Η εγκατάσταση 21 ανεμογεννητριών ύψους 250(!) μέτρων στην καρδιά της περιοχής Natura GR1430006 “Όρος Όθρυς, βουνά Γκούρας και φαράγγι Παλαιοκερασιάς” αποτελεί οικολογικό, νομικό και ηθικό έγκλημα. Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έως 15 Αυγούστου 2025.
Λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, που προστατεύει οικοσυστήματα και είδη υψηλής σημασίας. Στην Όθρυ καταγράφονται: σπάνια είδη αρπακτικών όπως το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Μαύρος Πελαργός (Ciconia nigra), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), το Χρυσογέρακο (Falco biarmicus), ο Πετρίτης (Falco peregrinus) and ο Μεσαίος δρυοκολάπτης (Dendrocopos medius). Τα ανοιχτά δρυοδάση δυτικά της περιοχής αποτελούν ενδιαιτήματα τροφοληψίας του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, αλλά και η δεντροσταρήθρα (Lullula arborea) και ο αετομάχος (Lanius collurio) και ορεινοί βιότοποι με ανεκτίμητη φυσική ισορροπία. Το σπήλαιο Νεροσπηλιά αποτελεί καταφύγιο για πληθυσμό περίπου 1000 ατόμων της Πτερυγονυχτερίδας (Miniopterus schreibersii), ενώ έχει καταγραφεί και ο Τρανορινόλοφος (Rhinolophus ferrumequinum). Η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και η Οδηγία 2009/147/ΕΚ απαγορεύουν δραστηριότητες που αλλοιώνουν σημαντικά τον χαρακτήρα αυτών των περιοχών.
Η υποβληθείσα ΜΠΕ υποβαθμίζει τη σημασία των ειδών και των οικοτόπων της περιοχής. Δεν τεκμηριώνει πειστικά την έλλειψη εναλλακτικών θέσεων εγκατάστασης εκτός Natura και αγνοεί σωρευτικές επιπτώσεις από άλλες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να παρουσιάζει επαρκές σχέδιο αποκατάστασης ή απεγκατάστασης στο τέλος ζωής των έργων. Η διάνοιξη δρόμων, η εκσκαφή βάσεων και η τσιμεντοποίηση του βουνού προκαλούν διάσπαση ενιαίων οικοτόπων και φυσικών διαδρομών άγριας ζωής, προκαλούν την ταχύτατη διάβρωση και υδρολογική υποβάθμιση, τη στιγμή μάλιστα που απαιτείται διαρκής συντήρηση του οδικού δικτύου σε δύσβατα και ευπαθή εδάφη.
Αγνοούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του μυθικού βουνού των Τιτάνων, με τα δεκάδες σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα, με τα ονομαστά βότανα, με τα νερά και τους υπόγειους ποταμούς, με την σημαντική χλωρίδα. Αγνοείται το γεγονός ότι σ’ αυτές ακριβώς τις θέσεις υπάρχουν ακόμα οι λιθοσωροί και τα εγκαταλειμμένα μνημεία των πρώτων συνόρων του σύγχρονου ελληνικού κράτους με ποικίλο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Αγνοείται το σχέδιο της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας για την δημιουργία του Αρχαιολογικό Πάρκο της Όθρυς, που θα αναδείξει τις δεκάδες αρχαιότητες της περιοχής. [Η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στην Όθρυ έχει συζητηθεί κατά καιρούς, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Ο ορεινός όγκος της Όθρυς διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, με διάσπαρτα αρχαιολογικά κατάλοιπα και τοποθεσίες, που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πάρκο]. Αγνοούνται οι ανάγκες για τον τουρισμό της φύσης, η ποιότητα ζωής και η πολιτιστική αξία του τοπίου. Στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν ένα Στρατηγικό Σχέδιο ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής της νοτιοδυτικής Μαγνησίας και της βορειοανατολικής Φθιώτιδας.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε., κάθε έργο σε περιοχή Natura απαιτεί τεκμηρίωση μη ύπαρξης σοβαρών επιπτώσεων, αλλιώς παραβιάζει το άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για πλημμελή εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. [όπως στην Υπόθεση C-849/19, η οποία ανέδειξε την ανεπάρκεια της χώρας μας στην εφαρμογή της οδηγίας για τους οικοτόπους, και ειδικότερα στην προστασία των περιοχών Natura 2000, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ουσιαστική δράση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη].
Καλούμε
– Τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση στο ΗΠΜ (μέχρι 15/8),
– Τις τοπικές αρχές να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της προστασίας του φυσικού πλούτου,
– Τους επιστημονικούς και νομικούς φορείς να στηρίξουν με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις,
– Τα ΜΜΕ να προβάλουν την αλήθεια: Η “πράσινη μετάβαση” δεν περνάει από την ισοπέδωση των βουνών. Και το ερώτημα είναι: Ποια είναι η πραγματική ενεργειακή ανάγκη που εξυπηρετεί το έργο σε βάρος όλων των παραπάνω;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ
[6977261256]