Αρνητική ήταν όπως και αναμενόταν η εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση της ασυλίας των 14 γαλάζιων βουλευτών που συμμετείχαν στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Η μήνυση που κατατέθηκε από την Μαρία Καρυστιανού επειδή οι βουλευτές της πλειοψηφίας ψήφισαν το πόρισμα της επιτροπής και αφορά στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας.
Κατά της άρσης των 14 ασυλιών τοποθετήθηκε μόνο η ΝΔ, καθώς ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά δήλωσαν παρών”, ενώ ΕΛΛΥΣΗ, Νίκη και Πλεύση καταψήφισαν.
- Advertisement -
Κόντρα μεταξύ των κομμάτων
Το γεγονός πάντως πως κανένα κόμμα εκτός της πλειοψηφίας δεν ψήφισε αρνητικά προκάλεσε αντιδράσεις από τη ΝΔ, βουλευτές της οποίας έλεγαν πως το Σύνταγμα επισημαίνει ρητώς πως ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές της ΝΔ εξέφραζαν την ενόχλησή τους κυρίως με τα λεγόμενα συστημικά κόμματα καθώς όπως σημαίναν δημιουργείται προηγούμενο ποινικής αξιολόγησης της βουλευτικής ψήφου.
Υπενθυμίζεται πως την τελική απόφαση θα λάβει πιθανότατα την ερχόμενη βδομάδα η Ολομέλεια με ονομαστική ψηφοφορία.
Οι βουλευτές στους οποίους αφορά η μήνυση είναι οι: Παναγής Καππάτος, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Θανάσης Ζεμπίλης, Μαρία Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.
Πηγή in.gr