Εάν ένας από τους στόχους σας, για τη νέα χρονιά, είναι να κόψετε το τσιγάρο, ίσως η νέα Βρετανική έρευνα αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχός σας, στη σκληρή μάχη που πρόκειται να δώσετε με τον εθισμό σας στην νικοτίνη.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, κάθε τσιγάρο που καπνίζετε, κατά μέσο όρο, σας «κλέβει» περίπου 20 λεπτά από το προσδόκιμο ζωής σας συνολικά.
Οι ερευνητές στο University College του Λονδίνου αφού έλαβαν υπόψη την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλους παράγοντες από τους Βρετανούς καπνιστές που εξέτασαν, υπολόγισαν την απώλεια προσδόκιμου ζωής τους ανά τσιγάρο σε περίπου 17 λεπτά για τους άνδρες και 22 για τις γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο 20 τσιγάρα την ημέρα, «20 τσιγάρα με 20 λεπτά ανά τσιγάρο είναι σχεδόν επτά ώρες ζωής που χάνονται ανά πακέτο», δήλωσε η Δρ Σάρα Τζάκσον, επικεφαλής ερευνητής στο UCL Alcohol and Tobacco Research Group, κύριος συγγραφέας της εργασίας.
«Ο χρόνος που χάνουν είναι χρόνος που θα μπορούσαν να περνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα με αρκετά καλή υγεία», είπε η Τζάκσον.
Η έρευνα, άρθρο της οποίας δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο περιοδικό Addiction, ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιλαμβάνει δεδομένα θνησιμότητας για άνδρες από τη μελέτη Βρετανών γιατρών και δεδομένα για γυναίκες από τη μελέτη Million Women.
Αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή έχασαν περίπου 10 χρόνια ζωής σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.
Ομοίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το προσδόκιμο ζωής για τους καπνιστές εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερο από ό,τι για τους μη καπνιστές, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Συνολικά, τα νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα φαίνεται να είναι σωρευτική.
Και το προσδόκιμο ζωής που μπορεί να ανακτηθεί με τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και το χρονικό διάστημα που κάποιος έχει καπνίσει.
«Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα σε πολύ νεαρή ηλικία – στα 20 ή στις αρχές των 30 – τείνουν να έχουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής με τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Αλλά καθώς μεγαλώνεις, αυτό το κέρδος χάνεται σταδιακά και δεν μπορείς να ανακτήσεις το χαμένο χρόνο ακόμα όταν κόψεις το τσιγάρο», είπε η Τζάκσον και συμπλήρωσε:
«Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είσαι όταν το κόψεις, θα έχεις πάντα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ό,τι αν συνέχιζες να καπνίζεις.
Έτσι, στην πραγματικότητα, ενώ μπορεί να μην αντιστρέφετε ήδη η χαμένη ζωή σας, αποτρέπετε περαιτέρω απώλεια του προσδόκιμου ζωής».
Στην εργασία τους, η Τζάκσον και οι συνάδελφοί της έγραψαν ότι τα άτομα που καπνίζουν 10 τσιγάρα την ημέρα και έκοψαν το κάπνισμα την 1η Ιανουαρίου θα μπορούσαν να αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.
Θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απώλεια μιας ολόκληρης εβδομάδας ζωής έως τις 20 Φεβρουαρίου και έναν ολόκληρο μήνα έως τις 5 Αυγούστου. Μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει να χάσουν 50 ημέρες προσδόκιμου ζωής.
«Η διακοπή του καπνίσματος είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας», είπε ο Τζάκσον.
«Και όσο πιο γρήγορα σταματήσετε το κάπνισμα, τόσο περισσότερο θα ζήσετε».
Αν και τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται από τη δεκαετία του 1960, το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία ασθενειών και θανάτου που μπορούν να προληφθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας περισσότερους από 480.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.
Ωστόσο, η διακοπή πριν από την ηλικία των 40 ετών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κατά περίπου 90%, σύμφωνα με το CDC.
Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, αφήνοντάς το ευάλωτο στον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων, καρκίνων ή αυτοάνοσων ασθενειών.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσο περισσότερο κάποιος κάπνιζε, τόσο περισσότερο άλλαζε η ανοσολογική του απόκριση.
Όταν οι καπνιστές στη μελέτη διέκοψαν το κάπνισμα, η ανοσολογική τους απόκριση βελτιώθηκε σε ένα επίπεδο, αλλά δεν ανέκαμψε τελείως για χρόνια, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Δρ.Darragh Duffy, ο οποίος ηγείται της μονάδας Μεταφραστικής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ.
«Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζει να επαναφέρεται», είπε όταν κυκλοφόρησε η μελέτη: «Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή για να ξεκινήσεις το κάπνισμα, αλλά αν είσαι καπνιστής, η καλύτερη στιγμή για να το κόψεις είναι τώρα».
ΠΗΓΗ: https://edition.cnn.com/2025/01/01/health/cigarette-smoking-life-expectancy-study-wellness/index.html
Διαβάστε επίσης
«Ασφυξία» στα παιδιατρικά νοσοκομεία- Εκατοντάδες παιδιά στα ΤΕΠ – Η αναμονή ξεπέρασε τις 6 ώρες
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr