Ο καρδιοχειρουργός Γρηγόρης Παττακός, δίνει μία εφ’ όλης συνέντευξη στο HealthTalks του iatropedia.gr, τόσο για τη βαλβιδοπάθεια των ασθενών όσο και για τη επέμβαση βαλβίδας.
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, το άκουσμα μιας «επέμβασης βαλβίδας» προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στον ασθενή. Στο σήμερα, λόγω της προόδου της τεχνολογίας και της εξειδίκευσης των γιατρών, το χειρουργείο μπορεί να σημαίνει μια νέα αρχή. Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του «Υγεία», Γρηγόρης Παττακός, εξηγεί με απλά λόγια στην εκπομπή HealthTalks τι σημαίνει να ζεις με βαλβιδοπάθεια, αλλά και πώς μπορείς να επιστρέψεις σε μια ζωή -όχι απλώς φυσιολογική- αλλά ακόμη και καλύτερη από πριν, όπως λέει ο ίδιος.
«Δεν κάνουμε αυτές τις επεμβάσεις για να μείνουν οι ασθενείς στο σπίτι τους. Τις κάνουμε για να βγουν έξω, να χαρούν τη ζωή. Έρχονται συγγενείς και με ρωτούν «τι να περιορίσουμε;» και τους λέω: τίποτα. Θέλουμε τον άνθρωπο πίσω στη ζωή, στη δουλειά, στο γυμναστήριο. Γιατί μετά την επέμβαση, οι περισσότεροι είναι καλύτερα απ’ ό,τι πριν», τονίζει ο γιατρός και προσθέτει:
«Η απόφαση δεν είναι μόνο ιατρική, είναι και προσωπική. Ο ασθενής πρέπει να είναι συμμέτοχος, όχι απλός παρατηρητής. Επιλέγουμε μαζί τη μέθοδο και τη βαλβίδα, γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Και θέλουμε να του χαρίσουμε όχι απλώς χρόνια ζωής, αλλά ποιοτικά, ξέγνοιαστα χρόνια».
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση με τον Δρ. Γρ. Παττακό στο βίντεο που ακολουθεί:
Η βαλβίδα «βλέπει» τα πάντα
Ο Γρηγόρης Παττακός, μιλά επίσης, και για το αιώνιο δίπολο: κληρονομικότητα Vs. τρόπος ζωής και εξηγεί, τί από τα δύο «βαραίνει» περισσότερο στα καρδιαγγειακά προβλήματα, στους ανθρώπους που τελικά δεν αποφεύγουν το χειρουργείο.
«Απενοχοποιεί» επίσης, τους νέους που παρουσιάζουν προβλήματα στην βαλβίδα της καρδιάς, καθώς είναι σίγουρο πως τους βαραίνει η κληρονομικότητα:
«Δεν φταίνε οι ίδιοι, όπως συχνά νομίζουν», θα πει. Το αντίθετο μπορεί να ισχύει με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που μπορεί να είναι παχύσαρκοι και καπνιστές.
«Η βαλβίδα ‘βλέπει’ τα πάντα: πίεση, κάπνισμα, λιπίδια, τη ροή του αίματος. Αν κάποιος έχει προδιάθεση αλλά καπνίζει, τρώει βαριά και δεν προσέχει τη χοληστερίνη του, ίσως να οδηγηθεί στο χειρουργείο 10 ή 15 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι θα χρειαζόταν», τονίζει ο καρδιοχειρουργός.
Τέλος, εξηγεί πως η χειρουργική αποκατάσταση ή αντικατάσταση βαλβίδας, ειδικά με τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές ή ρομποτικές τεχνικές, έχει λιγότερο κόστος στον ιδιωτικό τομέα από αυτό που φαντάζεται κανείς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει στον ιδιωτικό τομέα, έως και το 90% των δαπανών.
Τι είναι η βαλβιδοπάθεια και πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά
Η βαλβιδοπάθεια είναι η δυσλειτουργία σε μία από τις τέσσερις καρδιακές βαλβίδες και συνήθως αφορά τη Μιτροειδή ή την Αορτική. Οι βαλβίδες αυτές ρυθμίζουν τη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά και προς το υπόλοιπο σώμα.
Όταν δεν κλείνουν σωστά (ανεπάρκεια) ή δεν ανοίγουν πλήρως (στένωση), η καρδιά δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά, και κάπου εκεί αρχίζουν τα συμπτώματα: δύσπνοια, κόπωση, ζάλη, ή και λιποθυμικά επεισόδια.
Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος.
Ποιες είναι οι επιλογές για τον ασθενή;
Ο ασθενής έχει, δύο βασικές επιλογές:
- Αντικατάσταση της βαλβίδας με:
- Μηχανική βαλβίδα: κατασκευάζεται από ανθεκτικά υλικά και διαρκεί… σχεδόν για πάντα.
- Βιολογική βαλβίδα: φτιάχνεται από ιστούς ζώων (συνήθως χοίρου ή αγελάδας), ή πιο σπάνια από ανθρώπινο δότη και έχει μικρότερο χρόνο ζωής.
2. Επιδιόρθωση της βαλβίδας (όπου είναι εφικτό):
- αφορά κυρίως τη μιτροειδή βαλβίδα και είναι μια πιο «φυσική» προσέγγιση που διατηρεί τη δική σου βαλβίδα, απλώς τη «διορθώνει».
Βιολογική ή μηχανική βαλβίδα;
Οι βασικές διαφορές:
1. Διάρκεια ζωής
Μηχανική βαλβίδα: Πολύ μεγάλη (εφ’ όρου ζωής)
Βιολογική βαλβίδα: Περίπου 10-15 χρόνια (μικρότερη σε νέους ασθενείς)
2. Αντιπηκτική αγωγή
Μηχανική βαλβίδα: Απαραίτητη εφ’ όρου ζωής (π.χ. Sintrom)
Βιολογική βαλβίδα: Μπορεί να μην χρειάζεται μετά τους πρώτους μήνες
3. Κατάλληλη για…
Μηχανική βαλβίδα: Νέους ασθενείς < 65 ετών
Βιολογική βαλβίδα: Ηλικιωμένους > 65 ετών, γυναίκες που σκέφτονται εγκυμοσύνη
Πώς παίρνουμε την απόφαση;
Δεν υπάρχει «σωστή και λάθος επιλογή». Η απόφαση είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από:
⦁ Την ηλικία
⦁ Τον τρόπο ζωής
⦁ Το αν μπορεί ο ασθενής, ή αν θέλει να παίρνει αντιπηκτικά εφόρου ζωής
Με καλή επικοινωνία με τον καρδιοχειρουργό ο ασθενής θα πληροφορηθεί τις επιλογές του, καθώς και ο ίδιος συμμετέχει στην απόφαση.
To άρθρο Ο Γρηγόρης Παττακός στο iatropedia.gr: «Κάνουμε τις επεμβάσεις βαλβίδας για να χαρούν οι ασθενείς ξανά τη ζωή τους» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .