Με τη φράση «δεν αποκλείω τίποτα για νέο κόμμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά δεν μπορώ την επόμενη ημέρα της διαγραφής να σχολιάσω», ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Αντώνη Σαμαρά, Νίκος Τσούτσιας, «έβαλε φωτιά » στο πολιτικό σκηνικό λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη ΝΔ.
Μιλώντας στο Mega, ο Ν. Τσούτσιας περιέγραψε αδρά το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «από χθες ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι μέλος της ΝΔ. Οπότε αφού δεν μετέχει στην κυβέρνηση, δεν είναι υπεράνθρωπος για να ρίξει την κυβέρνηση».
Ωστόσο τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν θα μείνει αμέτοχος και σιωπηλός», ενώ επισήμανε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς όταν κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση έχει τρεις άξονες για πυξίδα. Την Ελλάδα, την κοινωνία και την παράταξη. Δεν είναι για όλα αρνητικός. Σε όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις κάνει επισημάνσεις για να διορθώσει λάθη που βλέπει. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός. Δικαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα. Είχε επισημάνει δημόσια προβλήματα με την οικονομία με καρτέλ και ακρίβεια, και δεν διεγράφη. Είχε επισημάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, και δεν διεγράφη. Είχε επισημάνει ζητήματα ιδεολογικής φύσεως στο συνέδριο της ΝΔ και δεν διεγράφη. Το μόνο που δεν είχε πει είναι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, που έγινε τώρα. Όλα τα έχει ξαναπεί και δεν διεγράφη, γιατί έγινε τώρα; Ενόχλησε προφανώς η πρόταση για δεξιό ή κεντροδεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Όλα αυτά σκιαγραφούν τις προθέσεις του Α. Σαμαρά για το επόμενο διάστημα, ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακόμα τίποτα το χειροπιαστό, πλην του δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός, «απελευθερωμένος» από τα κομματικά «πρέπει» θα μπορεί πιο εύκολα και με μεγαλύτερη άνεση να προβαίνει σε παρεμβάσεις για όποιο θέμα κρίνει ότι θα πρέπει να ακουστεί η άποψη του, είτε αφορά στα εθνικά ζητήματα είτε στην οικονομική πολιτική είτε σε θέματα ιδεολογικού προσανατολισμού της ΝΔ, όπως άλλωστε έκανε ως τώρα.
Σχετικά με τους βουλευτές που θεωρούνται της «επιρροής Σαμαρά» και εκτιμάται ότι είναι περίπου 20-30 στην Κ.Ο. της ΝΔ, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν πρόκειται κανείς εξ αυτών να προβεί σε κίνηση που θα θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης ή την ασφάλεια της δεδηλωμένης (άλλωστε και το μήνυμα Μητσοτάκη με τη διαγραφή Σαμαρά ήταν ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις). Ως εκ τούτου, φαίνεται πολύ μακρινό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κομματικού σχήματος από τον Α. Σαμαρά.
Από την άλλη, το… φλερτ που δέχεται από κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, τα οποία και έσπευσαν να κατακεραυνώνουν τον Κ. Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά) δεν φαίνεται – τουλάχιστον προς το παρόν – να έχει ανταπόκριση από τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς μπορεί σε ορισμένα σημεία οι θέσεις τους να ταυτίζονται, όμως σε αλλά αποκλίνουν σημαντικά. Επίσης, ο κατακερματισμός του χώρου στα δεξιά της ΝΔ και οι έριδες μεταξύ των ηγετών του δεν δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για μια συνεργασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, πόλο του οποίου εμβληματική μορφή θα μπορούσε να είναι ο Α. Σαμαράς.
Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι ο Α. Σαμαράς προς το παρόν θα συνεχίσει ό,τι έκανε και όσο ήταν εντός της ΝΔ – δηλαδή, κριτική εφ όλης της ύλης – ενδεχομένως σε πιο έντονο βαθμό και θα παρακολουθεί ενδελεχώς τις εξελίξεις σε όλα τα “ανοιχτά μέτωπα” για την κυβέρνηση, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά. Το πώς θα κινηθεί, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από τις εξελίξεις, αλλά και από τη συγκυρία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε σιωπηλός θα μείνει ούτε στο περιθώριο, προκαλώντας “πονοκέφαλο” σε Μαξίμου και Πειραιώς.
Διαβάστε επίσης:
Στην πορεία του Πολυτεχνείου ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με υποστηρικτές του (video)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr