Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μάσημα της τσίχλας μπορεί να απελευθερώσει εκατοντάδες έως χιλιάδες μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια στο σάλιο μας που είναι πιθανό να απορριφθούν στο σώμα μας όταν καταπίνουμε, σύμφωνα με αδημοσίευτη έρευνα που θα παρουσιαστεί στη συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας την Άνοιξη του 2025 στο Σαν Ντιέγκο.
«Στόχος μας δεν είναι να ανησυχήσουμε κανέναν», είπε ο ανώτερος συγγραφέας, Sanjay Mohanty, PhD , αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο UCLA: «Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν τα μικροπλαστικά είναι επικίνδυνα για εμάς ή όχι. Δεν υπάρχουν δοκιμές σε ανθρώπους. Αλλά ξέρουμε ότι εκτιθέμεθα σε πλαστικά στην καθημερινή ζωή, και αυτό θέλαμε να εξετάσουμε εδώ»
Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα να μάθουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία της έκθεσης σε μικροπλαστικά, η κατάποση πλαστικών «πιθανώς δεν είναι καλό», λέει η Linda Kahn, PhD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια υγείας του πληθυσμού στο NYU Grossman School of Medicine στη Νέα Υόρκη.
«Αυτά που γνωρίζουμε για τα ίδια τα μικροπλαστικά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να συσχετιστούν με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία», λέει ο Δρ Καν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα μας και έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, τα αναπνευστικά προβλήματα, η μειωμένη γονιμότητα και το μειωμένο βάρος γέννησης. Όμως οι πληθυσμιακές μελέτες μπορούν να δείξουν μόνο συσχετίσεις και όχι άμεση αιτιότητα.
Η μελέτη
Για να μάθουν περισσότερα για τα μικροπλαστικά και τις τσίχλες, οι επιστήμονες ανέλυσαν 10 δημοφιλείς μάρκες τσίχλας, πέντε φυσικές και πέντε συνθετικές.
Οι τσίχλες παρασκευάζονται από βάση από καουτσούκ, γλυκαντικό, αρώματα και άλλα συστατικά. Γενικά, οι φυσικές τσίχλες χρησιμοποιούν πολυμερή φυτικής προέλευσης (μερικές φορές ονομάζονται βιοπλαστικά) και οι συνθετικές χρησιμοποιούν πολυμερή με βάση το πετρέλαιο – με άλλα λόγια, το κόμμι (κολλώδη ουσία) περιέχει πλαστικό ως συστατικό.
Οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα συνθετικά κόμμεα θα περιείχαν περισσότερα μικροπλαστικά, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Lisa Lowe, διδάκτορα που ξεκίνησε το έργο ως προπτυχιακός ασκούμενος στο UCLA.
Για το πρώτο πείραμα, ένας εθελοντής μάσησε επτά κομμάτια τσίχλας από κάθε μάρκα. Το άτομο μασούσε κάθε κομμάτι τσίχλας για 4 λεπτά, παράγοντας δείγματα σάλιου κάθε 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια έκανε μια τελευταία στοματική έκπλυση με καθαρό νερό, τα οποία συνδυάστηκαν σε ένα μόνο δείγμα.
Σε ένα άλλο πείραμα, ο εθελοντής παρείχε περιοδικά δείγματα σάλιου για 20 λεπτά τσίχλας, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να εξετάσουν τον ρυθμό απελευθέρωσης μικροπλαστικών από κάθε κομμάτι.
Τα βασικά ευρήματα από το πείραμα περιλάμβαναν:
- Το κόμμι απελευθέρωσε κατά μέσο όρο 100 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο (g). Το κόμμι είναι συνήθως μεταξύ 2 και 6 γρ. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι τσίχλας μάρκας Extra ζυγίζει 2,5 g.
- Μερικοί τύποι τσίχλας απελευθερώνουν έως και 637 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο.
Τα περισσότερα από τα μικροπλαστικά αποκολλήθηκαν από την τσίχλα μέσα στα πρώτα 2 λεπτά της μάσησης. Δεν ήταν το σάλιο που διέλυσε τα μικροπλαστικά, αλλά η πράξη της μάσησης που έκανε τα κομμάτια να ξεφλουδίσουν.
Παραδόξως, τόσο τα συνθετικά όσο και τα φυσικά κόμμεα απελευθέρωσαν παρόμοιες ποσότητες μικροπλαστικών.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν ο μέσος άνθρωπος μασούσε 160 έως 180 τσίχλες ετησίως, θα καταβροχθίσει περίπου 30.000 κομμάτια μικροπλαστικού.
Πώς συγκρίνεται η έκθεση στο μικροπλαστικό από το μάσημα μιας τσίχλας με την έκθεση από πλαστικά μπουκάλια νερού ή πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων;
«Αυτό είναι δύσκολο να συγκριθεί, επειδή η μελέτη μας περιοριζόταν από τα εργαλεία ανάλυσής μας», λέει ο Lowe.
Οι ερευνητές τεχνολογίας που χρησιμοποίησαν μπορούσαν να αναγνωρίσουν μόνο μικροπλαστικά πλάτους 20 μικρομέτρων ή μεγαλύτερα – δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τα μικρότερα πλαστικά νανο-μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των μικροπλαστικών τους είναι πιθανώς υποτιμημένος, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.
Πηγή: everydayhealth.com
Διαβάστε επίσης:
Νομοσχέδιο για τη σύσταση Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Έρχονται οι σκύλοι θεραπείας και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά»