Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η ανακοίνωση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου ότι προτίθεται να παραιτηθεί, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής για τα Τέμπη, που θα διερευνήσει αν ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Πρώτο τη σκυτάλη πήρε το Κίνημα Δημοκρατίας, το οποίο υπογράμμισε ότι «η παραίτηση του Τριαντόπουλου ήρθε πολύ αργά και πλέον δεν αρκεί. Παραιτήσεις τώρα από όλους όσοι ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη και τη συγκάλυψή του, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε ο κ. Τριαντόπουλος ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ό,τι έκανε στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών, έγινε προφανώς κατ’ εντολή του ιδίου του κ. Μητσοτάκη. Κανένας δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες».
ΠΑΣΟΚ: «Η παραίτηση Τριαντόπουλου είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της απόφασής μας να μπει στο κάδρο της έρευνας»
«Η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τα υπουργικά του καθήκοντα, όταν θα συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του, είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ να μη μείνει στο απυρόβλητο και εκτός του κάδρου της έρευνας για την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών» αναφέρει η Χ. Τρικούπη σχετικά με την παραίτηση του υφυπουργού.
«Όταν τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν ήδη διώξεις για το μπάζωμα, δεν είναι δυνατόν η Βουλή να κάνει ότι δεν είδε το συγκροτημένο πόρισμα της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας που την καλεί να ερευνήσει τις ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου.
Ο κ. Τριαντόπουλος εφόσον όπως δηλώνει ήταν στον τόπο της τραγωδίας για να συνδράμει τους συγγενείς και να «ενημερώνει – με τηλεοπτικές δηλώσεις και δελτία τύπου – για την πρόοδο των ενεργειών στο πεδίο» (είχε οριστεί και κυβερνητικός εκπρόσωπος;), θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις: γιατί ενώ όφειλε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επίμαχη σύσκεψη για το μπάζωμα να είναι ο θεματοφύλακας του νόμου, αντιθέτως επέτρεψε μια έκνομη ενέργεια, όπως είναι η αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, κάτι που ευθαρσώς περιέγραψε μπροστά του ο διοικητής της Τροχαίας; Όπως κάναμε στις περιπτώσεις Καραμανλή και Τριαντόπουλου, το ΠΑΣΟΚ όταν έρχονται στοιχειοθετημένες δικογραφίες για ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθούν ενώπιον του φυσικού δικαστή» προσθέτει στην ανακοίνωσή του.
ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η παραίτηση Τριαντοπουλου – Υπηρετεί σχέδιο ξεπλύματος του κ. Μητσοτάκη
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, προανήγγειλε σήμερα υποκριτικά την παραίτησή του, προκειμένου να υπηρετήσει το σχέδιο «ξεπλύματος» του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, «το θυμήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, παρότι γνωρίζει ότι η δικογραφία που τον αφορά έχει έρθει στη Βουλή ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά εκτεθειμένος για την τραγωδία στα Τέμπη και όσα ακολούθησαν, αλλά και ένοχος, ως εντολέας της συγκάλυψης, στα μάτια της κοινωνίας.
Τον διαβεβαιώνουμε ότι θα αποτύχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός προκειμένου να γλυτώσουν οι ένοχοι με μία παραίτηση και ένα πλημμέλημα.
Όσοι έχουν ευθύνη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, θα πάνε στο δικαστήριο.
Άμεσα και στο φως των καταιγιστικών αποκαλύψεων, οφείλει να απολογηθεί πολιτικά στη Βουλή ο εντολέας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρόεδρός του, Σωκράτης Φάμελλος, δεσμεύεται πολιτικά και θεσμικά για κάθε ενέργεια που θα απαιτηθεί, για κάθε προανακριτική διαδικασία, για όλα τα ζητήματα, με όλο το υλικό της ανακριτικής έρευνας και όλων των πραγματογνωμοσυνών, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», καταλήγει.
Καρφιά Σαμαρά για την παραίτηση Τριαντόπουλου
«Καρφί» ΧΧL για τη στάση του Χρήστου Τριαντόπουλου (και εμμέσως και για την κυβέρνηση) άφησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πηγαδάκι στη Βουλή.
Όταν ο προσφάτως διαγραφείς από τη ΝΔ πρώην πρόεδρος του κόμματος ρωτήθηκε για την απόφαση του Χ. Τριαντόπουλου να παραιτηθεί από υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης όταν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η αντίδρασή του ήταν εντυπωσιακή: «Και το προαναγγέλει από τώρα; Θα μείνει δηλαδή δεκαπεντε ημέρες υπουργός; Τι να σχολιάσω; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Όταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, μετρούσε και το κάθε δευτερόλεπτο», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλης, Βασίλης Υψηλάντης, σχολίασε ότι «τότε ήταν άλλες εποχές, πολύ δύσκολες», ο Α. Σαμαράς δεν το «άφησε να πέσει κάτω», αλλά διερωτήθηκε δηκτικά: «Γιατί, τώρα είναι εύκολες;».
Η παραίτηση Τριαντόπουλου και το παρασκήνιο που προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Τριαντόπουλος, παρέδωσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, που θα ερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες του για τα Τέμπη.
Ο παραιτηθείς υφυπουργός σε δήλωσή του κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «δαιμονοποίηση» του ιδίου, σημειώνοντας ότι «όλα όσα αναφέρονται, ως προς εμένα, είναι εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής. Η παρουσία μου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πεδίο του δυστυχήματος, ημέρες μάλιστα μετά από το τραγικό δυστύχημα, και οι αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους της, σήμερα χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς λόγους, ως πειστήριο μιας υποτιθεμένης, και στην πραγματικότητα ανύπαρκτης, “συγκάλυψης”. Υπονοείται, δε, ότι η Κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν με δόλο, προκειμένου να “συγκαλύψουν” απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες, και ακαθόριστους ενόχους. Ποιους, και γιατί; Άγνωστον».
«Τότε», συνεχίζει, «εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, που όλοι είμασταν συγκλονισμένοι, καθένας προσπαθούσε από το ρόλο του να βοηθήσει. Σήμερα, εκ των υστέρων και με την ασφάλεια της αντιπολίτευσης, παρουσιάζεται ως βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν ως κοινοί σκευωροί, και με σκοπό “συγκάλυψης”. Η παρουσία μου στην περιοχή ήταν γνωστή, διαφανής και καταγεγραμμένη, με συνεντεύξεις και δελτία τύπου που δημοσιοποιήθηκαν πανελληνίως».
Η παραίτηση, προφανώς, γίνεται σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο βουλευτής Μαγνησίας να διευκολύνει την κυβέρνηση από εδώ και πέρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για τη σύσταση της προανακριτικής θα είναι σύντομη και δεν θα αργήσουν να αρχίσουν οι εργασίες της.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για προανακριτική προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το αίτημα του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.
Πώς φτάσαμε στην παραίτηση του υφυπουργού
Όταν έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταθέσει πρόταση προανακριτικής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα έκανε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφού είχε υπάρξει η προηγούμενη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξη στον Αlpha, η παραίτηση ήταν πια μονόδρομος.
Χθες τόσο ο ίδιος όσο και το Μέγαρο Μαξίμου σε ερωτήματα που δέχονταν από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης απέφευγαν να απαντήσουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι η παραίτηση δρομολογήθηκε χθες το βράδυ σε συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Τριαντόπουλο και ενεργοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Οι πληροφορίες λένε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν απολύτως ότι αυτή είναι η πρέπουσα και η ορθώς θεσμική στάση που έπρεπε να ακολουθηθεί, καθώς ένας υπουργός που είναι ερευνώμενος από προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα. Επιπροσθέτως το Μέγαρο Μαξίμου έτσι κι αλλιώς είχε αποφασίσει στον ανασχηματισμό που επίκειται να μην συμπεριλάβει τον κ. Τριαντόπουλο στο νέο σχήμα από τη στιγμή που έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα όσον αφορά τους χειρισμούς του στο πεδίο τις πρώτες μέρες του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Από κοινού συμφωνήθηκε και η δήλωση που θα έκανε σήμερα το πρωί ο κ. Τριαντόπουλος προκειμένου να ανακοινώσει την παραίτηση του την ίδια στιγμή που θα συσταθεί από τη Βουλή η προανακριτική επιτροπή που θα ερευνήσει σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Γι’ αυτό και σε αυτή τη δήλωση δεν υπάρχει καμία αιχμή κατά της κυβέρνησης και κατά της απόφασης της να αποδεχθεί την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει ότι θα είναι ενεργά παρών για την αποκατάσταση της αλήθειας στηριζόμενος στην λογική, στις αποδείξεις και στα γεγονότα.
Πάντως μετά την εξέλιξη αυτή το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η κίνηση του είχε ήδη ένα αποτέλεσμα, την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου από τη θέση του υφυπουργού και να θυμίσει πως και με την προηγούμενη κίνηση του να κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση δύο υπουργών, του κ. Μπρατάκου και του κ. Παπασταύρου.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ: Βέρτιγκο και ξαφνική αλλαγή πλεύσης για υποψηφιότητα Τασούλα, μετά το λάθος Γεροβασίλη
Μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ – Πυρά Ανδρουλάκη σε Γεροβασίλη