Τη δυσμενέστατη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα διαγνωστικά κέντρα εξαιτίας του clawback (υποχρεωτικές επιστροφές χρήματων), εξέφρασε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των φορέων της ΠΦΥ παρέθεσαν στον υπουργό τις 14 προτάσεις τους, αναφορικά με τον περιορισμό του clawback στα διαγνωστικά κέντρα που κινδυνεύουν με λουκέτο.
Αναλυτικά, συνάντηση είχαν με τον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), τηςΠανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και της Ένωσης Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), την περασμένη Πέμπτη. Στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς του Συντονιστικού η δυσμενέστατη θέση που βρίσκονται:
- οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί,
- τα διαγνωστικά εργαστήρια
- τα πολυϊατρεία.
Το συντονιστικό εξέφρασε την αγωνία του τονίζοντας ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβίωσης όλων.
Οι θέσεις του Συντονιστικού εξακολουθούν να είναι οι ίδιες με αυτές που είχαν τεθεί από την Ομάδα εργασίας το Φεβρουάριο του 2023, οι οποίες είχαν κατατεθεί από κοινού από το Συντονιστικό, τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και στις οποίες αναφέρονται όλα όσα έχουν υλοποιηθεί κατά ένα βαθμό μέχρι τώρα και όσα δεν έχουν υλοποιηθεί περαιτέρω.
Από τον Υπουργό επισημάνθηκε ότι τις προσεχείς εβδομάδες:
- Θα αυξηθεί το κρατικό τιμολόγιο στις απεικονιστικές εξετάσεις.
- Θα ενεργοποιηθούν όσοι κόφτες δεν έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να υπάρξει συγκράτηση της συνταγογράφησης στα πλαίσια των πρωτοκόλλων που έχουν ήδη εκπονηθεί από τις ομάδες εργασίας και ψηφιοποιούνται από την ΗΔΙΚΑ.
Σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει η κατανομή του προυπολογισμού ανά νομό και ανά υποκατηγορία εξετάσεων
Αναφορικά με τα προγράμματα Δοξιάδης και το «προλαμβάνω» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «προλαμβάνω» επιτυγχάνεται αύξηση των δεικτών υγείας των πολιτών, αλλά προσδοκάται επίσης αύξηση της ρευστότητας των ιατρών και των εργαστηρίων και ελάττωση του clαwback από τα εργαστήρια, αφού πολλές από αυτές τις εξετάσεις γίνονται μέσω των προγραμμάτων δήλωσε ο υπουργός.
Οι προτάσεις τους συντονιστικού Φορέα της ΠΦΥ
Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας όπως είχαν κατατεθεί το Φεβρουάριο του 2023 και είχαν υιοθετηθεί από το σύνολο του Ιατρικού κόσμου είναι:
1. Ενίσχυση του Κλειστού Προϋπολογισμού των Διαγνωστικών εξετάσεων. Μεταφορά πόρων από μη εξαντληθέντες κωδικούς, άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό, έμμεση ενίσχυση για όσες Διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποζημιωθούν από παράλληλες πηγές χωρίς Rebate και Clawback (π.χ. Προληπτικές εξετάσεις του Προγράμματος Φώφη Γεννηματά, εξετάσεις συνδεόμενες με Post Covid ή Long Covid ).
2. Ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί επαναληψιμότητας μιας εξέτασης (αλλά και αρκετοί ακόμη που είναι αναγκαίο να εισαχθούν) να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
3. Τεκμηριωμένα/παραπεμπτικά εξετάσεων. Να εισαχθούν συνταγογραφικοί κανόνες- φίλτρα που θα δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων (όπως αυτό φαίνεται από τον ιατρικό φάκελο ασθενούς) και θα στηρίζονται στην ιατρική ανάγκη που θα γνωματεύει ο θεράπων ιατρός. Το έργο θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, το Αυτοτελές Τμήμα Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας και η ΗΔΙΚΑ. Το έργο να ξεκινήσει από τις εξετάσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη.
4. Προτείνεται η δημιουργία στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπής Παρακολούθησης της Δαπάνης για Ιατρική Περίθαλψη κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.
5. Αναζήτηση με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών εξετάσεων που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως μη αναγκαίες (π.χ. εξετάσεις που έχουν αντικατασταθεί από άλλες)
6. Προτείνεται η χρήση μοναδικού κωδικού για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας ανά παραπεμπτικό.
7. Επιβάλλεται να εκκινήσει άμεσα ο ΕΟΠΥΥ τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Real Time ελέγχου των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
8. Έχει καταστεί αναγκαία η paperless υποβολή των παραστατικών των διαγνωστικών εξετάσεων (όπως και των άλλων Παρόχων υγείας), η κατάργηση της υποβολής του φυσικού αρχείου. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει μπορεί να ενισχύσει τον Κλειστό Προϋπολογισμό των Διαγνωστικών Εξετάσεων.
9. Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων ως τμήμα των συμβάσεων και τις αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας.
10. Προτείνεται η καθιέρωση Αμοιβής Ιατρικής Αξιολόγησης και Γνωμάτευσης, για τους Παρόχους Διαγνωστικών Εξετάσεων.
11. Κάθε Νέα (ιδιαίτερα αν είναι κοστοβόρα) Διαγνωστική Εξέταση που θα εισάγεται στην Αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη και από συνακόλουθη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού.
12. Να επεκταθεί ο Στατιστικός Έλεγχος Συνταγογράφησης θεράποντα ιατρού, με παραμέτρους την ειδικότητα, ποσοστό συνταγογράφησης ως προς την επισκεψιμότητα και μέση αξία εξετάσεων ανά ΑΜΚΑ ασθενούς και ανά ICD-10 που συνταγογράφησε ο θεράπων ιατρός.
13. Να υπάρχει συνυπευθυνότητα για το clawback κράτους και παρόχων υγείας με Προκαθορισθένο όριο 2023, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5%.
14. Προτείνεται η υποχρεωτική δημιουργία και υλοποίηση πρωτοκόλλου συνταγογράφησης για κάθε νέα διαγνωστική εξέταση που θα καλύπτεται από τον ΕΚΠΥ.
Διαβάστε επίσης:
Πώς επηρεάζουν οι Ανοιξιάτικες αλλεργίες τη μέση ωτίτιδα στα παιδιά
Αναρτήθηκαν οι πίνακες για τους 500 τραυματιοφορείς που προσλαμβάνονται στα δημόσια νοσοκομεία