LAMIAthema.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Reading: Ντολμαδάκια γιαλαντζί από την Πόλη
Μοιράσου το
Notification Δείξε μου περισσότερα
Τελευταία Νέα
Μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σειρά παίρνουν ΕΛΓΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
6 Ιουλίου 2025
Σφράγισαν beach bar στην Χαλκιδική – Λειτουργούσε χωρίς άδεια
6 Ιουλίου 2025
ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο
6 Ιουλίου 2025
Ξεκινούν οι εγγραφές στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Δήμου Λαμιέων για το σχολικό έτος 2025-2026
6 Ιουλίου 2025
Λαμία: Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατρόκλου τη Δευτέρα 7 Ιουλίου
6 Ιουλίου 2025
Aa
LAMIAthema.gr
Aa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΓΕΥΣΗ
    • ΒΙΒΛΙΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • AUTOκίνηση
    • ΠΑΡΑΞΕΝΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακολούθησέ μας
LAMIAthema.gr > ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ > ΓΕΥΣΗ > Ντολμαδάκια γιαλαντζί από την Πόλη
ΓΕΥΣΗ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί από την Πόλη

Newsroom 28 Φεβρουαρίου 2025
Updated 2025/02/28 at 8:02 ΠΜ
Μοιράσου το
Μοιράσου το

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μια από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και να τα ετοιμάσετε για καθημερινές ή γιορτινές περιστάσεις.

Contents
Υλικά για τη ΣυνταγήΕκτέλεση

Στη συγκεκριμένη συνταγή από την Πόλη η γέμιση περιέχει σταφίδες για μια δόση γλύκας και σπόρους κουκουναριού για έξτρα τραγανότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε αμπελόφυλλα τουρσί (σε άλμη) ή φρέσκα αμπελόφυλλα, έχοντας κατά νου ότι ένα μυστικό για επιτυχημένα ρολάκια είναι να μην παραγεμίσετε τα φύλλα. Έτσι, τα φύλλα δεν θα σκάσουν κατά το μαγείρεμα και θα έχουν την τέλεια εμφάνιση. 

Υλικά για τη Συνταγή

300 γραμμάρια αμπελόφυλλα σε άλμη, ξεπλυμένα, ζεματισμένα και στραγγισμένα

- Advertisement -

1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό

Για τη γέμιση

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια, μεσαία, τριμμένα στον τρίφτη

1 ½ φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο, μουλιασμένο και στραγγισμένο

1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό

1 ½ κουταλιά της σούπας σπόρους κουκουναριού

1 κουταλιά της σούπας σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε τη γέμιση. Ζεστάνετε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και τσιγαρίστε τα τριμμένα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε το κουκουνάρι και συνεχίστε το σοτάρισμα.

2. Προσθέστε στην κατσαρόλα το ρύζι, το οποίο έχετε μουλιάσει σε χλιαρό νερό για 5 λεπτά και το έχετε στραγγίσει καλά και συνεχίστε, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο.

3. Έπειτα ρίξτε τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι, τον ξερό δυόσμο, το μπαχάρι, την κανέλα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε περίπου 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, καπακώστε και  μαγειρέψτε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

4. Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα στον πάγκο εργασίας με τις φλέβες προς τα πάνω. Μοιράστε στο καθένα από τα φύλλα (στη μέση του φύλλου) από 1-2 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση που έχετε ετοιμάσει. Τυλίξτε τις άκρες προς τα μέσα και δουλέψτε από το φαρδύ μέρος προς την άκρη, ρολάροντάς το σαν πούρο. Τυλίξτε σφιχτά όλα τα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.

5. Καλύψτε τον πάτο μιας κατσαρόλας με λίγα αμπελόφυλλα (τα πιο σκληρά, με τις έντονες φλέβες) και τακτοποιήστε τα ντολμαδάκια στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο. Αφού κόψετε το λεμόνι σε ροδέλες, τοποθετήστε το πάνω στα γεμιστά αμπελόφυλλα. Για να μην ανοίξουν και διαλυθούν τα ρολά κατά το μαγείρεμα σκεπάστε τα με ένα πιάτο που θα βάλετε ανάποδα.

6. Αφού προσθέσετε 1,5 φλιτζάνι ζεστό νερό και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, μαγειρέψτε τα ντολμαδάκια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 35 λεπτά. Σερβίρετε με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού.

Συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα, εποχιακά καλλιεργημένα αμπελόφυλλα με λεπτές φλέβες.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε φύλλα σε άλμη, ξεπλύντε τα με άφθονο νερό για να φύγει το αλάτι. Ζεματίστε τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά, ξεπλύντε τα και είναι έτοιμα.
  • Όταν τυλίγετε τα ρολά, φροντίστε να τα τυλίγετε όσο το δυνατόν πιο μικρά και σφιχτά.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμώδες ρυζόγαλο με σκόνη πουτίγκας βανίλιας (άνθος αραβοσίτου)

Σολομός με σάλτσα πικάτα, σε 7 λεπτά, με απλή τεχνική για αρχάριους

Σουηδικές τρούφες με νιφάδες βρώμης και καφέ (chokladbollar)

​ Read More

Newsroom 28 Φεβρουαρίου 2025
Μοιράσου το άρθρο
Facebook TwitterEmail Print
Άφησε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σειρά παίρνουν ΕΛΓΑ και Ταμείο Ανάκαμψης
6 Ιουλίου 2025
Σφράγισαν beach bar στην Χαλκιδική – Λειτουργούσε χωρίς άδεια
6 Ιουλίου 2025
ClickFix: Η νέα απειλή στον κυβερνοχώρο
6 Ιουλίου 2025
Ξεκινούν οι εγγραφές στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Δήμου Λαμιέων για το σχολικό έτος 2025-2026
6 Ιουλίου 2025
Λαμία: Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πατρόκλου τη Δευτέρα 7 Ιουλίου
6 Ιουλίου 2025

You Might Also Like

ΓΕΥΣΗ

Συνταγή: Σούπα γκασπάτσο

4 Ιουλίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Αυγά «en cocotte»

19 Ιουνίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Λουκουμάδες με γιαούρτι φρούτων (επιδόρπιο) και σταφίδες

18 Ιουνίου 2025
ΓΕΥΣΗ

Μανιτάρια γεμιστά με φέτα και θυμάρι σε air fryer ή συμβατικό φούρνο

17 Ιουνίου 2025
Facebook Instagram

Το νέο ενημερωτικό portal της Λαμίας και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδήσεις από την Λαμία, την Φθιώτιδα, όλη τη Στερεά, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΒΙΒΛΙΟ

MUST

  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΓΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Όθωνος 1, Λαμία
  • 2231022277, 6908395648
  • lamiathema@gmail.com
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

©2020 - 2025 LAMIAthema.gr / Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος | 19CLOUDS PRODUCTION

Removed from reading list

Undo
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Okay, I'll Whitelist
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?