Οκτώ κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ιατρικοί οργανισμοί που διαμορφώνουν το σύστημα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – οι C.P.M.E, C.E.O.M, A.E.M.H, U.E.M.S, U.E.M.O, E.J.D, F.E.M.S, E.M.S.A – ενώνουν τη φωνή τους και αποδομούν «το επαχθές και άδικο μέτρο του Clawback» όπως το χαρακτηρίζουν, που επιβάλλεται στους Έλληνες εργαστηριακούς ιατρούς εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια, οδηγώντας τους στην οικονομική κι επιστημονική καταστροφή. Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (Π.Ο.ΕΡΓ.Ι).
Σημειώνεται ότι η έκδοση της κοινής δήλωσης των οκτώ κορυφαίων ευρωπαϊκών ιατρικών οργανισμών υπήρξε αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία υλοποιήθηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες και τη δυναμική παρέμβαση τριών Ελλήνων ιατρών: του Ανδρέα Παπανδρούδη, Αντιπροέδρου της UEMS, του Κώστα Κουτσόπουλου, Αντιπροέδρου της CEOM, και του Κώστα Κουμάκη, Αντιπροέδρου της AEMH. Οι τρεις παραπάνω γιατροί, με τεκμηρίωση, επιμονή και διεθνή δικτύωση, κατάφεραν να αναδείξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δραματική επίπτωση του Clawback και του Rebate στους Έλληνες εργαστηριακούς γιατρούς.
Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας όλων των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων στη διεκδίκηση ενός δικαιότερου και βιώσιμου συστήματος υγείας για όλους. Στο κοινό τους ψήφισμα, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή και Ελληνική πολιτική ηγεσία, οι ιατρικοί οργανισμοί αυτοί ξεκαθαρίζουν:
- Το Clawback δεν είναι μηχανισμός εξορθολογισμού, αλλά παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και των αρχών της δίκαιης αποζημίωσης.
- Επιπλέον τονίζεται, ότι η αμοιβή των επιστημόνων εργαστηριακών ιατρών πρέπει να είναι δίκαιη, επαρκής και προβλέψιμη, και να καλύπτει όχι μόνο την οικονομική αποζημίωση του εργαστηριακού αποτελέσματος, αλλά ολόκληρο το φάσμα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών – επαγγελματικό χρόνο, την ευθύνη και την αδιάκοπη επιστημονική κατάρτιση που απαιτεί η ιατρική πράξη.
«Αυθαίρετες τροποποιήσεις χωρίς διαβούλευση και υποχρεωτικές επιστροφές μετά την παροχή υπηρεσιών είναι άδικες και ανεπίτρεπτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. «Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί δικαίωση για εμάς τους επιστήμονες εργαστηριακούς ιατρούς της Ελλάδας, που εδώ και χρόνια δίνουμε αγώνα ενάντια σε ένα μέτρο που στραγγαλίζει οικονομικά τις δομές, μας εξαντλεί και διαλύει κάθε έννοια συμβατικής και ηθικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματία και κράτους» αναφέρουν στην ανακοίνωση.
Οι 8 ευρωπαϊκοί οργανισμοί, που εκπροσωπούν τον πυρήνα της ιατρικής πολιτικής και ηθικής στην ΕΕ, στέλνουν ισχυρό μήνυμα:
- Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του Clawback και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για ένα βιώσιμο και ανθρώπινο σύστημα υγείας.
- Η φωνή της Ευρώπης είναι καθαρή.
- Η ευθύνη της Πολιτείας είναι σαφής και βαρύνουσα.
Επίσης καλούν δημόσια τον πρωθυπουργό της χώρας, «έναν Ευρωπαίο ηγέτη που σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του αναφέρεται στις αρχές της ισότητας, της αξιοπρέπειας, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του σεβασμού στους θεσμούς, να παρέμβει άμεσα και πολιτικά για να δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που τραυματίζει επί σειρά ετών την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εξουθενώνει τον ιατρικό κόσμο».
Η ανακοίνωση της Π.Ο.ΕΡΓ.Ι. καταλήγει: «Η Ευρώπη μίλησε. Η αδικία αποκαλύφθηκε. Κύριε Πρωθυπουργέ, ήρθε η ώρα να σταθείτε δίπλα στους Έλληνες ιατρούς – όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Οι γιατροί δεν είναι αριθμοί. Είναι οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας. Και η Ευρώπη μόλις το υπενθύμισε σε όλους».
Διαβάστε επίσης
ΕΦΕΤ: Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων εν όψει του Πάσχα
Πάρκινσον: Η σιωπηλή νόσος που απειλεί το μέλλον