Στη στρατηγική του «Λαϊκού Μετώπου», στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Αλέξης Χαρίτσης το περασμένο Σάββατο στην Κ.Ε. του κόμματος, επιμένει η Νέα Αριστερά.
Εν τούτοις τα σενάρια περί ανοιχτών διεργασιών στο παρασκήνιο φουντώνουν με κάθε ευκαιρία, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον. Το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο από πολλούς θεωρείται μια κομβική στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις.
Τα διλήμματα για τη Νέα Αριστερά, πάντως, είναι σκληρά και έχουν ήδη τεθεί από την πραγματικότητα: ή θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα από μια αυτόνομη πορεία με τις ενδείξεις όμως σε βάρος της, εφόσον παραμένει «κολλημένη» σε χαμηλά «εξωκοινοβουλευτικά» ποσοστά, ή θα σκεφτεί αναγκαστικά τους όρους συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και επιστροφής. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί εκτιμούν ότι θα δούμε μία ακόμη διάσπαση, καθώς πολλά είναι εκείνα τα στελέχη που θεωρείται ότι προτιμούν «να πάνε σπίτι τους» παρά να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πολιτική και κυρίως συναισθηματική ρήξη με το πρώην κόμμα τους δείχνει ανεπίστρεπτη.
Σε αυτή την κατηγορία, πολλοί εντάσσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση του Στ. Κασσελάκη, είχε μιλήσει για «αντιδημοκρατικές πρακτικές» της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν από τα στελέχη που είχαν ενστάσεις στη στήριξη της Λούκας Κατσέλη, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του (Αθήνα 9,84) υποστήριξε ότι «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για κοινοβουλευτική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και πως «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ακόμη κι αν κέρδιζε τις εκλογές, δεν θα ήταν μια επιτυχημένη κυβέρνηση για μια κοινωνία που θέλει απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα».
Από την άλλη, η Νέα Αριστερά δείχνει παρούσα όχι μόνο στα πολιτικά μέτωπα αλλά και στις διεργασίες μίνιμουμ συνεννόησης ή διαλόγου, από το «ναι» στη Λούκα Κατσέλη και τον συντονισμό για τα Τέμπη έως τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της σε πάνελ μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – πρόσφατο παράδειγμα η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Ψαρρά από τους Αχτσιόγλου, Γεροβασίλη και Γερουλάνο. Εξ άλλου το Λαϊκό Μέτωπο, σύμφωνα και με το περίγραμμα που έδωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, δεν αποκλείει κανέναν (από αυτούς με τους οποίους δυνητικά μπορεί να συνομιλήσει). Όπως είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του το Σάββατο, το Λαϊκό Μέτωπο «απαιτεί μια ισχυρή Αριστερά», αλλά από εκεί και πέρα «δεν έχει προνομιακούς αποδέκτες», καθώς «δεν φτιάχνουμε Λαϊκό Μέτωπο με αυτούς που συμφωνούμε. Με αυτούς φτιάχνουμε κόμμα» και «στην ερώτηση “θα μιλούσατε με το Χ ή το Ψ κόμμα;” η απάντηση είναι “θα μιλήσουμε με όποιον ενδιαφέρεται να συνομιλήσει”. Τελεία».
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης για Τέμπη: Τρία ανοιχτά ενδεχόμενα, μία παραδοχή και το μήνυμα για την Μαρία Καρυστιανού