Τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό επέλεξε ο πρωθυπουργός για να αρχίσει κανονικά τις… εχθροπραξίες με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, άλλωστε, αν συνεχιστούν οι διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί και επισήμως να χρηστεί αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.
Στην πρώτη του ομιλία μετά το δραματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο πιστοποιήθηκε η νέα διάσπαση του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αντίπαλο και αυτός ήταν το ΠΑΣΟΚ: «Θέλω να δω αν και σε αυτή την περίπτωση θα οχυρωθείτε πίσω από το “όχι σε όλα”, όπως κάνατε μέχρι στιγμής σε πέντε περιπτώσεις εκσυγχρονιστικών αλλαγών: την επιτάχυνση των προσλήψεων, τον ορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη, την ανάπτυξη της ανακύκλωσης την καταψηφίσατε, τις σταθερές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τις νέες βελτιώσεις στο δικαστικό χάρτη, με τις οποίες συμφώνησε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να αρνείται κανείς μηχανικά ό,τι προωθεί η κυβέρνηση. […] Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως ασκήσεις διαφοροποιήσεων με μόνο σκοπό τελικά την κομματική περιχαράκωση ή το πολιτικό φλερτ με συγγενείς χώρους. Και κυρίως, προϋποθέτει ρεαλιστικές αντιπροτάσεις», τόνισε, και σημείωσε ότι «πληροφορήθηκα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μία τροπολογία, αντιγραφή ερώτησης την οποία είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2020. Ποιο είναι το αίτημα: να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ στα βαρέα. Δείγμα της αγωνίας σας, κύριοι συνάδελφοι, να αντικαταστήσετε το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και στα λάθη του, παράλληλα, όμως, πριν ακόμα διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του “λεφτόδεντρου”».
Οι υψηλοί τόνοι και η προσπάθεια ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι νέο, άλλωστε η κυβέρνηση το κάνει σχεδόν αδιάκοπα από την προεκλογική περίοδο και εντεύθεν. Ωστόσο, πλέον υπάρχει μια ποιοτική διαφορά, σύμφωνα και με πηγές της κυβέρνησης: στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να τεθεί προ των ευθυνών του και, όπως λένε οι πηγές αυτές, ή να μετατραπεί σε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει προτάσεις και θέσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν εντός των πολιτικών και δημοσιονομικών δεδομένων ή να δέχεται διαρκή «πυρά» για λαϊκισμό και μη ρεαλιστικές προτάσεις, όπως γινόταν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας (ακρίβεια, ανισότητες, κακή ποιότητα υπηρεσιών, κ.λπ.) δεν πρόκειται να λυθούν, επιλέγει την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και αναμένεται να συνεχίσει να «πυροβολεί» το ΠΑΣΟΚ για κάθε τι που θα προτείνει, με στόχο η ίδια να εμφανίζεται ως πιο αποτελεσματική εντός «ρεαλιστικού» πλαισίου.
Όσον αφορά, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της απαξίωσής του: αποχώρησε όταν μιλούσε ο πρόεδρος της Κ.Ο., Νίκος Παππάς, ενώ στην αρχή της ομιλίας του έριξε… βέλη, λέγοντας ότι «μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες “αναδιατάξεις” στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αντίθετα, όμως, το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία».
Άλλωστε, η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση πληρώνει την τακτική του τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργώντας και ως… παράδειγμα προς αποφυγή για το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε επίσης:
Αμηχανία μετά την έκθεση του ΟΟΣΑ για τους μισθούς στα «τάρταρα»
Στα λευκά το χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό – Η πρώτη πυκνή χιονόπτωση της σεζόν
Ακρόπολη: Νεκρός 28χρονος που έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr