine & Art event, ήταν ένα από αυτά. Ένα διήμερο όπου το κρασί, η φύση και η τέχνη ενώθηκαν και δημιούργησαν μια εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.
Όταν ο φίλος μου, ο Άρης Γκοργκόλης, με κάλεσε σε ένα event με τοπικούς παραγωγούς και καλλιτεχνικά δρώμενα – πιάνο, βιολί, χορευτές τάνγκο και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον τρύγο – ήξερα ότι με περίμενε κάτι ξεχωριστό. Αυτό που δεν περίμενα, ήταν πόσο μαγικά θα ήταν όλα στην πραγματικότητα.
Στα Σύβοτα, στην κεντρική πλατεία με φόντο τον ήλιο που έσβηνε αργά πίσω από την θάλασσα, τέσσερις οινοποιοί μάς υποδέχτηκαν για να δοκιμάσουμε τα κρασιά της Θεσπρωτίας. Ο Γιώργος Μίνης, ο Αλέξανδρος Μαρκάτσελης, ο Γιώργος Ζέρβας και φυσικά ο Άρης Γκοργκολής. Ο κάθε ένας, με τον δικό του χαρακτήρα και τη δική του “υπογραφή” στο κρασί του.
Ξεκίνησα με τον Αλέξανδρο Μαρκάτσελη – δεύτερη γενιά, αυθεντικός και απόλυτα αφοσιωμένος. Το μικρό του οινοποιείο φτιάχνει κρασιά ήπιας οινοποίησης. Αποκορύφωμα; Η ερυθρή οινοποίηση του Μοσχοφίλερου. «Τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αμπέλι», μου είπε. Και συμφώνησα απόλυτα.
Συνεχίσαμε με τον Γιώργο Ζέρβα, αμπελουργό και δημιουργό ενός μπουτίκ οινοποιείου με βαρυτική οινοποίηση και τοπικές ποικιλίες, όπως το Ασπρούδι. Η έκπληξη; Το “Ασπρούδι με τα πολλά πρόσωπα”, ένα κρασί μοντέρνο, αρωματικό και πολυδιάστατο.
Ο Γιώργος Μίνης με ενθουσίασε: ποιητικός, καλλιτεχνικός, οι ετικέτες του εμπνευσμένες από τον μύθο του Αχέροντα και τις χορευτικές κινήσεις του νερού. Ξεχώρισα το “Day of Persephone“, ένα λευκό από Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc – δροσερό, πολύπλοκο και με μια υπόσχεση καλοκαιριού στο στόμα.
Και ύστερα, ήρθε η στιγμή του Άρη. Είχαμε γνωριστεί μέσα από τα social, αλλά η συνάντηση από κοντά ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Η ενέργεια, η φιλοξενία, η αγάπη του για το κρασί… όλα αληθινά. Παρουσίασε τα κρασιά του μαζί με την κόρη του, με χαμόγελο και περηφάνια. Το μότο του; «One with nature». Η καλλιέργεια του, απόλυτα εναρμονισμένη με τη φύση. Το κρασί που με μάγεψε; Το “Amour d’ été” – ένα κομψό merlot, ωριμασμένο σε αμφορέα, που μπορείς να το απολαύσεις δροσερό ακόμα και το καλοκαίρι.
Και κάπου εκεί, μέσα στα ποτήρια και στα χαμόγελα, ανάμεσα σε πίνακες και μουσική, είδα τουρίστες να δοκιμάζουν κρασιά με ενθουσιασμό, με σεβασμό. Και σκέφτηκα πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάς τον κόπο πίσω από κάθε ετικέτα. Πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις ότι το κρασί δεν είναι απλά ποτό – είναι πολιτισμός, είναι τέχνη, είναι άνθρωποι.
Αν μπορούσα να κρατήσω μόνο μία εικόνα από εκείνο το διήμερο, θα ήταν αυτή: μια πλατεία γεμάτη ζωή, ήχοι από βιολί να πλέκονται με αρώματα κρασιού, και φωνές που γελούσαν με την καρδιά τους.
Και εκεί, στα Σύβοτα, κατάλαβα ξανά γιατί αγαπάω τόσο πολύ το κρασί.
To άρθρο Όταν το κρασί συναντά την τέχνη: Μια αξέχαστη εμπειρία στα Σύβοτα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .