LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Οι επιθέσεις από καρχαρία μειώθηκαν το 2024 κι οι ερευνητές αναζητούν τον λόγο
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Λαμία: Ποινή φυλάκισης 18 μηνών για τον μεθυσμένο οδηγό που παρέσυρε και εγκατέλειψε δικυκλιστή
5 Ιουλίου 2025
Φθιώτιδα: Προφυλακίστηκε ο 40χρονος με την κοκαΐνη
5 Ιουλίου 2025
Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση: Πρώτη προτεραιότητα η κομματική ταυτότητα για τον κ. Σπανό
5 Ιουλίου 2025
Καλύτερη εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια
5 Ιουλίου 2025
Tετραήμερος καύσωνας – Πού θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος
5 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΕΠΙΣΤΗΜΗ > Οι επιθέσεις από καρχαρία μειώθηκαν το 2024 κι οι ερευνητές αναζητούν τον λόγο
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι επιθέσεις από καρχαρία μειώθηκαν το 2024 κι οι ερευνητές αναζητούν τον λόγο

Newsroom 12 Φεβρουαρίου 2025
Updated 2025/02/12 at 9:02 ΜΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

pexels-mile-ribeiro-6930033-6497794

Οι απρόκλητες επιθέσεις από καρχαρίες μειώθηκαν απότομα το 2024, με 47 περιστατικά να καταγράφονται σε όλο τον κόσμο, μειωμένα κατά 22 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών των 70 επιθέσεων, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωσαν τον υψηλότερο αριθμό απρόκλητων επιθέσεων από καρχαρίες, με 28 αναφερόμενα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας επίθεσης από άγνωστο είδος καρχαρία στη βορειοδυτική ακτή του Οάχου της Χαβάης. Αυτό το σύνολο των ΗΠΑ, ωστόσο, ήταν σχεδόν ένα τρίτο χαμηλότερο από το 2023.

- Advertisement -

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα συντάσσει το International Shark Attack File, το οποίο παρακολουθεί γνωστές επιθέσεις καρχαριών σε συνεργασία με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται μόνο οι απρόκλητες επιθέσεις ή εκείνες στις οποίες ένα άτομο δεν έρχεται σε επαφή με έναν καρχαρία.

Η Φλόριντα είχε συνολικά 14 περιστατικά πέρυσι, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Από αυτά, οκτώ συνέβησαν στην κομητεία Volusia, η οποία φιλοξενεί την παραλία Daytona στην ανατολική ακτή της Φλόριντα.

«Μας ενδιαφέρουν τα φυσικά μοτίβα συμπεριφοράς του καρχαρία, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι κατά καιρούς δαγκώνονται από αυτά τα ζώα. Οποιαδήποτε ένδειξη ή χαρακτηριστικό που τροποποιεί τη φυσική συμπεριφορά ενός ζώου είναι κάτι που, εμείς ως επιστήμονες, θέλουμε να αποκλείσουμε», δήλωσε ο Γκάβιν Νέιλορ (Gavin Naylor), διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας Καρχαριών της Φλόριντα.

Πολλά από τα τσιμπήματα της Φλόριντα πιθανότατα προήλθαν από μαυροπτέρυγους καρχαρίες, οι οποίοι καταλαμβάνουν χώρους αναπαραγωγής που εκτείνονται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Φλόριντα, σημείωσε στη δήλωση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα. Πολλοί από τους καρχαρίες σε αυτήν την περιοχή είναι νεαροί και αποτυγχάνουν να κάνουν διάκριση μεταξύ των ανθρώπων και της λείας τους, η οποία περιλαμβάνει ψάρια, τσούχτρες και άλλους καρχαρίες, σύμφωνα με τη δήλωση.

Η Καλιφόρνια είδε τρεις απρόκλητες επιθέσεις το 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά την οποία τρύπησε μια σανίδα του σερφ. Σε όλο τον κόσμο, οι σέρφερς αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο όλων των επιθέσεων πέρυσι. «Οι άνθρωποι σερφάρουν όπου υπάρχουν καλά κύματα, και όπου υπάρχουν καλά κύματα, υπάρχει θολότητα, και όπου υπάρχει θολότητα, συχνά υπάρχουν δολώματα που προσελκύουν τους καρχαρίες», είπε ο Νέιλορ. Η θολότητα είναι ένα μέτρο της ποσότητας των σωματιδίων, όπως τα ιζήματα, σε ένα υδάτινο σώμα. «Η θολότητα μειώνει επίσης την ορατότητα στο νερό, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους καρχαρίες να βλέπουν. Κάποιοι από αυτούς κάνουν λάθη».

Ο Τζο Μιγκέζ (Joe Miguez), διευθυντής δεδομένων για το αρχείο International Shark Attack, είπε ότι πολλοί παράγοντες πιθανότατα επηρέασαν τη μείωση των επιθέσεων το 2024. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα, διακυμάνσεις στον αριθμό των ανθρώπων στο νερό σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και αλλαγές στη δημοτικότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως το σερφ και το ψαροντούφεκο, είπε.

«Όταν εξετάζουμε μακροπρόθεσμα δεδομένα, παρατηρούμε συχνά μια τάση ταλάντωσης – μερικά χρόνια παρατηρείται αύξηση στα δαγκώματα, ακολουθούμενες από περιόδους πτώσης σε αυτό που φαίνεται να είναι ένας τυχαίος κύκλος», είπε μέσω email. «Λόγω αυτής της φυσικής μεταβλητότητας, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τη φετινή πτώση σε καμία οριστική αιτία».

