Την ανάγκη για περισσότερη ανθρωποκεντρική και συντονισμένη ιατρική φροντίδα στην Ελλάδα, ειδικά για το 80% των χρηστών πρωτοβάθμιας περίθαλψης ηλικίας 45 ετών και άνω που ζουν με μία χρόνια πάθηση και το 50% που ζει με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις, αναδεικνύουν τα ευρήματα της έκθεσης PaRIS του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Η έκθεση αναδεικνύει σημαντική υστέρηση σε κρίσιμους τομείς της φροντίδας ασθενών, όπως είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Όπως αναφέρουν, η ανθρωποκεντρική παροχή φροντίδας αποτελεί έναν ουσιαστικό δείκτη ποιότητας και απόδοσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των πρακτικών πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης.
Σε αυτό το πεδίο, τα μειονεκτήματα του ελληνικού συστήματος Υγείας είναι:
Μόνο το 12% των ατόμων με δύο ή περισσότερες χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) περίθαλψη, ποσοστό που υστερεί σημαντικά από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (56%).
Περίπου το 53% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα λαμβάνουν αρκετή υποστήριξη στη διαχείρισή της υγείας τους, ποσοστό που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό του ΟΟΣΑ (63%).
Η Ελλάδα έχει αναλφαβητισμό στην ψηφιακή υγεία, καθώς μόνο το 9% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν πως έχουν εμπιστοσύνη στη χρήση πληροφοριών Υγείας από το διαδίκτυο, με το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ να είναι 19% (εύρος 5% – 34%).
Μόλις το 3% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζονται σε δομές που μπορούν να ανταλλάξουν ηλεκτρονικά αρχεία, ποσοστό που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (57%).
Περίπου το ένα τρίτο (36%) των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (62%).
Επίσης υπάρχουν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των φύλων και των επιπέδων εισοδήματος στην Ελλάδα. Μεταξύ των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, υπάρχουν διαφορές στην ευημερία και την εμπιστοσύνη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα, και οι δύο δείκτες είναι χαμηλότεροι για τις γυναίκες .
Το χάσμα των φύλων στην ευημερία στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι (5 μονάδες). Αυτό το χάσμα μεταξύ των φύλων αντικατοπτρίζει αποτελέσματα για άλλες χώρες.
Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι όσον αφορά την ευημερία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.
Τι μπορεί να γίνει
Τα ευρήματα της έκθεσης τονίζουν την πιεστική ανάγκη που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να βελτιώσει τις ψηφιακές υποδομές υγείας, ενισχύοντας τελικά την υποστήριξη των ατόμων με χρόνιες παθήσεις.
Πάντως στην Ελλάδα, το 69% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις αναφέρει καλή σωματική υγεία και το 78% αναφέρουν καλή ψυχική υγεία. Και τα δύο μέτρα είναι κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που δίνει προτεραιότητα στην ισχυρή συμμετοχή των ασθενών και στον αποτελεσματικό συντονισμό της φροντίδας, σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.
Οι στοχευμένες πολιτικές είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του συντονισμού της περίθαλψης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των ασθενών στις αποφάσεις περίθαλψης και η καλλιέργεια ισχυρών σχέσεων με επαγγελματίες υγείας μπορεί να οδηγήσει:
– σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας,
-μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα,
– αυξημένη εμπιστοσύνη στη διαχείριση της υγείας τους.
Ταυτόχρονα, ένα καλά στελεχωμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι πρακτικές πρωτοβάθμιας φροντίδας που οργανώνονται γύρω από τις ανάγκες των ανθρώπων είναι το κλειδί για την επίτευξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και εμπειριών για τους ασθενείς
Διαβάστε επίσης
Ρευματοειδή αρθρίτιδα: 5 εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D
ΠΙΣ: «Αναποτελεσματικές οι “μεταρρυθμίσεις”, για ένα ελκυστικό ΕΣΥ»