Η μνήμη όσο μεγαλώνουμε -όσο απογοητευτικό κι αν είναι- αρχίζει και φθίνει και είναι απολύτως φυσιολογικό.
Ο Δρ. Ντάνιελ Λέσλι, νευρολόγος στη Remo Health, δίνει στο Time σημαντικές συμβουλές διαχείρισης και ανάκτησης της ικανότητας να θυμόμαστε περισσότερα πράγματα και να διατηρούμε το μυαλό μας σε εγρήγορση.
Μάθετε αν συμβαίνει κάτι αναστρέψιμο
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε πιο συχνά κενά μνήμης, αναφέρετέ το στον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας—και ετοιμαστείτε να πείτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Μπορεί να αντιμετωπίζετε κάτι αναστρέψιμο. «Οποιοσδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να φαίνεται σαν να έχει κάποια μορφή άνοιας εάν είναι πολύ στρεσαρισμένος, εάν ο ύπνος του είναι φτωχός, εάν η Β12 του είναι χαμηλή ή εάν έχει μια συνεχιζόμενη λοίμωξη ή φλεγμονή ή κάποιο άλλο ψυχολογικό παράγοντα που συμβαίνει», λέει ο Λέσλι. Για παράδειγμα, λοιμώξεις όπως η νόσος του Lyme και αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος συνδέονται με την ομίχλη του εγκεφάλου που προκαλεί γνωστικές δυσκολίες όπως δυσκολία συγκέντρωσης ή ανάκλησης λέξεων, καθώς και μείωση της δυνατότητας για «μνήμη εργασίας», η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν εργασίες και να λύνουν προβλήματα χωρίς να αναζητούν πληροφορίες. «Αν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα», λέει ο Λέσλι, «κοίτα τα πράγματα που μπορείτε να διορθώσετε».
Βάλτε μια ρουτίνα
Όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε να αυτοματοποιήσετε, τόσο περισσότερα αποθέματα μνήμης θα διαθέτετε ώστε να εστιάσετε σε ό,τι κάνετε αυτή τη στιγμή. «Αν κάνετε ταχυδακτυλουργικά ένα τρελό πρόγραμμα που αλλάζει πάντα, ή βάζετε τα πράγματα σε διαφορετικά σημεία, τότε πρέπει να μαθαίνετε ξανά ή να επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα διαφορετικά κάθε φορά», λέει ο Λέσλι. «Αυτό είναι ένα γνωστικό φορτίο».
Αντίθετα, φροντίστε να κάνετε τις δραστηριότητές σας την ίδια ώρα κάθε μέρα (και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ειδοποιήσεις που θα υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να ξεκινήσετε το καθένα), ορίστε σημεία όπου αφήνετε πάντα τα κλειδιά σας ή βάζετε τα γυαλιά σας και φτιάξτε μια λίστα υποχρεώσεων που θα διαγράφετε καθώς προχωράτε.
Ασκήστε τον εγκέφαλό σας
Πολλά αποκαλούμενα παιχνίδια εγκεφάλου δεν θα σας βοηθήσουν να κρατηθείτε οξυδερκείς. Εάν παίζετε ένα παιχνίδι υπολογιστή όπου ακολουθείτε ένα ψάρι με τον κέρσορα σας, για παράδειγμα, «τότε θα είστε καλοί στο να χρησιμοποιείτε το ποντίκι για να πιάσετε ψάρια», λέει ο Λέσλι. «Δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε κάτι που έχει σημασία για εσάς».
Αντίθετα, δώστε προτεραιότητα στην αύξηση των γνωστικών σας αποθεμάτων μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, όπως η εγγραφή σε ένα μάθημα που σας συναρπάζει ή η χρήση μιας εφαρμογής για να μάθετε μια νέα γλώσσα, προτείνει.
Μιλήστε με άλλους ανθρώπους κάθε μέρα
Το μόνο καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη μνήμη και τις δεξιότητές τους σκέψης είναι να έχουν έναν κοινωνικό κύκλο. «Η κοινωνική δραστηριότητα είναι αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι», λέει ο Λέσλι. Η συζήτηση με άλλους διευρύνει τη δεξαμενή των στοιχείων στα οποία εκτίθεστε καθημερινά, κάτι που σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι μαθαίνετε συνεχώς. Επιπλέον, «δεν ξέρεις τι πρόκειται να βγει από το στόμα ενός άλλου ατόμου, οπότε κρατάς τον εαυτό σου σε μεγαλύτερη εγρήγορση για να απαντήσεις σε αυτά τα σχόλια», λέει.
Εάν δυσκολεύεστε να ακούσετε τι λένε οι φίλοι σας, μιλήστε με το γιατρό σας. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η ήπια απώλεια ακοής διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας, ενώ η μέτρια απώλεια τον τριπλασιάζει και η σοβαρή απώλεια τον πενταπλασιάζει. «Εάν έχετε προβλήματα ακοής, αυτό παρεμβαίνει στην κοινωνική σας δραστηριότητα, η οποία παρεμβαίνει στη μνήμη σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».
Γράψτε πράγματα—ή κάντε μια κουβέντα για αυτά
«Αν απλά ακούς κάποιον, τότε μπαίνει από το ένα αυτί και μπορεί να βγαίνει από το άλλο», λέει ο Λέσλι. Εάν το γράψετε, ωστόσο, και στη συνέχεια το διαβάσετε δυνατά – ή κάνετε ένα πιασάρικο αστείο γι ‘αυτό – θα έχετε πολλούς λόγους να ανακαλέσετε εύκολα οτιδήποτε θέλετε να θυμάστε.
Μειώστε την ακαταστασία
Κρατήστε τη ζωή σας όσο πιο τακτοποιημένη γίνεται, συμβουλεύει ο Λέσλι. Αυτό δεν σημαίνει απλώς να παρακολουθείτε πόσα πράγματα υπάρχουν στο γραφείο. Ακόμη και οι πίνακες του τοίχου σας έχει σημασία: «Αν έχετε διαφορετικές φωτογραφίες σε κάθε μέρος του τοίχου σας και αποσπάτε την προσοχή σας κάθε φορά από μια διαφορετική εικόνα, τότε υπάρχουν και άλλα που πρέπει να παρακολουθείτε», λέει. Η μετάβαση σε μια πιο μινιμαλιστική κατεύθυνση θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου σας.
Φροντίστε άμεσα τις οικονομικές ανησυχίες
Η αποτελεσματική ενασχόληση με τα χρήματα μπορεί να περιορίσει το άγχος. Ο προϋπολογισμός, ο σχεδιασμός για το μέλλον και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι καλό για τον εγκέφαλό σας. «Το άγχος του να ζεις στα άκρα μπορεί πραγματικά να μειώσει το IQ σου», λέει ο Λέσλι. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι αγρότες αντιμετωπίζουν οικονομικές ανησυχίες, όπως ζημιές στις καλλιέργειές τους, για παράδειγμα, το IQ τους έπεσε 13 μονάδες σε σύγκριση με όταν δεν ανησυχούσαν για την οικονομική τους σταθερότητα.
Δεν είναι όλες οι οικονομικές ανησυχίες υπό τον έλεγχό σας. Αλλά η φροντίδα αυτών που είναι, ενσωματώνοντας μια οικονομική ρουτίνα, «θα κάνει θαύματα όσον αφορά τη μνήμη και τη σκέψη», προσθέτει.
Διαβάστε επίσης:
Σήμα κινδύνου από το ECDC για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα – Τι πρέπει να κάνουμε