Ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας – Λιβάνου μέσω και της παροχής βοήθειας σε στρατιωτικό υλικό επιδιώκει η Αθήνα, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στη χώρα την Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να επενδύσει σημαντικά στις σχέσεις της με το Λίβανο, με αιχμή την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, ζήτημα που απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης. Δεδομένης μάλιστα της προσπάθειας της Τουρκίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα, η κίνηση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο και της αμυντικής διπλωματίας της Αθήνας.
Τι δίνει η Ελλάδα στο Λίβανο
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν για την πρόθεση της Ελλάδας «να προσφέρει βοήθεια στον Λιβανέζικο Στρατό με στρατιωτικά οχήματα, ελικόπτερα, φορτηγά και ανταλλακτικά, στο πλαίσιο της υποστήριξης του ελληνικού κράτους προς τον στρατό, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον Λίβανο, ιδιαίτερα στον νότο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της λιβανέζικης προεδρίας.
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν στο in πως όσον αφορά τα οχήματα πρόκειται για 13 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς προσωπικού Μ113 και για τέσσερα ελικόπτερα «Χιούι», όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται τα Bell UH-1H Iroquois, που αποσύρονται, ενώ προγραμματίζεται να δοθούν επίσης φορτηγά και ανταλλακτικά.
Στις προθέσεις της Αθήνας είναι επίσης να δώσει την δυνατότητα να εκπαιδευθούν και Λιβανέζοι αξιωματικοί μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Στρατιωτική Σχολή της Ελλάδας.
Η Αθήνα στηρίζει το Λίβανο
Ο Δένδιας σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας του Λιβάνου τόνισε «τη στήριξη της Ελλάδας προς τον Λίβανο σε περιφερειακά και διεθνή φόρα και επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αούν να επισκεφθεί την Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι στους διαρκής στόχους της ελληνικής διπλωματίας.
Ο Αούν από την πλευρά του ευχαρίστησε για την προγραμματισμένη βοήθεια προς τον Λιβανέζικο Στρατό και «εξέφρασε την εκτίμησή του για τις ελληνικές θέσεις υπέρ του Λιβάνου σε όλους τους τομείς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κοινά σημεία που ενώνουν τον Λίβανο και την Ελλάδα, καθώς και τους δύο φιλικούς λαούς».
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου παρουσίασε επίσης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας την κατάσταση στον νότο και τη συνεργασία του Λιβανέζικου Στρατού με τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη (UNIFIL) για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 και την επέκταση της εξουσίας του λιβανέζικου κράτους έως τα διεθνή σύνορα.
Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και οι εξελίξεις στη Συρία υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων.
Συνάντηση Δένδια με τον Πατριάρχει Αντιοχείας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας την Παρασκευή κατά την παραμονή του στο Λίβανο είχε συνάντηση και με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη Ι’, με το θέμα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στην περιοχή και ιδιαίτερα στον Λίβανο και τη Συρία να είναι το βασικό ζήτημα στην ατζέντα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Δένδιας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Ελληνορθόδοξων πιστών στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, καθώς και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Πατριαρχείο και το ποίμνιό του. Συζητήθηκε επιπροσθέτως η πορεία του προγράμματος ελληνομάθειας στο Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ.
Αναφερόμενος στα όσα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, με αιχμή τη βίαιη και άδικη δολοφονία των Ελληνορθόδοξων πιστών στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, ο Δένδιας σημείωσε την «ισχυρή υπενθύμιση του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα στη Συρία».
Η προστασία της χριστιανοσύνης
Τόνισε δε ότι «η προστασία της χριστιανοσύνης είναι προτεραιότητά μας και ο απώτερος στόχος μας είναι η διατήρηση της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στην αποστολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας, το οποίο θεωρούμε υψηλό σύμβολο μίας μακρόχρονης και υπερήφανης χριστιανικής παράδοσης».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει το Πατριαρχείο σε όλα τα διεθνή fora, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, και της οικογένειάς μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Αθήνας για το Πανεπιστήμιο Balamand του Λιβάνουκαι το ελληνόφωνο πρόγραμμα του.