Τα υποκατάστατα αλατιού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι του αλατιού, αναφορικά με τη μείωση του κινδύνου ενός επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού ή ακόμα και θανάτου σε ασθενείς με ανάλογο ιστορικό.
Τα παραπάνω αναφέρει η νέα κλινική δοκιμή «The Salt Substitute and Stroke Study», πραγματοποιήθηκε σε 600 χωριά της Κίνας και συμμετείχανε 20.995 άνθρωποι.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δευτερεύουσα ανάλυση των στοιχείων της «Salt Substitute and Stroke Study» για να διαπιστώσουν την επίδραση υποκατάστατων αλατιού στην υποτροπή εγκεφαλικού και στη θνητότητα ασθενών με ιστορικό εγκεφαλικού.
Η μελέτη
Η έρευνα περιέλαβε υποομάδα ασθενών της μελέτης «Salt Substitute and Stroke Study» που ανέφεραν διάγνωση εγκεφαλικού στην έναρξη της μελέτης. Συμμετείχαν 15.249 ασθενείς που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια ήταν η ομάδα παρέμβασης και άλλη η ομάδα ελέγχου. Η μέση διάρκεια της έρευνας ήταν 61 μήνες.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης έλαβαν υποκατάστατο αλατιού που αποτελείτο από 75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο.
Στην ομάδα ελέγχου οι συμμετέχοντες έλαβαν κανονικό αλάτι.
Τα ευρήματα
Η έρευνα ανέφερε ότι κατανάλωση υποκατάστατων αλατιού οδήγησε σε μέτρια μείωση της συστολικής πίεσης (−2.05 mm Hg) σε 61 μήνες.
Κατά το διάστημα αυτό σημειώθηκαν:
– 2.735 επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά
–3.242 θάνατοι.
Τα ποσοστά επανεμφάνισης στην ομάδα παρέμβασης και ελέγχου ήταν 16% και 19%, αντίστοιχα. Αυτό ήταν 14% μείωση του ποσοστού επανεμφάνισης στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν το υποκατάστατο.
Η θετική επίδραση υποκατάστατος αλατιού στο ποσοστό επανεμφάνισης ήταν πιο ισχυρή για το αιμορραγικό εγκεφαλικό έναντι του ισχαιμικού.
Επίσης η πρόσληψη υποκατάστατων αλατιού συνδεόταν με μείωση 12% στη θνητότητα από όλα τα αίτια και 21% μείωση θνητότητας λόγω εγκεφαλικού.
Συμπεράσματα
Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα υποκατάστατα αλατιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στη διατροφή ασθενών με εγκεφαλικό, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού και θανάτου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση υποκατάστατων αλατιού, μπορούν να αποδοθούν στην επίδρασή τους στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι παρατηρήσεις συνολικά υποδεικνύουν ότι υποκατάστατα αλατιού, ως χαμηλού κόστους παρέμβαση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή ανθρώπων υψηλού κινδύνου για έλεγχο του εγκεφαλικού.
Πηγή: https://www.nejm.org/doi/full/
Διαβάστε επίσης:
Ο ξηρός καρπός που «προστατεύει» την καρδιά και μειώνει τη χοληστερόλη
Νέα μελέτη: Ισχυρός σύμμαχος ο χορός στη «μάχη της ζυγαριάς» και στη βελτίωση της υγείας μας
«Δωράκι» στις ιδιωτικές κλινικές και από τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία