Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα ανακοινώσει νέους δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ τη Δευτέρα που θα τους επηρεάσει «όλους», συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων, Καναδά και Μεξικού, σε μια άλλη μεγάλη κλιμάκωση της αναθεώρησης της εμπορικής του πολιτικής.
Η προαναγγελία του Τραμπ ήρθε καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί αντιποίνων της Κίνας, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα μέτρα στοχεύουν σε προϊόντα αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων με δασμούς 15% στον άνθρακα και το LNG και 10% στο αργό πετρέλαιο, τον αγροτικό εξοπλισμό και ορισμένα οχήματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One την Κυριακή, είπε επίσης ότι θα ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς – αυξάνοντας τους δασμολογικούς συντελεστές των ΗΠΑ ώστε να ταιριάζουν με αυτούς των εμπορικών εταίρων – την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ «σχεδόν αμέσως». «Και πολύ απλά, αν μας χρεώσουν, τους χρεώνουμε», είπε ο Τραμπ για το αμοιβαίο δασμολογικό σχέδιο.
Οι δασμοί της Δευτέρας θα προστεθούν στους υφιστάμενους δασμούς μετάλλων.
Οι μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σιδήρου και Χάλυβα.
Μακράν ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρωτογενούς μετάλλου αλουμινίου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 79% των συνολικών εισαγωγών τους πρώτους 11 μήνες του 2024. Το Μεξικό είναι σημαντικός προμηθευτής σκραπ αλουμινίου και κράματος αλουμινίου.
Η κίνηση για το χάλυβα και το αλουμίνιο έφερε μια ταχεία αντίδραση από τον Νταγκ Φορντ, τον πρωθυπουργό της καναδικής επαρχίας του Οντάριο, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για «μετατόπιση στόχων και συνεχές χάος» που θα έθεταν σε κίνδυνο την οικονομία.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αλλά αργότερα χορήγησε σε αρκετούς εμπορικούς εταίρους ποσοστώσεις αφορολόγητων ειδών, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Μεξικού και της Βραζιλίας.
Ο Τζο Μπάιντεν επέκτεινε αυτές τις ποσοστώσεις στη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παραγωγική ικανότητα των χαλυβουργείων των ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λίβιτ δήλωσε ότι οι νέοι δασμοί ισχύσουν πέρα από τους υφιστάμενους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η εισαγωγή δασμών από τον Τραμπ έχει επικριθεί ευρέως και προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά και φόβους για το μέλλον. Οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ είναι πολύ χαμηλότεροι από το επίπεδο που είχε απειλήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και οι αναλυτές είπαν ότι η Κίνα ήταν προετοιμασμένη για αυτούς.
Οι ενέργειες του Πεκίνου – οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης έρευνες σε αρκετές αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google – θεωρήθηκαν από τους αναλυτές ως περιορισμενες και έδιναν περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή ότι ήταν πρόθυμος για μετωπική σύγκρουση με τον Τραμπ για τους δασμούς. «Το έκανα ήδη και θα το κάνω ξανά».
Ο Μακρόν είπε στο CNN ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι «ύψιστη προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο σας πρόβλημα; Όχι, δεν νομίζω. Το πρώτο σας πρόβλημα είναι η Κίνα, επομένως θα πρέπει να εστιάσετε εκεί».
Ο Μακρόν είπε ότι οι δασμοί θα βλάψουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και τις ΗΠΑ, δεδομένου του επιπέδου των οικονομικών δεσμών. «Αυτό σημαίνει ότι αν επιβάλεις δασμούς σε πολλούς τομείς, θα αυξήσει το κόστος και θα δημιουργήσει πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Είναι αυτό που θέλουν οι δικοί σας; Δεν είμαι τόσο σίγουρος», είπε.
Είπε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει στις ενέργειες των ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι το μπλοκ των 27 εθνών θα πρέπει κυρίως «να ενεργήσει για τον εαυτό μας». «Γι’ αυτό, για μένα, η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η ατζέντα της για την ανταγωνιστικότητα, η ατζέντα άμυνας και ασφάλειας, η φιλοδοξία της για την τεχνητή νοημοσύνη και ας προχωρήσουμε γρήγορα για τον εαυτό μας.
Εάν στο μεταξύ, έχουμε [ένα] ζήτημα δασμών. θα τα συζητήσουμε και θα το φτιάξουμε».
Ο Τραμπ έχει παραπονεθεί εδώ και καιρό για τους δασμούς 10% της ΕΕ στις εισαγωγές αυτοκινήτων που είναι πολύ υψηλότεροι από τον συντελεστή αυτοκινήτων των ΗΠΑ που είναι 2,5%. Συχνά δηλώνει ότι η Ευρώπη «δεν θα πάρει τα αυτοκίνητά μας» αλλά στέλνει εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αντιδράσει για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ΕΕ, αλλά είπε ότι δεν θα απαντήσει μέχρι να λάβει λεπτομερείς ή γραπτές διευκρινίσεις για τα μέτρα. «Η ΕΕ δεν βλέπει καμία δικαιολογία για την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της. Θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών από αδικαιολόγητα μέτρα», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα: «Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αντιδράσει μόνο ενωμένη και αποφασιστικά στους μονομερείς εμπορικούς περιορισμούς. Και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό».
Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δει λεπτομέρειες για τους προτεινόμενους δασμούς, αλλά είναι προετοιμασμένο για όλες τις εξελίξεις. Ο βιομηχανικός οργανισμός UK Steel δήλωσε ότι τυχόν δασμοί θα αποτελούσαν ένα «καταστροφικό πλήγμα» στον κλάδο, βλάπτοντας τις εξαγωγές χάλυβα υψηλής ποιότητας στις ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τραμπ έχει επίσης προαναγγείλει δασμούς κατά της βιομηχανίας ημιαγωγών της Ταϊβάν – την οποία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα και χωρίς στοιχεία για κλοπή επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Η Ταϊβάν φαίνεται τώρα να προσπαθεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Αυτή την εβδομάδα ανώτεροι οικονομικοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να συναντήσουν τους ομολόγους τους. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν και οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου λαμβάνουν επίσης μέτρα για να αγοράσουν περισσότερο αέριο και πετρέλαιο από τις ΗΠΑ για να μειώσουν το εμπορικό πλεόνασμα της Ταϊβάν – ένας βασικός παράγοντας που επικαλέστηκε ο Τραμπ κατά την επιβολή δασμών.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν ως επί το πλείστον σιωπηρές ως απάντηση στα σχόλια του Τραμπ, αλλά ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ και οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα. Η άμεση τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% στα 2.896 δολάρια η ουγγιά, ενώ το αλουμίνιο αυξήθηκε 0,3% στα 2.635 δολάρια ο τόνος.
Διαβάστε επίσης:
Politico: Η ακροδεξιά της Γερμανίας γοητεύει την εργαστική τάξη
Νότια Κορέα: Η εφαρμογή της DeepSeek συλλέγει προσωπικά στοιχεία «υπέρμετρα» – Τι απαντά η Κίνα