Η Αυστραλία, η οποία είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων καρχαρία πέρυσι, ανέφερε εννέα απρόκλητα δαγκώματα καρχαρία και κανένα θάνατο.

Η περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού μεταξύ των Καναρίων Νήσων και της ακτής της Δυτικής Σαχάρας κατέγραψε την πρώτη της επίθεση καρχαρία που αναφέρθηκε, ένας από τους τέσσερις θανάτους που καταγράφηκαν παγκοσμίως πέρυσι. Το περιστατικό αφορούσε έναν καρχαρία που επιτέθηκε σε μια Γερμανίδα, η οποία κολυμπούσε δίπλα σε μια βάρκα σε απομακρυσμένα νερά στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Η γυναίκα πέθανε αργότερα από τα τραύματά της.

Ο Νάιλ Χάμερσλαγκ (Neil Hammerschlag), εκτελεστικός διευθυντής του Shark Research Foundation και πρόεδρος του Atlantic Shark Expeditions στη Νέα Σκωτία, είπε ότι οι καρχαρίες δεν αναζητούν ανθρώπους και τα περισσότερα περιστατικά είναι περιπτώσεις εσφαλμένης ταυτότητας.

«Με περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους ωκεανούς περισσότερο από ποτέ – είτε για αναψυχή, ψάρεμα ή άλλες δραστηριότητες – μπορεί να περιμένετε να αυξηθούν τα περιστατικά δαγκωμάτων», είπε. «Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αριθμοί είναι ακόμη χαμηλότεροι από πέρυσι ενισχύει την ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν είναι φυσικό θήραμα ή ακόμη και πιθανός στόχος για καρχαρίες».

Ο Γκρεγκ Σκομάλ (Greg Skomal), ανώτερος επιστήμονας αλιείας στο Τμήμα Θαλάσσιας Αλιείας της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του βιβλίου «Chasing Shadows: My Life Tracking the Great White Shark», είπε ότι σκέφτηκε ότι οι αλλαγές στη δημόσια συμπεριφορά πιθανότατα συνέβαλαν σε λιγότερα δαγκώματα στο Cape Cod, όπου είπε ότι δεν υπήρχαν περιστατικά από το 2018.

«Με την ευαισθητοποίηση των περιοχών όπου οι λευκοί καρχαρίες είναι πιθανό να κυνηγούν φώκιες στα ρηχά του Κέιπ Κοντ, πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους με το να μην βγαίνουν σε βαθιά νερά, κολυμπώντας μόνοι», είπε μέσω email.

«Αυτό μπορεί να μην ισχύει σε όλους τους τομείς, αλλά νομίζω ότι οι επιστήμονες και άλλες ομάδες έχουν κάνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια να μοιραστούν τα ευρήματά μας με το κοινό, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για το πού και πότε θα κολυμπήσουν», πρόσθεσε ο Σκομάλ. «Σε ορισμένες περιοχές, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τα αποτρεπτικά μέσα και τα εμπόδια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα δαγκώματα από καρχαρία, έτσι ώστε να παίζουν επίσης ρόλο».

Οι πιθανότητες να δαγκωθεί ένας άνθρωπος από καρχαρία είναι απίστευτα χαμηλές, σύμφωνα με το International Shark Attack File. Για να μειωθεί ο κίνδυνος να συναντήσετε καρχαρία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα συνέστησε να αφαιρέσετε τα αντανακλαστικά κοσμήματα πριν κολυμπήσετε στη θάλασσα, να αποφύγετε περιοχές όπου οι άνθρωποι ψαρεύουν, κολυμπούν με έναν φίλο, μένετε κοντά στην ακτή και αποφεύγετε το υπερβολικό πιτσίλισμα.

Το International Shark Attack File ιδρύθηκε το 1958. Το προσωπικό που εργάζεται για την επιτήρηση επίθεσης καρχαριών έχει ξεκινήσει 6.800 έρευνες που καλύπτουν μια περίοδο από τις αρχές του 1500 έως σήμερα.

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Read More

Newsroom 12 Φεβρουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμία: Ποινή φυλάκισης 18 μηνών για τον μεθυσμένο οδηγό που παρέσυρε και εγκατέλειψε δικυκλιστή
5 Ιουλίου 2025
Φθιώτιδα: Προφυλακίστηκε ο 40χρονος με την κοκαΐνη
5 Ιουλίου 2025
Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση: Πρώτη προτεραιότητα η κομματική ταυτότητα για τον κ. Σπανό
5 Ιουλίου 2025
Καλύτερη εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια
5 Ιουλίου 2025
Tετραήμερος καύσωνας – Πού θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος
5 Ιουλίου 2025

You Might Also Like

ΕΠΙΣΤΗΜΗFeaturedΕιδήσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγέλματα του Μέλλοντος: Κίνδυνοι, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

21 Ιουνίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πάνω από 16 δισ. κωδικοί πρόσβασης διέρρευσαν διαδικτυακά σε πλατφόρμες όπως Facebook, Google και Apple

21 Ιουνίου 2025
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τριγμοί στο ειδύλλιο της OpenAI με τη Microsoft

20 Ιουνίου 2025
καύσωνας
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Λήψη νομοθετικών μέτρων για τη θερμική καταπόνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

18 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?