Θα μπορούσαν τα βακτήρια στο στόμα σας να προβλέψουν εάν κινδυνεύετε μελλοντικά από άνοια; Νέα έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια που ζουν στη γλώσσα και τα ούλα σας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αν κάποιος γερνάει κανονικά ή κινδυνεύει από άνοια.
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν εκπληκτικές συνδέσεις μεταξύ του μικροβιώματος του στόματος, το οποίο είναι το πολυσύχναστο οικοσύστημα των βακτηρίων στο στόμα μας, και της υγείας του εγκεφάλου. Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, ενώ άλλα μπορεί να είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.
«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι η δίαιτα και οι θεραπείες που αλλάζουν τα στοματικά μας βακτήρια θα μπορούσαν κάποια μέρα να παίξουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε» λέει η Joanna L’ Heureux Ερευνήτρια στις Επιστήμες Δημόσιας Υγείας και Αθλητισμού, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Η μελέτη
Για τη μελέτη οι ερευνητές, ανάλυσαν δείγματα σάλιου από 115 ενήλικες άνω των 50 ετών. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, το 52% είχε υγιή εγκεφαλική λειτουργία και το άλλο 48% είχε πρώιμα σημάδια μείωσης της μνήμης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών.
Η εξέταση αυτών των βακτηρίων έδειξε ότι τα άτομα που είχαν μεγάλους αριθμούς δύο ομάδων βακτηρίων που ονομάζονται Neisseria και Haemophilus είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις υγείας του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αυτά τα βακτήρια είχαν:
- καλύτερη μνήμη
- καλύτερη ικανότητα να δίνουν προσοχή
- καλύτερη ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες.
Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα νιτρώδους ιόντος στο στόμα τους. Τα νιτρώδη παράγονται από τα βακτήρια όταν διασπούν τα νιτρικά, τα οποία είναι ένα φυσικό μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά.
Τα βακτήρια μπορούν επίσης να διασπάσουν τα νιτρώδη για να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό υποδηλώνει ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά άλατα, όπως το πράσινο φυλλώδες σπανάκι και η ρόκα, θα μπορούσε να ενισχύσει τα επίπεδα υγιών βακτηρίων και να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Ο χυμός από παντζάρι και τα νιτρώδη
«Τώρα διερευνούμε εάν ο πλούσιος σε νιτρικά άλατα χυμός παντζαριού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες, παραβιάζοντας βακτήρια στο στόμα.
Από την άλλη πλευρά, μια διαφορετική ομάδα βακτηρίων μπορεί να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Η μελέτη μας βρήκε δύο ομάδες βακτηρίων που συνδέονται δυνητικά με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου.» αναφέρει η δρ. Joanna L’ Heureux.
Η σχέση της ουλίτιδας με την άνοια
Μια ομάδα που ονομάζεται Porphyromonas , η οποία συχνά σχετίζεται με ουλίτιδα, ήταν πιο συχνή σε άτομα με προβλήματα μνήμης παρά σε άτομα που ήταν υγιή.
Μια δεύτερη ομάδα που ονομάζεται Prevotella συνδέθηκε με χαμηλά νιτρώδη, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να σημαίνουν χειρότερη υγεία του εγκεφάλου. Το Prevotella ήταν επίσης πιο συχνό σε άτομα που φέρουν το γονίδιο APOE4, το οποίο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να διαδραματίσουν επιζήμιο ρόλο στις αλλαγές στην υγεία του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Επίσης, εγείρει το ερώτημα εάν τα τεστ ρουτίνας για τη μέτρηση των επιπέδων αυτών των βακτηρίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση πολύ πρώιμων ενδείξεων φθίνουσας υγείας του εγκεφάλου ως μέρος των οδοντιατρικών ελέγχων στο μέλλον.
Τα ευρήματα
Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι βαθιές. Εάν ορισμένα βακτήρια υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου ενώ άλλα συμβάλλουν στην παρακμή, τότε οι θεραπείες για την αλλαγή της ισορροπίας των βακτηρίων στο στόμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας λύσης για την πρόληψη της άνοιας.
Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης βακτηρίων που παράγουν νιτρώδη άλατα όπως το Neisseria, ενώ μειώνει την Prevotella και την Porphyromonas , θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς γερνάμε.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω διατροφικών αλλαγών, προβιοτικών, ρουτίνας στοματικής υγιεινής ή ακόμα και στοχευμένων θεραπειών που αναδιαμορφώνουν το μικροβίωμα εκτιμούν οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα.
«Ενώ βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της κατανόησης των περίπλοκων δεσμών μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας παρέχουν μια ισχυρή λογική για περαιτέρω έρευνα» εκτιμά η Δρ. δρ. Joanna L’ Heureux και συνεχίζει: «Εάν μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν ότι το μικροβίωμα του στόματος παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου, τότε δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα βακτήρια στο στόμα μας μπορεί να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες ανίχνευσης και πιθανής καθυστέρησης της άνοιας».
Στο μεταξύ, η καλύτερη συμβουλή είναι να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά, να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο και να τρώτε τρόφιμα με πολλά νιτρικά, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για να συνεχίσετε να τροφοδοτείτε τα καλά βακτήρια στο στόμα σας.
Πηγή: www.theconversation.com
Διαβάστε επίσης:
Ανάκληση φουντουκιών – Περιέχουν καρκινογόνα ουσία
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ισχυρός σύμμαχος των γιατρών στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού